Ο πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας στη ΔΡΤ για τη μετακίνηση γιατρού από το Παναρκαδικό (+vd)

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 14:03
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Τις προηγούμενες ημέρες και μετά από απόφαση της 6ης ΥΠΕ για μετακίνηση Ιατρού Παθολόγου Επιμελητή Α’ από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, προκλήθηκε αναστάτωση από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, όπως και αντιδράσεις από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας που γνωστοποιήθηκαν μέσω και της έγγραφης καταγγελίας της 15/09/2020 προς το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και το Διοικητή του Παναρκαδικού ΓΝΤ.

Η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης βρήκε τον Πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας, κ. Παναγιώτη Ιωαννίδη, με τον οποίο μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα που προέκυψε και έρχεται να αναδείξει για μια ακόμη φορά την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Ιωαννίδης έκανε αναφορά στο σύντομο ιστορικό της υπόθεσης χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος γιατρός ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή για την άμεση μετακίνησή του χωρίς σχετικό του αίτημα. Ο λόγος που έγινε η συγκεκριμένη καταγγελία από την ΕΓΕΣΥΝΑ ήταν ότι για ακόμη μια φορά για να καλυφθούν τα κενά, χρειάζεται να μετακινηθεί άρον-άρον προσωπικό καλύπτοντας «τρύπες», ανοίγοντας νέες «τρύπες».

Ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε ότι αποτελεί μια μέθοδος που αξιοποιείται για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που υπάρχουν και αυτός ήταν ο βασικός λόγος αντίδρασης της Ένωσης, καθώς όπως είπε αν δεν καλυφθούν οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που φτάνουν τους 6000 συνολικά, θα συνεχίσει να υπάρχει αυτό το φαινόμενο.

 

Ζήτημα υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής…

Παράλλληλα με αυτή την μετακίνηση ο κ. Ιωαννίδης μας είπε ότι προκύπτουν ζητήματα στο συγκεκριμένο τμήμα του Παναρκαδικό Νοσοκομείο, καθώς πριν ακόμη φύγει ο συγκεκριμένος Παθολόγος υπήρχαν ελλείψεις. Συγκεκριμένα στην Παθολογική Κλινική οι συνάδελφοι έκαναν το ανώτατο όριο των εφημεριών, ενώ στον Παθολογικό Τομέα των Επειγόντων Περιστατικών υπήρχαν ήδη πολύ μεγάλες ελλείψεις. Επίσης αναφέρθηκε ότι για 13 εφημερίες το μήνα δεν υπήρχε ειδικευμένος γιατρός να καλύπτει τον Παθολογικό τομέα των Επειγόντων Περιστατικών και παράλληλα τις υπόλοιπες ημέρες υπήρχε ένας Παθολόγος (Διευθυντής των ΤΕΠ) καθώς και δύο συνάδελφοι ιατροί που έχουν μετακινηθεί από το Κέντρο Υγείας Τρίπολης.

Γενικότερα για το συγκεκριμένο θέμα των ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας, έχει βγάλει και παλαιότερα ανακοινώσεις, με τον κ. Ιωαννίδη να αναφέρει ότι σε όλα τα τμήματα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου υπάρχει υποστελέχωση, όπως και στα κέντρα Υγείας. Μάλιστα σε κάποια τμήματα ειπώθηκε ότι έχει υπερβεί το όριο ακόμη και επισφαλώς όπως το Ακτινολογικό Τμήμα που έχει μόνο τρεις ιατρούς Ακτινολόγους. Δεν έχουν προκηρυχθεί όλε’μ ‘’λς οι θέσεις που προβλέπει ο κανονισμός (για 7 συνολικά θέσεις), με συνέπεια το 25% των εφημεριών του Παναρκαδικού Νοσοκομείου να μην καλύπτεται από Ακτινολόγο. Αυτό πρακτικά σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΓΕΣΥΝΑ, σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που μπορεί να χρειαστεί έναν υπέρηχο σε επείγουσα βάση ή μια αξονική, αν τύχει να είναι μέρα που δεν εφημερεύει Ακτινολόγος, να μην μπορεί να υποβληθεί στις συγκεκριμένες εξετάσεις. Παράλληλα δεν μπορεί να στελεχωθεί και να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα του Ακτινολογικού όπως ο Μαγνητικός Τομογράφος ή το triplex.

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι προβλήματα παρουσιάζονται και στην Νευροχειρουργική Κλινική όπου υπάρχουν μόνο τρεις γιατροί και δεν καλύπτεται στο 10% το σύνολο των εφημεριών, το Αιμοδυναμικό τμήμα που στο οποίο σοβαρό ζήτημα αποτελεί η έλλειψη αντιδραστηρίων και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο δύο πρωινά την εβδομάδα, παρά την πολύ μεγάλη σημασία λειτουργία του.

Κλείνοντας ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε ότι αυτές οι ελλείψεις θα συνεχίσουν διαρκώς να αυξάνονται γιατί δεν γίνονται προσλήψεις. Ακόμη και οι 1209 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση αντιστοιχούν σε «μηδέν» ιατρικό προσωπικό για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, φτάνοντας στο σημείο να κλείνουν κλινικές, όπως έχει γίνει άλλωστε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο με το κλείσιμο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής εδώ και κάποιους μήνες.

 

Κάλυψη αναγκών σε ιατρικό προσωπικό με σκοπό τη 24ωρη λειτουργία του ΓΠΝ Τρίπολης…

Αυτό που ζητάει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας και θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή είναι να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν όχι μόνο για τα επείγοντα περιστατικά αλλά συνολικά είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο σε 24ωρη βάση με ασφάλεια με τους γιατρούς που χρειάζονται, προσφέροντας ποιοτικές φροντίδες υγείας και τουλάχιστον να καλυφθούν οι κενές θέσεις που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη στο ΓΠΝ Τρίπολης προβλέπει 152 θέσεις ιατρικού προσωπικού, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 90 γιατροί. Φυσικά τονίστηκε ότι ελλείψεις υπάρχουν και σε Νοσηλευτικό προσωπικό και σε Φυσικοθεραπευτές αλλά και λοιπό προσωπικό. Ελλείψεις που έχουν σταλεί από την Ένωση και στην 6η ΥΠΕ, αλλά και στο Υπουργείο χωρίς να έχει ληφθεί ιδιαίτερη απάντηση. Γι’ αυτό και σήμερα θα πραγματοποιηθεί απεργία με βασικό αίτημα τη στελέχωση του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου.