Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα απέκτησε “Διεθνή Ένωση Φίλων”

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016 09:27

Διεθνή Ένωση Φίλων απέκτησε ο Ναός του Επικούρειου  Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας.

Η ίδρυση της Ένωσης έγινε σε ειδική εκδήλωση στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών με τη παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε το Ναό ως ένα από  τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσιάζοντας αρχετυπικές ιδιομορφίες – όπως τον συνδυασμό δωρικού, ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού, την τοποθέτηση της ζωφόρου στο εσωτερικό του ναού κ.ά, τα οποία τον καθιστούν αντικείμενο διεθνούς θαυμασμού και μελέτης.Η εκδήλωση για την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Φίλων του Μνημείου διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 250 χρόνων από την αναγνώριση των ερειπίων στις Βάσσες της Πελοποννήσου ως ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, από τον Γάλλο περιηγητή J. Bochet (1765), καθώς και των 30 χρόνων από την ανακήρυξή του ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (1986).

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, καθώς επίσης του ακαδημαϊκού, επιστημονικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου – μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Alexandre Farnoux, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Καίτη Τζιτζικώστα, οι καθηγητές Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, Δημήτρης Λαμπρινούδης, Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Όλγα Παγγαλιά, ο τ. υπουργός Νίκος Καλτεζιώτης, και ακόμη οι Μιχάλης Φωτιάδης, Βασίλης Χανδακάς, Γιώργος Κακαβάς, Δημήτρης Ξανθούλης, Φωτίκα Κυριακοπούλου, Μαρίτα Παπαρίζου, Βαλεντίνη Στεφανίδου-Ποταμιάνου, Suzan Norton, Ρίτσα Μασούρα, Αλεξάνδρα Βουβουσίρα, Σωτήριος Μπρέγιαννος.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε από τον Κωστή Αιλιανό η παρουσίαση των μελών της Τιμητικής Επιτροπής και των Αρωγών Μελών της ένωσης, οι οποίοι υπέγραψαν την περγαμηνή της ιδρυτικής διακήρυξης. Ειδικό αναμνηστικό επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την υποστήριξη που παρέχει στην Ένωση ως ανάμνηση του «Ευφρόσυνου Αγγέλματος» της ιδρύσεώς της.

Η τελετή έληξε με την βράβευση της μαθητικής Εικονικής Πολιτιστικής Επιχείρησης του Β’ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με έπαινο για την καινοτόμο εφαρμογή ψηφιακής εικονικής περιήγησης μέσω κινητής τηλεφωνίας του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Η νεοσύστατη Μη Κερδοσκοπική Πολιτιστική Εταιρεία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία ομάδας Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, την Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία, το Παρράσιο Πολιτιστικό Πάρκο και την Διεθνή Εταιρεία Εθελοντισμού.

Σκοπός της είναι η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες του για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στις Βάσσες της Πελοποννήσου, με δημιουργία Μουσείου και εγκαταστάσεων για τους επισκέπτες, Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης για τον ναό σε αρχοντικό της Ανδρίτσαινας, καθώς και τη θεσμοθέτηση ετήσιων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τίτλο “Επικούρεια”.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 6932-688982 (ώρες 10 π.μ. – 8 μ.μ.)

Η σελίδα της Διεθνούς Ένωσης  στο Διαδίκτυο http://www.friendsofepikourios.org