Ο Κρ. Αρσένης στη ΔΡΤ για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο | Η συζήτηση στη Βουλή, τα περιθώρια αντίδρασης και η αντιπρόταση για παραγωγή πράσινης ενέργειας (vid)

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 09:54

Για την επίκαιρη ερώτηση του – που συζητήθηκε στην Βουλή – προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και το Λύκαιο όρος, μίλησε στο Δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

“Ζήτησα από τον Υπουργό το αυτονόητο. Όταν έχουμε τόσες αρνητικές γνωμοδοτήσεις, το αυτονόητο είναι η Πολιτεία να σεβαστεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς. Επίσης και στις δυο περιπτώσεις (Μαίναλο και Λύκαιο όρος) έχουμε την παραβίαση των ευρωπαϊκών οδηγιών, καθώς δεν τηρείται στην Ελλάδα η διαδικασία που είναι η προέγκριση χωροθέτησης στην πράξη και είναι η δέουσα εκτίμηση. Αυτή η διαδικασία στην πράξη παρακάμπτεται και έτσι είμαστε στο τελευταίο στάδιο προσφυγής εναντίων μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Αρσένης, ενώ συμπλήρωσε, πως ζήτησε, να σταματήσουν αυτά τα άναρχα αιολικά πάρκα στην χώρα μας και γίνει μια στροφή προς ένα μαζικό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των σπιτιών, ώστε να παράγουμε – και μάλιστα να υπερκαλύψουμε όπως ανέφερε – τους στόχους της χώρας όσον αφορά στην πράσινη ενέργεια, χωρίς όμως να καταστρέφουμε το φυσικό περιβάλλον.Για την αγωνία πολλών αναφορικά με το εάν θα εισακουστούν οι απόψεις των Δήμων Τρίπολης και Γορτυνίας γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε, πως η απάντηση που πήρε από την κυβέρνηση ήταν σοκαριστική, καθώς ανέφεραν, πως οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις λαμβάνονται μεν υπόψιν, αλλά δεν τους δεσμεύουν. “Δεν επαναλαμβάνουν καν την δέσμευση του προκατόχου τους. Είπαν, πως τις λαμβάνουν υπόψιν τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, αλλά δεν δεσμεύονται από αυτές. Ο κ.Μητσοτάκης όταν είχε επισκεφθεί την Ήπειρο σε ένα σημείο που χωροθετείται ένα μεγάλο αιολικό, είχε πει πως δεν είναι δυνατόν σε τέτοια μέρη να χωροθετούνται αιολικά πάρκα και πως θα σταματούσαν, να το κάνουν. Ένα χρόνο μετά, συνεχίζονται οι χωροθετήσεις στις πιο παρθένες και ανέγγιχτες βουνοκορφές μας, σε μέρη πολύπλευρης σημασίας για τις τοπικές κοινωνίας. Πρέπει να σταματήσει ολο αυτό και να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός την θέση του, αν και βλέπω, πως η κυβέρνηση είναι υπερ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών”.

Παράλληλα απαντώντας στο ένα – στην περίπτωση που προσχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο – υπάρχουν άλλα “όπλα” στην φαρέτρα των φορέων και των πολιτών για να σταματήσουν αυτό το έγκλημα – όπως το χαρακτηρίζουν – τόνισε μεταξύ άλλων: “Βεβαίως! Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενεργοποιηθούν όλα τα θεσμικά εργαλεία. Αυτό σημαίνει πρακτικά και μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ξέρω, πως πολλοί πολίτες έχουν αποθαρρυνθεί από παλιότερες αποφάσεις του ΣτΕ που πολλές φορές αντέκρουε την δική του νομολογία, δηλαδή τον ίδιο του τον εαυτό αυτά τα δέκα μνημονιακά χρόνια, όμως η αίσθηση είναι πως τα πράγματα αλλάζουν και το ΣτΕ τείνει να επανέρχεται σε μια κατάσταση – όπου τουλάχιστον το πέμπτο τμήμα παίρνει αποφάσεις που μας δίνουν την αισιοδοξία, πως σέβεται τον θεσμικό του ρόλο και την ίδια του την νομολογία. Νομίζω λοιπόν, πως τα κινήματα θα πρέπει να απευθύνονται και εκεί για να βρουν δικαίωση απέναντι σε αυτή την πρόδηλη παρανομία, για την οποία μας καταδικάζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη: