Ο Νίκος Χουντής στην Τρίπολη…

Ο ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Στην Τρίπολη βρέθηκε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, σε εκδήλωση στα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού Ομίλου, για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Κρίση, “απεχθές” χρέος και αθέτηση πληρωμών – Το ελληνικό…δίλημμα» του Γιάννη Τόλιου.



Λίγο πριν την εκδήλωση, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε στην Θεσσαλονίκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κρίση χρέους.

Για το θέμα που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χουντής σημείωσε ότι το αντιλαμβάνεται ως ένα προσωπικό δράμα σε δύο επίπεδα. Το πρώτο, έχει να κάνει με την πικρία που νιώθεις όταν έχεις φτάσει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας να ακούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που αμαυρώνουν μια πορεία και το δεύτερο, με το γεγονός ότι για πρώτη φορά ματαιώνεται στρατιωτική παρέλαση ενώπιον προέδρου της δημοκρατίας μετά από αυθόρμητες λαϊκές αποδοκιμασίες που δείχνουν την τεράστια αντίθεση των ελλήνων στις πολιτικές που περιορίζουν την εθνική κυριαρχία, υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία, την δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων.

Ο κ. Χουντής πρόσθεσε ότι σήμερα, ασκείται μια τεράστια βία σε βάρος του ελληνικού λαού, η οποία συνίσταται στα επανειλημμένα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, τους δεκάδες νόμους, που αφανίζουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, που εκποιούν και βάζουν ενέχυρο την δημόσια περιουσία, που διορίζουν ξένους ως υπέρ-κυβερνήτες και επόπτες της πορείας αυτής της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκ του ρόλου του με βάση τις συνταγματικές ευχέρειες που έχει, είναι υποχρεωμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει δημοκρατική διέξοδος στη σημερινή κατάσταση, κατέληξε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κρίση χρέους, ο κ. Χουντής τόνισε ότι δείχνει, για μια ακόμα φορά, την πλήρη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και της όποιας στρατηγικής της. Μια απόφαση που, όπως υπογράμμισε ο κ. Χουντής, είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, καθώς δεν λύνει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, που θα φτάσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, στο 120% του ΑΕΠ το 2020 (δηλαδή εκεί που ήταν όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο), αντίθετα, υποχρεώνει την Ελλάδα σε μια δεκαετία άγριας λιτότητας και φτώχειας, βυθίζοντάς την στην ύφεση, την ανεργία, το κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, δεν βάζει φρένο στην εντεινόμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά αντίθετα φτιάχνει μια νέα, άκρως καταπιεστική, αντιδραστική, αντικοινωνική και αντιδημοκρατική ΟΝΕ, η οποία με τη λιτότητα που επιβάλλει αναπαράγει το φαύλο κύκλο χρέους-ύφεσης-χρέους.

Τέλος, ο κ. Χουντής σχολίασε και την άποψη του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν για μια Ελλάδα γεμάτη με “Ειδικές Οικονομικές Ζώνες”, απαντώντας ουσιαστικά σε ερώτηση σχετικά με την γερμανική ιδέα «επενδύσεων», μέσω Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ).

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χουντής κατέθεσε ερώτηση, ζητώντας από την Κομισιόν να πληροφορηθεί αν συζητήθηκε τέτοια πρόταση, ποια είναι η φύση των ειδικών κινήτρων που γίνεται λόγος και αν κάποια από αυτά τα κίνητρα απαιτούν παρέκκλιση από τους κοινοτικούς κανόνες.

Απαντώντας ο κ. Ρεν σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της καθιέρωσης ΕΟΖ, η κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και τους εξαγωγικούς δασμούς, να απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και να παράσχει φορολογικά κίνητρα, ώστε να προσελκύσει νέους επενδυτές, ενώ στη τη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας διαφόρων ειδών ειδικών οικονομικών ζωνών (ελεύθερου εμπορίου, μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικών ζωνών, ελεύθερων λιμένων κλπ). Παράλληλα σχολιάζει πως, η ιδέα της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα, δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την Επιτροπή και κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις θεμελιώδεις αρχές και πολιτικές της ΕΕ, καθώς και το εργατικό δίκαιο.

Ο κ. Ρεν καταλήγοντας την απάντησή του, παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να εξετάσουν οι ελληνικές αρχές το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών αυτού του είδους και μόνο σ’ αυτή την περίπτωση, η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τη δυνατότητα υλοποίησης αυτών των ιδεών.

Αργύρης Καρδαράς

Προηγούμενο άρθροΑστυνομικές ειδήσεις…
Επόμενο άρθροΔωρεάν εισιτήρια για το ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ – ΠΑΟΚ…