Ο καιρός στην Αρκαδία την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα – Νέα δεδομένα!

Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017 14:27

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί το δεύτερο άρθρο θα έβγαινε Κυριακή, καθώς όσο πλησιάζουμε στις ημέρες των Χριστούγεννων ολοένα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιάφερον ο καιρός στην Ελλάδα. Μπορεί σε άλλες χωρές της Ευρώπης να είδανε αρκετά χιόνια, τα Χριστούγεννα όμως και όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα απολαμβάνουν ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Εν αντιθέση με την Ελλάδα τα Βαλκάνια και την Τουρκία όπου ο καιρός θα εναρμονιστεί με τις γιορτινές μέρες με τις “χιονοεκπλήξεις” να είναι μέσα στο πρόγραμμα ακόμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων. 

Ας ξεκινήσουμε αναλυτικά με την πρόγνωση της Δευτέρας, όπου θα έχει και αυτή αρκετό ενδιαφέρον, καθώς θα έχουμε κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα του νομού Αρκαδίας (κυρίως της Γορτυνίας-Μαινάλου) και λιγότερο στα υπόλοιπα τμήματα που ο καιρός θα είναι πιο ανοιχτός με λίγα φαινόμενα σε Κυνουρία και περιοχές γύρω από το Αρτεμίσιο. Δευτέρα 18/12/2017

Την Δευτέρα ο καιρός θα ξεκινήσει μουντός με συννεφιά αλλά και ανοίγματα νωρίς το πρωί με ηλιοφάνεια. Προς το μεσημέρι η συννεφιά θα γίνει πιο πυκνή στην Γορτυνία και στις περιοχές γύρω από το Μαίναλο όπου θα έχουμε χιονόνερο η βροχή στα πεδινά τμήματα ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες στην Γορτυνία πάνω από τα 1000-1100 μέτρα αρχικά που γρήγορα μέχρι το απόγευμα θα κατέβουν μέχρι και τα 800-900 μέτρα. (Περιοχές όπως Μαγούλιανα,Ζάτουνα,Βαλτεσινίκο,Ελάτη,Βυτίνα,Λαγκάδια κ.τ.λ θα έχουν και κάποια ελαφριά χιονόστρωση). Αργά το απόγευμα προς το βράδυ, η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα και τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τοπικά και περιοχές του δήμου Φαλάνθου (Αλωνίσταινα,Πιάνα). Στην Τρίπολη ο καιρός από το πρωί θα ξεκινήσει με ανοίγματα αλλά και κάποια συννεφιά πυκνή κατά διαστήματα που θα δίνει προς το μεσημέρι-απόγευμα ασθενείς παροδικές βροχές. Μέχρι και αργά το απόγευμα θα έχουμε ανοιγοκλεισίματα του καιρού με χιονομπόρες στα ορεινά-ημιορεινά που προς το βράδυ σιγά σιγά θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν. Δεν αποκλείεται πρόσκαιρα προς το απόγευμα τα υψόμετρα χιονόπτωσης να πέσουν λίγο ακόμα. 

Δείτε αναλυτικά τους χάρτες: 

(Προφανώς και άλλες περιοχές θα δεχτούν παροδικές χιονοπτώσεις όπως Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Λεβίδι, Βλαχέρνα, Καρδαράς, αλλά και το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου). 

Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί και σταδιακά βορειοδυτικοί στα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία το πρωί θα κυμναθεί από 0οC και το μεσημέρι θα φτάσει τους 8-9οC το μεσημέρι στην Τρίπολη αλλά στις περιοχές(ορεινά-ημιορεινά) όπου θα έχει φαινόμενα δεν θα ξεπεράσει τους 4-5οC. 

Τρίτη 19/12/2017 

Ο καιρός θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια αλλά παγετό νωρίς το πρωί καθώς θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες λόγω της ξαστεριάς την νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη . Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας με πολύ καλή διαύγεια και ορατότητα. Αισθητό το κρύο καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Οι άνεμοι ασθενείς ενώ η θερμοκρασία σε πτώση ,το πρωί θα κυμανθεί από -2 με -3οC και το μεσημέρι θα φτάσει στην Τρίπολη τους 10-11οC. 

Τετάρτη 20/12/2017

Συνεχίζεται ο καλός καιρός με ηλιοφάνεια και παγετό νωρίς το πρωί. Το κρύο θα είναι έντονο καθώς η θερμοκρασία θα παρουσιάσει και νέα πτώση. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -1οC μέχρι 6-7οC το μεσημέρι στην Τρίπολη. 

Πέμπτη 21/12/2017 

Ηλιοφάνεια συνεχίζεται και την Πέμπτη καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας με τον παγετό το πρωί να είναι ισχυρός . 

Οι άνεμοι ασθενείς από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία από -5 με -6οC νωρίς το πρωί και το μεσημέρι θα φτάσει τους 8-9οC.

Παρασκευή-Σάββατο 22-23/12/2017 

Ήλιος με δόντια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας και έτσι φαίνεται να κυλάει και η Παρασκευή με την θερμοκρασία το μεσημέρι να ανεβαίνει λίγο. 

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6οC νωρίς το πρωί και το μεσημέρι θα φτάσει στους 10-11οC.

Τάση καιρού τις ημέρες 24-26/12/2017:

 

Όπως είχαμε πει στο προηγούμενο άρθρο, οι ψυχρές εισβολές/καταβάσεις θα ήταν 2, η μία θα λάβει χώρα την εβδομάδα 18-22/12/2017 ενώ η δεύτερη ψυχρή εισβολή θα μας επισκεφτεί πιθανώς τις ημέρες 24-25/12/2017. Με τα τωρινά στοιχεία είναι δύσκολο ακόμα να δούμε με λεπτομέρεια αν αυτή η μεταβολή τις μέρες των Χριστούγεννων θα αλλάζει άρδην το καιρό της χώρας προς τον χειμωνιάτικο με χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές πεδινές παρ’όλα αυτά υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε “Λευκά Χριστούγεννα” σε κάποιες περιοχές που ακόμα όμως δεν είμαστε σε θέση να διευκρίνίσουμε τόσες ημέρες πριν. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η θέση του χαμηλού που σε συνδυασμό με τις πολικές θερμοκρασίες θα δώσει χιονοπτώσεις σε κάποιες περιοχές. Αυτό προφανώς θα ξεκαθαρίσει αρκετές ημέρες αργότερα καθώς σε μια τόσο μικρή χώρα μια μικρή αλλαγή της θέσης του χαμηλού μπορεί να αλλάξει άρδην το καιρό σε πολλές περιοχές. 

Προς το παρόν υπομονή να δούμε αν θα έχει μόνο κρύο τα Χριστούγεννα και καλό καιρό ή θα έχουμε “Λευκά Χριστούγεννα” μετά από πάρα πολλά χρόνια. Η επίστημη της μετεωρολογίας απαγορεύει προγνώσεις άνω των 4-6 ημέρών και πολλές φορές ακόμα και άνω των 2-3 ημερών όταν οι συνθήκες και τα προγνωστικά στοιχεία αλλάζουν τόσο γρήγορα και υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα. 

Παρ’όλα αυτά το επικρατέστερο σενάριο με κάποιο ρίσκο καθώς είναι πολύ νωρίς είναι να έχουμε χιονοπτώσεις εκείνες τις ημέρες και γιατί όχι πολλές περιοχές/πόλεις να ντυθούν στα λευκά. 

Δείτε Live εικόνα από την πόλη της Τρίπολης

Επιμέλεια: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης