Ο Π.Νίκας μιλά στη ΔΡΤ | Τι είπε για φυσικό αέριο και ανεμογεννήτριες – Το μήνυμα του στους Μεγαλοπολίτες (ήχος)

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2020 11:19

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και την εκπομπή «Επί της ουσίας» με τον Δημήτρη Μανιατάκο και τον Μηνά Αρτόπουλο φιλοξενήθηκε το πρωί της Τρίτης (06/10) ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Αρχικά ο Περιφερειάρχη σχολίασε τα όσα γίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης, που θυμίζει «καζάνι» που βράζει μετά το θάνατο 18χρονου Ρομά, όταν δέχτηκε πυροβολισμό από 63χρονο και ενώ είχε μπει στο σπίτι του μαζί με δύο νεαρούς ομοφύλους του. “Εύχομαι και ελπίζω –είμαι και σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο – να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Η αστυνομία το χειρίζεται πολύ καλά το θέμα”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Νίκας ενώ επανέλαβε την ανάγκη, να υπάρξει σοβαρή πολιτική πρόνοιας για την υποστήριξη των αθίγγανων. “Δίνονται επιδόματα με άναρχο τρόπο, που δεν κάνουν τίποτα”, υπογράμμισε.Στην συνέχεια ο κ.Νίκας αναφέρθηκε στην απόφαση του ΠεΣυ με την οποία μπαίνει φρένο – με ομόφωνα αρνητική απόφαση – στην δημιουργία αιολικών πάρκων σε περιοχές του Δήμου Νότιας Κυνουρίας στην Αρκαδία καθώς και σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία. “Δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο για την εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χάθηκαν τα φαλακρά βουνά, που θα πάμε να κάνουμε εγκαταστάσεις μέσα σε ελατοδάσος;”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ ξεκαθάρισε, πως όπου οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν, πως δεν θέλουν τέτοιες εγκαταστάσεις, δεν θα γίνονται. Επιπλέον ζήτησε να αυξηθεί και η συνεισφορά των επιχειρηματιών προς τις τοπικές κοινωνίες, για να αποτελεί αυτό και ένα αξιόλογο κίνητρο.

Για το μείζον θέμα του φυσικού αερίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δήλωσε: “Μπορείτε εσείς να ανεχτείτε να περνάει ο αγωγός έξω από την Τρίπολη και να μεταφέρεται από αλλού; Η ΡΑΕ έδωσε την σχετική άδεια σε ιδιώτη πριν καθαρογραφεί η απόφαση. Έχουμε κάνει ένσταση και εμείς και η ΔΕΔΑ και έχουμε κάθε λόγο, να πιστεύουμε, πως θα ανατραπεί η απόφαση αυτή. Για εμάς το συμφερότερο είναι η ΔΕΔΑ. Πρέπει να υπάρχει εποπτεία από το κράτος. Εμείς θέλουμε να γίνει δίκτυο στην Τρίπολη και να εποπτεύεται από την ΔΕΔΑ. Θέλουμε να πάρουν όλες οι πόλεις της Πελοποννήσου γρήγορα φυσικό αέριο, για να υπάρχει ταυτόχρονη ανάπτυξη”, ενώ συμπλήρωσε, πως δεν είναι κατά των ιδιωτών όμως έχει μια βασική θέση, πως δεν μπορεί να απουσιάζει το κράτος.

Στην συνέχεια ο κ.Νίκας ανέφερε: “Εάν η ΡΑΕ – όπως ελπίζω – κάνει δεκτές τις ενστάσεις μας αυτομάτως, θα ανακαλέσει την άδεια στον ιδιώτη. Έχουμε βάσιμες ελπίδες, για να μην πω βεβαιότητα, πως θα δικαιωθούμε”, ενώ συμπλήρωσε, πως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό της χώρας και πως η ΝΔ θα έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα αν δεν προχωρήσει η περιφέρεια ενιαία στην εγκατάσταση του φυσικού αερίου.

Παράλληλα ο κ.Νίκας αναφέρθηκε στο θέμα του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας, πως αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, θα διαλυθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε και στην Λακωνία, όπου εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα σε εργάτες γης.

Ο κ.Νίκας αναφέρθηκε ακόμα και στο κρατικό κτήμα Βυτίνας, γνωστοποιώντας, πως υπάρχουν πολλά νομικά προβλήματα που συνδέονται με την διαθήκη και δεν μπορεί να παραχωρηθεί από το Υπουργείο στην Περιφέρεια. Παρόλα τα προβλήματα όμως – όπως δήλωσε  – γίνονται προσπάθειες, για να προχωρήσει το θέμα αυτό.

Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο αθλητικό – προπονητικό κέντρο στη Νυμφασία, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στους κατοίκους της Μεγαλόπολης, ζητώντας τους να είναι ενωμένοι για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό για την περιοχή στην μεταλιγνιτική εποχή.
“Αν τρώγονται οι Μεγαλοπολίτες και δεν είναι μονιασμένοι το κακό για την Μεγαλόπολη θα είναι μεγάλο. Πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά”¨, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακούστε την συνέντευξη: