Ο Νίκος Γόντικας για το φράγμα της Ελληνοεκλησιάς

Εισήγηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στo Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  στο  θέμα «έγκριση τροποποίησης τεχνικού προγράμματος και ένταξη του έργου μελέτη φράγματος Ελληνοεκλησιάς π/υ100.000 ευρώ».

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι:



Υπάρχει τεχνική έκθεση για την προτεινόμενη μελέτη του εγγειοβελτιωτικού έργου από το Μάρτιο 2011 την οποία έκαμε δωρεάν ο γεωλόγος – γεωτεχνικός Αντωνόπουλος Δ. Μιχαήλ.

Σύμφωνα με αυτήν το προτεινόμενο έργο έρχεται να δώσει λύση στο αρδευτικό πρόβλημα της παραγωγής της ευρύτερης περιοχής με προσδοκώμενες αρδευόμενες εκτάσεις περί τα 5000 στρέμματα και με προοπτικές συγκέντρωσης υδατικών αποθεμάτων που θα ξεπεράσουν τα 2.000.000cm3.

H προκαταρτική μελέτη για το έργο αυτό έγινε από τις 10/9/2012 από τον μελετητή Κωνσταντίνο Νικολάου ( Πολιτικό Μηχανικό) που αμείφθηκε με το ποσό των 2.000 ευρώ από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους των δυο κοινοτήτων (Ελληνοεκλησιάς και Καλογερόραχης). Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης του έτους 2012.

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την συνεδρίαση της 1/4/2013 για την έγκριση τεχνικών προγραμμάτων των ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας εντάχθηκε με Α/Α 94 και προτεινόμενο προϋπολογισμό το ως άνω έργο και από τότε εκκρεμεί οτιδήποτε σχετικά με το έργο.

Η νέα Δημοτική Αρχή επανήλθε με υπόμνημά της προς την Περιφέρεια την 20/7/2015 και θέμα: «Προτεινόμενα έργα κατασκευής φραγμάτων Δήμου Μεσσήνης» με σειρά προτεραιότητας 1 την κατασκευή φράγματος περιοχής Ελληνοεκκλησιάς Δημοτικής Ενότητας Ανδρούσας.

Το εν λόγω φράγμα προτείνεται να κατασκευαστεί σε υπάρχουσα στένωση του ρέματος Ανδρομονάστηρου, 600 μέτρα έναντι της γέφυρας «Μαμη» του δρόμου Βαλύρας – Τρίκορφου με εκτιμώμενο προϋπολογισμό κατασκευής έργου1.300.000 ευρώ.

Με το εν λόγω φράγμα, πέραν των θετικών επιπτώσεων στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, μπορούν να αρδευτούν περίπου 5.000 στρέμματα με ελιές και αμπέλια των κοινοτήτων Ελληνοεκκλησιάς και Καλογερόραχης Μεσσηνίας και να ικανοποιήσει μέγιστη ζήτηση δύο εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως.

Ήδη έχει εκπονηθεί προκαταρκτική υδραυλική και γεωλογική μελέτη.

Είναι καθαρό ότι πρόκειται για ένα ζωτικό έργο για την περιοχή, έργο πνοής για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής που καρκινοβατεί.

Για αυτό προτείνουμε να αποφασίσει το ΠεΣυ τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και ένταξη του έργου μελέτη φράγματος Ελληνοεκκλησιάς π/υ 100.000 ευρώ.

 

Ο επικεφαλής της

Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας

Προηγούμενο άρθροΤώρα να σταματήσουν οι αντεργατικές πρακτικές της Διοίκησης του ΠΣΥΠ/ΔΕΗ
Επόμενο άρθροΚώστας Βλάσης: «Ο κ. Τσιρώνης αδιαφορεί για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης κι επιμένει στη δημιουργία ΧYTEA παρά τις έντονες αντιδράσεις».