Ο Κ.Βλάσης στη ΔΡΤ 91,5fm | Τι είπε για κορωνοϊό, Τουρκία, Παναρκαδικό νοσοκομείο, επένδυση DEMO, νοσηλευτική σχολή και φυσικό αέριο (vid)

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 11:42

Στo Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο μίλησε το πρωί της Παρασκευής (18/12) ο Αρκάς Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Βλάσης.

Αρχικά ο κ.Βλάσης αναφέρθηκε στην λειτουργία της αγοράς εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του, πως αν πάνε καλά τα πράγματα  – όπως φαίνεται, να πηγαίνουν τώρα – μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσει να ανοίγει σίγα – σιγά το λιανεμπόριο και σταδιακά και τα υπόλοιπα (εστίαση κτλ). Παράλληλα ανέφερε πως στην κανονικότητα θα επανέλθουμε, από την άνοιξη και μετά, όπου θα έχει εμβολιαστεί και ένας ικανοποιητικός αριθμός πολιτών.Αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό και τα εμβολιαστικά κέντρα, τόνισε: “Στην Αρκαδία απ’ ότι φαίνεται θα έχουμε εννέα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ έχω ζητήσει να υπάρχει και μια κινητή μονάδα, για να μπορεί να πηγαίνει στα χωριά και να εμβολιάζει τους ηλικιωμένους”.

Βάζοντας μια άνω τελεία στο θέμα της πανδημίας, η συζήτηση στράφηκε στην προκλητικότητα της Τουρκίας, τις κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί και την συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα. Αυτή η προκλητικότητα μετράει ήδη έναν χρόνο. Η Ευρώπη δυστυχώς κινείται αργά. Χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Εμείς σαν κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει σε αυτή την προκλητικότητα να απαντάμε με όλα τα διπλωματικά μας όπλα”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ μίλησε και για τα μηνύματα που λαμβάνει από τους ομογενείς, με τα οποία εκφράζουν την αγωνία και τις σκέψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην συνέχεια μιλώντας για το  Παναρκαδικό νοσοκομείο και την βοήθεια των ομογενών, τόνισε: “Οι άνθρωποι αυτοί συνέχεια μαζεύουν χρήματα και αγοράζουν πράγματα, για να στηρίξουν τις ανάγκες του νοσοκομείου. Για εμάς τους Αρκάδες η στήριξη αυτή είναι πολύ σημαντική και το ελάχιστο που μπορούμε, να κάνουμε, είναι να την αναγνωρίζουμε”.

Αναφερόμενος αμέσως μετά στα όσα ειπώθηκαν στην ειδική εκδήλωση παρουσίασης έργων και δράσεων για την ενίσχυση του Παναρκαδικού νοσοκομείου, δήλωσε, πως το ποιο νοσοκομείο γίνεται κέντρο αναφοράς, είναι καθαρά απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Εκτίμηση του δε – όπως επανέλαβε – ήταν πως το Παναρκαδικό, δεν μπορούσε να γίνει νοσοκομείο αναφοράς , καθώς λειτουργούν σε αυτό πολλές σημαντικές κλινικές (που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, πλην της Πάτρας) οι οποίες εξυπηρετούν μεγάλο όγκο πολιτών. “Το Παναρκαδικό έχει αναλογικά ενισχυθεί σε προσωπικό, περισσότερο από τα όμορα νοσοκομεία. Έχουν έρθει πάνω από 100 άτομα παραϊατρικο προσωπικό, γύρω στους 15 γιατρούς και έπεται και συνέχεια. Έχουμε δηλαδή ένα νοσοκομείο, που είναι γεμάτο από κόσμο. Έχουμε πετύχει όλα τα οφέλη”.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης ο κ.Βλάσης αναφέρθηκε και σε άλλους ανθρώπους που έχουν στηρίξει το Παναρκαδικό νοσοκομείο, όπως ο Αρκάς εφοπλιστής κ.Αθανάσιος Μαρτίνος. “Με προσφορά του κ.Μαρτίνου, φτιάχτηκε γαστρεντερολογικό τμήμα, κάτι που έδωσε μια τεράστια ανάσα στο Παναρκαδικό. Όφειλα λοιπόν να κάνω μια αναφορά σε αυτή την προσφορά, γιατί δεν είχε γίνει γνωστή”, δήλωσε.

Απαντώντας στο εάν ο ίδιος θεωρεί, πως υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουμε από την Τρίπολη την νοσηλευτική σχολή και να επανέλθει στην Σπάρτη, υπογράμμισε: “Θεωρώ δεδομένο, πως η νοσηλευτική θα μείνει στην Τρίπολη. Όταν έφυγε από την Σπάρτη, δόθηκε εκεί ένα άλλο αντισταθμιστικά. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε όλες τις υποδομές και στο νοσοκομείο, για να γίνει ένα η νοσηλευτική με το Παναρκαδικό. Αν γίνουν αυτά που έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε, τότε και το αίτημα επιστροφής της σχολής στην Σπάρτη δεν θα έχει καμία ισχύ”.

Για την επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη, ανέφερε: “Έχει κλειδώσει η επένδυση. Θα γίνει στην ΒΙΠΕ Τρίπολης. Έχουν αγοραστεί οι εκτάσεις και οι απαραίτητοι χώροι. Πρόκειται – σε πλήρη εξέλιξη- να φτιάχτούν τέσσερα εργοστάσια, μια επένδυση 100.000.000 ευρώ”, τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ μίλησε και για το πως θα στηριχτούν τέτοιου είδους επενδύσεις. “Θεωρώ πως το έργο θα ξεκινήσει νωρίς μέσα στο 2021. Αν δεν υπήρχε η πανδημία θα είχε ξεκινήσει και νωρίτερα. Ενδεχομένως στο τέλος του 2021 να πάρει και τους πρώτους υπαλλήλους, αλλά δεν μπορώ να είμαι και μέσα στο μυαλό του επιχειρηματία. Πάνω από 500 άνθρωποι θα μπορέσουν, να βρουν εργασία μέσω αυτής της επένδυσης”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Για το θέμα του φυσικού αερίου ο κ.Βλάσης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πραγματικά θεωρώ πολύ σημαντικό, το ότι η Μεγαλόπολη, θα είναι η πρώτη πόλη στην Πελοπόννησο, που θα έχει φυσικό αέριο. Σαν κυβέρνηση στις δεσμεύσεις μας, θέλουμε να είμαστε απόλυτοι και αυτή ήταν μια δέσμευση μας. Αποδείχτηκε, το πόσο καλά μπορεί το κράτος , να συνεργαστεί με τους ιδιώτες για το καλό και το συμφέρον των πολιτών. Εξάλλου και η ΔΕΔΑ ιδιωτικοποιείται και περνάμε σε μια νέα εποχή. Εμείς θέλουμε φθηνή ενέργεια για τους πολίτες και κίνητρο για τους επιχειρηματίες, γιατί είναι κίνητρο το φυσικό αέριο για κάποιον, που θέλει να φτιάξει για παράδειγμα ένα εργοστάσιο. Είναι στα σχέδια του Δημάρχου να φτιαχτεί και μια βιομηχανική ζώνη”, ενώ πρόσθεσε: “Ελπίζω σύντομα και η Τρίπολη, να έχει φυσικό αέριο και να είναι η δεύτερη πόλη στην Πελοπόννησο, που θα το αποκτήσει. Εμένα δεν με ενδιαφέρει, ποιος θα φέρει το φυσικό αέριο, αλλά το να έρθει γρήγορα”.

Απαντώντας, στο αν πιστεύει, πως οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για την Μεγαλόπολη, θα μπορέσουν να την κρατήσουν “ζωντανή”, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Θεωρώ, πως είναι η μεγάλη ευκαιρία της Μεγαλόπολης, για να αλλάξει εικόνα προς το καλύτερο. Είναι μια χρυσή ευκαιρία, αρκεί να μην είμαστε αρνητές όλων. Η μεταλιγνιτική περίοδος είναι μια τεράστια ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα και να πάμε σε μια πόλη χωρίς ανεργία και πολύ πιο όμορφη από ότι σήμερα”.

Τέλος αναφέρθηκε στον δρόμο Τρίπολη – Αρχαία Ολυμπία – Βυτίνα, ενώ μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως έχουν ήδη αλλάξει πολλά. “Ευτυχής συγκυρία, πως υπάρχει καλή συνεργασία κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δημάρχων Αρκαδίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.