Ο νέος Πρόεδρος του ΠΕΣΠ Π. Πιτσάκης στη ΔΡΤ | Τι είπε για πανδημία, μέτρα στήριξης, συνεργασία με Περιφέρεια και νέο πτωχευτικό κώδικα (vid)

Ο νέος Πρόεδρος των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου ο Παναγιώτης Πιτσάκης μιλά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης για το νέο ρόλο που ανέλαβε, την πανδημία του κορωνοϊού, τις ανοιχτές “πληγές” που έχει αφήσει στον τομέα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, τον πτωχευτικό κώδικα, καθώς και την συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο κομμάτι των δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Αρχικά σχολιάζοντας την κατάσταση στην αγορά – όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα –  με τις νέες συνθήκες που έχει επιβάλλει ο κορωνοϊός και τις προοπτικές να είναι δυσοίωνες, τόνισε: “Δεν μπορούμε να κρύβουμε τα λόγια μας. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Υπάρχουν κάποια μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, που δίνουν ανάσες και αποτρέπουν το φαινόμενο του λουκέτου”, ενώ συμπλήρωσε: “Γίνονται θετικές κινήσεις, αλλά δεν φτάνουν. Ας ελπίσουμε, πως μέσα σε δυο μήνες θα μπορέσει ο κόσμος, να εμβολιαστεί, για να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πάλι σωστά και να έρθουμε στην κανονικότητα”.



Αναφορικά με το αίτημα για διαγραφή χρεών προς το δημόσιο για τις πληγείσες επιχειρήσεις – κάτι που έχει ζητηθεί και από τα Επιμελητήρια – δήλωσε μεταξύ άλλων: “Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας αυτή την στιγμή, δεν έχει αυτή την πολυτέλεια”, ενώ πρόσθεσε: “Είναι ένα θετικό βήμα. Όλες οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, πρέπει να σβηστούν. Εγώ θεωρώ, πως πρέπει να πάρει πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνει αυτό”.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις, που έχουν γίνει από τα Επιμελητήρια προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να “πάρει μια ανάσα” η αγορά και να μπορέσουν να “σταθούν στα πόδια τους” οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα ο κ.Πιτσάκης μίλησε για την συνεργασία που υπάρχει με την Περιφερειακή Αρχή Νίκα, υπογραμμίζοντας, πως δεν είναι αυτή την στιγμή τόσο άμεση, όσο θα ήθελε ο ίδιος. “Η προηγούμενη διοίκηση έπαιρνε πρωτοβουλίες και ήταν διαφορετικά. Τώρα θεωρώ, πως πρέπει να γίνουν διαφορετικά πράγματα. Η σχέση μας δεν είναι άσχημη, έχουμε ακούσει όμως τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πελοπόννησος ΑΕ να κάνει σφοδρή κριτική ενάντια στα επιμελητήρια. Επίσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας έχουμε, δει μια διαμάχη, που δημιούργησε με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Θα προσπαθήσουμε, να έχουμε καλύτερη σχέση. Ο ρόλος του περιφερειακού Επιμελητηρίου είναι να συμμετέχει στην εκπόνηση του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος. Να υπάρχει μια διαβούλευση με τα Επιμελητήρια, για να γίνονται πιο στοχευμένες κινήσεις”, ενώ πρόσθεσε: “Θα επιδιώξω με την θητεία μου μια καλύτερη συνεργασία. Δεν μπορούν τα Επιμελητήρια, να καταθέτουν για παράδειγμα ένα πρόγραμμα για κατάρτιση ανέργων και η Περιφέρεια να κάνει προγραμματική με την Πελοπόννησος ΑΕ για το ίδιο πρόγραμμα. Να είναι δηλαδή ανταγωνιστική η Περιφέρεια απέναντι στα πέντε Επιμελητήρια. Να ένα θέμα που πρέπει, να το λύσουμε. Να δούμε ποιος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας και ποιος των Επιμελητηρίων”

Τέλος ερωτηθείς για τον πτωχευτικό κώδικα, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Εγώ θεωρώ, πως δίνει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, που δεν είχαν άλλες λύσεις. Πολλοί τον έχουν παρεξηγήσει. Ξέρετε πόσοι επιχειρηματίες είναι στον Τειρεσία, χρωστάνε και δεν μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή; Ο νέος πτωχευτικός νόμος τους δίνει το δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους μετά από τρία χρόνια, να κάνουν μια νέα αρχή και να μην είναι δέσμιοι συνέχεια κάποιων λαθών που είχαν κάνει στο παρελθόν. Αν τον διαβάσουμε λοιπόν καλά τον πτωχευτικό, θεωρώ πως είναι ένα πλεονέκτημα”.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροΠολυχώρος αφιερωμένος στο Γρ. Λαμπράκη | Τζιούμης: “Επενδύουμε σε έργα πολιτισμού που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια του Δήμου μας” (photos)
Επόμενο άρθροΔιοίκηση Παναρκαδικού | Θερμά συλλυπητήρια στον Αρκά προπονητή Θανάση Στάικο για τον πρόωρο θάνατο της συζύγου του