Ο Νίκος Φλώρος μιλά για όλα στη ΔΡΤ 91,5 | Η πρόταση για το γλυπτό στην Τρίπολη, η χαμένη ευκαιρία με την Ρωσία και η πικρία του (vid)

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο μίλησε το πρωί της Παρασκευής (11/09) ο διεθνούς φήμης Αρκάς καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος.

Αρχικά ο κ.Φλώρος αναφέρθηκε, στο πως βίωσε ο ίδιος την ιδιαίτερη περίοδο της καραντίνας, ενώ μίλησε και για σημαντικές συνεργασίες που είχε το προηγούμενο διάστημα, όπως αυτή με το χοροθέατρο της Πίνα Μπάους, μια συνεργασία που χαρακτήρισε ως “ορόσημο”.



“Το χρήμα και η δόξα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός μου.Ήμουν τυχερός, γιατί μου δόθηκαν και τα δυο, αλλά αν ήθελα τα χρήματα θα ήμουν στο εμπόριο, δεν θα ήμουν καλλιτέχνης” δήλωσε στην συνέχεια, ενώ πρόσθεσε: “Εγώ συνεχίζω να κάνω τέχνη, γιατί είναι η μοίρα μου. Όταν τελειώνω ένα έργο για εμένα, είναι η υπέρτατη χαρά. Αυτό δεν εξαγοράζεται με τίποτα”.

Στην συνέχεια μίλησε για το εάν τον πληγώνει το γεγονός, πως δεν έχει την απαιτούμενη αναγνώριση στο πρόσωπο του από την Ελλάδα και την Αρκαδία – μιας που το ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού είναι πολύ μεγαλύτερο – , ενώ αναφέρθηκε και στα πρώτα του βήματα αλλά και στο “τίμημα” που πρέπει να πληρώσει ένα καλλιτέχνης, που θέλει να αφοσιωθεί στην τέχνη του. “Η καριέρα μου εμένα ξεκίνησε από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από την Νέα Υόρκη. Εκεί δεν υπάρχει μέσον. Αν αξίζεις, θα πετύχεις. Ξεκίνησα χωρίς καμία υποστήριξη από κανέναν. Βρέθηκα εκεί με 500 δολάρια στην τσέπη μου”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε: “Όλα έχουν ένα τίμημα. Εγώ δεν έκανα οικογένεια, δεν παντρεύτηκα και δεν έκανα και κάποια άλλα πράγματα. Για να φτάσεις όμως κάπου απαιτεί σκληρή δουλειά, να ματώσεις και στο τέλος θα πληρώσεις και ένα τίμημα. Με όπλο όμως το ταλέντο μου τα κατάφερα”.

Αναφορικά με την έκθεση που είχε κάνει πριν μερικά χρόνια στην Αγία Πετρούπολη με την συμμετοχή και του Δήμου Τρίπολης και τα σχόλια που έγιναν περί του κόστους, ανέφερε: “Η δημοσιότητα που πήρε τότε η Τρίπολη μέσα από αυτή την έκθεση, δεν εξαγοράζεται με τίποτα. Εγώ έβαλα χρήματα και από την τσέπη μου και δεν το κρύβω, για να γίνει όλο αυτό. Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία, να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε Τρίπολη και Ρωσία. Άλλαξε η Δημοτική Αρχή τότε και έκλεισε αυτή την πόρτα με την Ρωσία”, ενώ συμπλήρωσε: “Πρέπει να μάθουμε, πως κάτι δίνουμε μεν, αλλά αυτό εξαργυρώνεται σε βάθος χρόνου. Εμείς θέλουμε και την πίτα άκοπη και τον σκύλο χορτάτο”. Παράλληλα ο κ.Φλώρος επεσήμανε την ανάγκη, του να υπάρξει στον Δήμο Τρίπολης ένας πολιτιστικός διευθυντής, που να μην αλλάζει ανάλογα με το ποιος είναι Δήμαρχος, αλλά να είναι σταθερός, προκειμένου να υπάρχει και συνέχεια στον Δήμο στο κομμάτι του πολιτισμού.

Το όνομα του Νίκου Φλώρου πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας μετά την πρόταση του, για ένα μνημείο που σχετίζεται με το 2021. Ο ίδιος – που είναι και άμισθος σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού στον Δήμο Τρίπολης – ανέφερε μεταξύ άλλων: “Έχω κάνει διάφορες προτάσεις, που εύχομαι να πραγματοποιηθούν. Με ενδιαφέρει να γίνουν κάποια πράγματα στην Τρίπολη μόνιμα, χωρίς ημερομηνία λήξης, γι αυτό πρότεινα και ένα γλυπτό σύγχρονης τέχνης. Είναι ένα γλυπτό που το σκέφτηκα για την πλατεία Κολοκοτρώνη, γιατί είναι και μια είσοδος της πόλης”.

Το κατασκευαστικό κομμάτι – όπως ανέφερε – το έχει αναλάβει μια κορυφαία εταιρεία στο Μιλάνο, γιατί είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και δεν μπορεί να το αναλάβει κάποιος στην χώρα μας. “Εγώ από την πλευρά μου δεν έχω ζητήσει χρήματα γι αυτό το έργο, Κατασκευαστικά στοιχίζει πολλά, αλλά δεν μπορώ να αναλάβω προσωπικά και αυτό το κόστος. Μακάρι να μπορούσα να το αναλάβω εξ ολοκλήρου. Δεν ξέρω, αν μπορεί ο Δήμος να το κάνει, αλλά μπορεί να βρεθεί και κάποιος επιχειρηματίας-χορηγός. Θεωρώ, πως η Τρίπολη χρειάζεται ένα τέτοιο έργο”.

Ο Αρκάς καλλιτέχνης ανέφερε ακόμα, πως ο Δήμος είναι θετικός ως προς την πρόταση του, ενώ ο ίδιος σκοπεύει να καλέσει ανθρώπους από την κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να γίνει μια πλήρης παρουσίαση του έργου στις αρχές Οκτώβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για όσους αναρωτήθηκαν για το ποια είναι η χρησιμότητα ενός γλυπτού, ο κ.Φλώρος δήλωσε: “Αν κάποιοι αναρωτιούνται, ας αφαιρέσουμε τότε τον πολιτισμό από την ζωή μας και ας πάμε να ζήσουμε σε μια σπηλιά”, ενώ σχολιάζοντας και τα όσα ακούγονται αναφορικά με τα χρήματα και το κόστος, τόνισε: “Έχω πολλές προτάσεις από πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι θλιβερό να κάνω μια πρόταση για την πόλη μου και να ακούω να λέγεται από κάποιους, πως αυτά γίνονται για να “φάω” χρήματα. Δεν έχω τέτοια ανάγκη. Είμαι χορτασμένος”

Μάλιστα ο ίδιος γνωστοποίησε πως μετά από πρόταση – πρόσκληση της κα.Καρέλια θα κάνει μια μεγάλη έκθεση το 2021 στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ τον έχουν προσεγγίσει και άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα ο κ.Φλώρος επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός κατάλληλου χώρου – με της προδιαγραφές που απαιτούνται – στην πόλη της Τρίπολης, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέσεις, δηλώνοντας, πως αν δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος ο ίδιος θα κάνει αφιλοκερδώς μια πολύ μεγάλη έκθεση στην πόλη μας. Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη να αξιοποιήσει η Τρίπολη τα όσα έχει, όπως το σπίτι του Καρυωτάκη (χαρακτήρισε μάλιστα ως αισχρό το γεγονός, πως ο χώρος χρησιμοποιείται ως γραφεία αντί να είναι επισκέψιμο μουσείο) αλλά και να κάνει μια στροφή στην εξωστρέφεια, προκειμένου να διατρηθεί “ζωντανή” και να μην γίνει μια πόλη συνταξιούχων γερόντων.

Τέλος αναφορικά με την σύγκριση που υπήρξε από μερίδα του κόσμου της πρότασης του Δημήτρη Ταλαγάνη και της δική του πρότασης, δήλωσε: “Σε πολλούς αρέσει να πλάθουν ιστορίες. Εκτιμώ και σέβομαι τον κ.Ταλαγάνη από μικρό παιδί ξεκίνησα μέσα από τα δικά του Αρκαδικά φεστιβάλ. Είναι αξιοσέβαστο και το έργο και η πορεία της ζωής του. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης είναι διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά σημεία. Μακάρι να υπήρχαν δέκα καλλιτέχνες να κάνουν άλλες δέκα προτάσεις για την Τρίπολη”.

Ο Νίκος Φλώρος ζωντανά στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Donnerstag, 10. September 2020

Ο Νίκος Φλώρος ζωντανά στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης (Μέρος 2ο)

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Freitag, 11. September 2020

Προηγούμενο άρθροΕξέταση δυνατοτήτων για ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Επόμενο άρθροΑγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στο Λύκειο Τεγέας