Ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας στη ΔΡΤ (ήχος)

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 10:06

Ο κ.Θέμης Μπερεδήμας πρόεδρος ΕΣΠΗΤ φιλοξενήθηκε την Τετάρτη (11/09) στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, όπου και μίλησε για το 8ο Διεθνές Συνέδριο της ESPRit , αλλά και για τα όσα συζητήθηκαν σε συναντήσεις που έγιναν με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Αρχικά ο κ.Μπερεδήμας αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον κ.Πέτσα και την κα.Μενδώνη, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα πνευματικά δικαιώματα, στην ενίσχυση του Τύπου – που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια -και πιο συγκεκριμένα των έντυπων εκδόσεων, στα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο των δημοσιογράφων που παραμένουν υψηλά, στα fake news αλλά και την λογοκλοπή που έχει μετατραπεί σε μάστιγα.Επιπλέον ο κ.Μπερεδήμας αναφερόμενος στις συλλογικές συμβάσεις έκανε λόγο για μια κατάκτηση του κλάδου, που οδηγεί στην επαναφορά στην κανονικότητα.

Όσον αφορά στις άδειες των Δημοτικών ΜΜΕ – ένα θέμα που συζητήθηκε στην συνάντηση που έγινε με τον κ. Θεοδωρικάκο και τον κ.Πέτσα – ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ επανέλαβε την πάγια θέση την Ένωσης, να μην συμπεριληφθούν τα Δημοτικά ΜΜΕ στον διαγωνισμό για τις άδειες, καθώς – όπως τόνισε – είναι δημόσια μέσα και δεν πρέπει να μπουν στον ανταγωνισμό των ιδιωτικών μέσων. “Αυτό έχει γίνει με την ΕΡΤ και αυτό πρέπει, να γίνει και με τα Δημοτικά ΜΜΕ, για να μην μπουν σε οικονομική αντιπαράθεση με τους ιδιώτες”, τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: “Ο κ.Θεοδωρικάκος άφησε ανοιχτό το θέμα, λέγοντας μας πως δεν μπορεί να μας απαντήσει ακόμα κάτι συγκεκριμένο”.

Τέλος ο κ.Μπερεδήμας μίλησε για το 8ο Διεθνές Συνέδριο της ESPRit, με θέμα «Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός», που διοργανώνεται από την  Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Μελέτης της Ιστορίας του Ελληνικού Τύπου/Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Το Συνέδριο φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων γνώσεων, την ενίσχυση της έρευνας του περιοδικού τύπου στην Ελλάδα και τη συμπόρευση της έρευνας αυτής με το ευρωπαϊκό και το διεθνές παράδειγμα.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: