O ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων, στο 2o Thessaloniki Helexpo Forum

«Οι περιφέρειες και οι δήμοι απέδειξαν ότι είναι φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας» και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, με θέμα : «Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας: Ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων», στο 2o Thessaloniki Helexpo Forum , στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η δύναμη και ο ρόλος των περιφερειών και των δήμων αναγνωρίζεται ακόμη περισσότερο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς «τα περισσότερα προγράμματα και οι δράσεις περνούν πια μέσα από τις περιφέρειες και τους δήμους» και αναφέρθηκε σε μια σειρά από συμφωνίες των περιφερειών και της ΠΚΜ, με τις ευρωπαϊκές αρχές, σε επιμέρους τομείς, πράσινη ανάπτυξη, συνοχή, ενεργειακή αναβάθμιση, κ.α.



«Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι περιφέρειες πραγματοποιούν το 50% των δημοσίων επενδύσεων και το 30% των δαπανών» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε : «Το 70% του συνόλου των δράσεων της Ε.Ε. υλοποιείται σήμερα από τις περιφέρειες και τους δήμους. Είμαστε, λοιπόν, εμείς εκείνοι, που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους που εξαγγέλθηκαν χθες από την κ. Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν…. Οι περιφέρειες είναι αυτές που μετατρέπουν τους απρόσωπους πόρους και πολιτικές, σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες».

«Οι τριακόσιες περιφέρεις και οι ενενήντα χιλιάδες δήμοι της Ευρώπης έχουν ένα νέο ρόλο» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε : «Είναι επιτέλους η ώρα και στη χώρα μας να κάνουμε το επόμενο βήμα να περάσουμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Για την επόμενη μέρα των συμπολιτών μας».

Ο πρόεδρος της Ε.Ε των Περιφερειών υπογράμμισε ότι, παρά την κριτική που δέχεται η Ε.Ε. άλλες φορές δικαιολογημένη, ή και πολλές φορές και «αδιέξοδη» από αντιευρωπαϊστές και ευρωσκεπτικιστές, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος, χαράζοντας κατευθύνσεις για την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή μετάβαση, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κοινωνική συνοχή και διοχετεύοντας πόρους στα κράτη – μέλη, από τους οποίους και στη χώρα μας θα εισρεύσουν εβδομήντα, ως εκατό με την ιδιωτική συμμετοχή δισεκατομμύρια, τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, σημείωσε ότι η Ευρώπη, αν θέλει ένα πιο σταθερό και καλύτερο μέλλον πρέπει να αρχίσει «να ακούει περισσότερο, αντί να κοιτάει τον εαυτό της στον καθρέφτη» και κυρίως να αφουγκράζεται τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους σε κάθε τοπική κοινωνία, εκεί όπου βρίσκεται πιο κοντά η αυτοδιοίκηση.

Η «επανεκκίνηση» της Ευρώπης πρέπει να ξεκινήσει από τις περιφέρειες και τους δήμους της, είπε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε, ότι παρά τα προβλήματα η ΠΚΜ, όχι μόνο στήριξε πολίτες, επιχειρήσεις, δομές υγείας, στην περίοδο της πανδημίας, μέσα από ευρωπαϊκούς και ίδιους πόρους και προγράμματα, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει σταματήσει να εργάζεται για το στόχο της ΠΚΜ του 2030 και να «υλοποιεί σήμερα 8.500 έργα και δράσεις».

«Η ΠΚΜ Μακεδονία δε θα αφήσει κανένα συμπολίτη μας πίσω», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Και μαζί, όλοι, θα χτίσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη του αύριο, με τις περιφέρειες και τους δήμους στην πρώτη γραμμή».

Βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις επιτρόπων Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira και Ενέργειας Kadri Simson

Βιντεοσκοπημένα παρεμβάσεις έγιναν στην εκδήλωση από τις Ευρωπαίες Επιτρόπους Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira και Ενέργειας Kadri Simson.

