Ο ΣΑΟΟ συνεχίζει τις προβολές του με ‘’Άγριες Φράουλες’’

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 11:25

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Βαλτεσινίκου συνεχίζει τις προβολές επιλεγμένων ταινιών και αυτή την Τετάρτη 27/11/2019.

Θα προβληθεί το βραβευμένο αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ‘’Άγριες Φράουλες’’ (1957, 93 λεπτά), με πρωταγωνιστές τους Βίκτορ Σιέστρομ, Μπίμπι Άντερσον, Ίνγκριντ Τούλιν.Ώρα έναρξης 8 μ.μ., στο εντευκτήριο του ΣΑΟΟ, Β. Δεκάζου 9-11, Τρίπολη.

[…]Πρωταγωνιστής της ταινίας ο παλαίμαχος σκηνοθέτης του βωβού, ταυτόχρονα «πατέρας» του σύγχρονου σουηδικού κινηματογράφου, Βίκτορ Σέστρομ, που ερμηνεύει τον Ισαάκ Μποργκ, καθηγητή της ιατρικής που ξεκινάει για ένα ταξίδι στο πανεπιστήμιο του Λουντ, όπου πρόκειται να τιμηθεί για τα 50 χρόνια από την αποφοίτησή του. Μαζί του ταξιδεύει και η νύφη του, Μαριάν (Ίνγκριντ Τούλιν), αποφασισμένη να εγκαταλείψει τον άντρα της. Επίκεντρο της ταινίας η πορεία τους, διανθισμένη με τους προσωπικούς καυγάδες τους, πραγματικές και φανταστικές συναντήσεις με διάφορα άγνωστα και γνωστά πρόσωπα, με τους εφιάλτες του ηλικιωμένου Μποργκ που έχει αρχίσει να σκέφτεται το θάνατο, και με ένα λυρικό «διάλειμμα» στο σπίτι όπου ο Μποργκ έζησε τα νεανικά του χρόνια.

Ανάμεσα στα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία, εκείνα της ζωής και του θανάτου, της παρουσίας του θεού καθώς και των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα και της κόλασης που σταδιακά δημιουργούν ανάμεσά τους, καθώς και της ψυχολογίας των προσώπων, ιδιαίτερα των γυναικείων χαρακτήρων. Το κυρίαρχο όμως θέμα εδώ είναι εκείνο της μοναξιάς που εκφράζεται μέσα από τον κεντρικό ήρωα – που, για πρώτη και μοναδική φορά στον Μπέργκμαν,  είναι άντρας. Πρόσωπο διφορούμενο και αντιφατικό, με τη μοναξιά να είναι στενά δεμένη με το θέμα του θανάτου, πρόσωπο άλλοτε συμπαθητικό κι άλλοτε αντιπαθητικό, συχνά εγωιστικό, σύμφωνα με τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν (ή και που ο ίδιος αντιμετωπίζει) τα άλλα πρόσωπα γύρω του.[…]

Aπόσπασμα από κριτική του Νίνου Φενέκ Μικελίδη.