«Οι ευρωπαίοι έχουμε πάρει τα μαθήματα μας από τις κρίσεις» ανέφερε η κ. Ferreira, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση με την οικονομική κρίση που «χρειάστηκε τέσσερα, ή πέντε χρόνια» να ληφθούν αποφάσεις, η Ε.Ε. ανταποκρίθηκε πολύ ταχύτερα στην πανδημική κρίση του κορονοϊού, στηρίζοντας τα κράτη – μέλη και ενισχύοντας δομές υγείας, αλλά και υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα. Τόνισε ότι στην Ελλάδα διοχετεύτηκαν 1.3 δισ. για τη στήριξη εκατό χιλιάδων εταιριών.

«Σε αυτή την κρίση πήραμε πολλά μαθήματα και πρέπει να αποτελέσει την πυξίδα για μας» είπε η κ. Ferreira και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε να έχουμε ανάκαμψη, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή μετάβαση, για τη μισή Ευρώπη. Δε θα πρέπει καμία περιοχή να νοιώθει ότι την έχουμε ξεχάσει. Πρέπει να διαμοιράσουμε την ευημερία σε όλη την επικράτεια, όχι μόνο σε συγκεκριμένες πυρήνες. Και οι αγροτικές περιοχές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής. Αυτό απαιτεί υποδομές. Χρειαζόμαστε την ψηφιακή και την ενεργειακή μετάβαση, ώστε καμία περιοχή να μην μείνει πίσω. Η Ευρώπη θα πρέπει να δουλέψει χρησιμοποιώντας, ως πυξίδα, τη συνοχή».

Η ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson υπογράμμισε τους στόχους και αναφέρθηκε στους πόρους που έχουν υπολογιστεί για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, την καθαρή ενέργεια, αλλά και τις παρεμβάσεις ενεργειακής θωράκισης, με αναβαθμίσεις που ενισχύουν την ασφάλεια των δημοσίων δομών, των κτιρίων, των σχολείων, τα οποία θα γίνουν πιο «πράσινα», πιο φιλικά στον πολίτη, πιο προσβάσιμα σε περισσότερους χρήστες.

«Οι πόλεις, οι κοινότητες μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία των πράσινων πολιτικών» υπογράμμισε η κ. Simson , τονίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει να υποστηρίζει δραστηριότητες που προωθούν τις «έξυπνες» λύσεις, την καινοτομία, την είσοδο στις νέες τεχνολογίες και πρόσθεσε ότι περίπου εξακόσια εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους θα διατεθούν για τις «έξυπνες» πόλεις».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στο Σύμφωνο των Δημάρχων, όπου όπως είπε οι παρεμβάσεις που προβλέπονται σε τοπικό επίπεδο αναμένεται να απορροφήσουν πόρους ύψους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Μίλησε επίσης και για στο πρόγραμμα Horizon και τέλος, τόνισε ότι ο στόχος είναι να διευρύνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των «κλιματικά ουδέτερων πόλεων», με ορίζοντα το στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. ως το 2030.

Χαιρετισμοί περιφερειαρχών και δημάρχων

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι περιφερειάρχες Αττικής, Γιώργος Πατούλης, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

«Οι καλές πρακτικές στην Ευρώπη και στον κόσμο βασίζονται στις αρχές της αποκεντρωμένης διοίκησης, με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στις τοπικές αρχές» τόνισε ο κ. Πατούλης, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης φάνηκε ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία και πρόσθεσε : «Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε αυτήν την παρακαταθήκη και να περάσουμε στην επίτευξη ενός πραγματικά επιτελικού κράτους με δυνατές αυτοδιοικητικές αρχές, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής».

« Το κατάλληλο αυτό πλαίσιο δεν υπάρχει ούτε σε εθνικό επίπεδο, ούτε σε ευρωπαϊκό» είπε η αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ροδή Κράτσα, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι σήμερα η εφαρμογή και όχι η συνδιαμόρφωση της περιφερειακής πολιτικής κάθε χώρας, την οποία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αποφασίζουν οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών και πρόσθεσε : «Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες θεσμικές παρεμβάσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τα προκλήσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών. Πρέπει να απαιτήσουμε τις θεσμικές παρεμβάσεις και στη χώρα μας και από την Ε. Επιτροπή. Σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει να λαμβάνεται σε ότι αφορά τη χάραξη πολιτικής και ο παράγοντας ειδικών συνθηκών, όπως η νησιωτικότητα, οι μειονεκτικές περιοχές, κ.α.

«Καινοτομία» και «ποιότητα» είναι οι λέξεις που πρέπει να χαρακτηρίζουν τις πολιτικές των περιφερειών την επόμενη μέρα, τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και πρόσθεσε :» Υπάρχουμε μόνο για ένα λόγο, γιατί πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, γιατί αυτό που πρέπει να γίνει αύριο πρέπει να το έχουμε κάνει προχθές. Πρέπει να είμαστε σε όλα τα γεγονότα μπροστά, αλλιώς δε χρειάζεται να είμαστε. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στον πολίτες σε όλες τις καταστάσεις».

«Η ευρωπαϊκή οικοδόμηση στηρίχθηκε στη μέθοδο Μονέ και Σουμάν» είπε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και σημείωσε ότι αυτή η συνταγή που ακολουθήθηκε, με μικρά βήματα στο δρόμο για μεγάλους στόχους, πέτυχε πραγματικά αρκετά.

«Σήμερα όμως αυτά τα μικρά βήματα και αυτά τα μεγάλα λόγια από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ευρωπαίους πολιτικούς δεν αρκούν και χρειάζεται έστω και με αυτό το λειψό θεσμικό πλαίσιο να δώσουμε μάχη» είπε η κ. Δούρου και πρόσθεσε : « Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι πολίτες που συνθλίφτηκαν από αυτές τις κρίσεις δεν μπορούν α αρκεστούν στα μεγάλα λόγια και στις μικρές πράξεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι και στην Ε.Ε. σήμερα οι κοινωνίες έχουν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα και πρακτικές, όπως, η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, ο αντισημιτισμός, η ξενοφοβία και ως εκπρόσωπος στο κογκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών του συμβουλίου της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι η πρόκληση είναι «να βάλουμε μια σφραγίδα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν θέλει η Ευρώπη να έχει μέλλον την επόμενη μέρα».

Χαιρετισμός δημάρχων

«Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά, ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, στην παιδεία στην υγεία, στον τουρισμό στο περιβάλλον στις υποδομές» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε : «Στο κέντρο του ενδιαφέροντος πάντα βρίσκεται ο άνθρωπος, στον οποίο η αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά, θα είναι μια μεγάλη πρόκληση να περάσουμε από την τοπική αυτοδιοίκηση στην τοπική διακυβέρνηση».

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, συμφώνησε με τους περιφερειάρχες ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς την αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε: «Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι μια μέρα πιο αποτελεσματική για δήμους και περιφέρειες. Είναι μέρα συνεργασιών και συγκλίσεων και κανείς δεν περισσεύει. Υπάρχει το πρόγραμμα Α. Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ. Πρέπει να σχεδιάσουμε, να καταθέσουμε τις προτάσεις ώστε να η χαθεί ούτε ευρώ από τα προγράμματα αυτά».

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας σημείωσε ότι οι περιφέρειες έχουν αυξανόμενο ρόλο στην Ε.Ε. και για αυτό επιλέχθηκε ως κεντρικός ομιλητής ο κ. Τζιτζικώστας και οι συμμετέχοντες για το κλείσιμο του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum και πρόσθεσε : «Να ευχαριστήσω όλους τους περιφερειάρχες για τη στήριξη στο θεσμό της ΔΕΘ».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΔΕΘ – Helexpo.

Φάνης Γρηγοριάδης

Φωτ. αρχείου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΔύο εκρήξεις στην Καμπούλ, αρκετοί τραυματίες
Επόμενο άρθροΕλληνική μαθηματική εταιρεία | Εκλογές για το παράρτημα της Τρίπολης