Ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας για ανεμογεννήτριες : “H κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέδωσε τα βουνά μας στις ορέξεις των επενδυτών”

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 13:01

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και Λύκαιο όρος:

Πληροφορηθήκαμε ότι η ΡΑΕ ανήρτησε πίνακα αιτήσεων για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών σε διάφορα σημεία του όρους Μαίναλον και έπεται στη συνέχεια η εγκατάσταση στο Λύκαιο όρος, δύο βουνά ιδιαίτερης σημασίας για την Αρκαδία.Το μεν Μαίναλο για τη συνεισφορά του στην ήπια μορφής ανάπτυξης με βάση τον Αγροτουρισμό σε όλους τους παραμαινάλιους δήμους εξ αιτίας του φυσικού του κάλους, αλλά και της ιστορικής σημασίας που έχει, αφού τα περισσότερα γεγονότα της επανάστασης του 1821 διεδραματίστηκαν πάνω και γύρω από αυτό.

Το δε Λύκαιο όρος λόγω της αρχαιολογικής του σπουδαιότητας, αφού πάνω του πραγματοποιούνταν στην αρχαιότητα “Τα Λύκαια” ένα σύνολο θρησκευτικών τελετών και αθλητικών αγώνων προς τιμή του Λύκαιου Δία.

Δικαιολογημένα ως εκ τούτου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το Μαίναλο ως τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και το ενέταξε στις προστατευόμενες περιοχές natura.

Ήρθε όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψήφισε τον περασμένο Μάιο ισοπέδωσε τα πάντα που είχαν σχέση με τη προστασία του περιβάλλοντος και παρέδωσε τα βουνά μας στις ορέξεις των επενδυτών να τα καταστρέψουν στο όνομα της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με την εγκατάσταση χωρίς όρους και προϋποθέσεις ανεμογεννητριών ακόμα και μέσα σε περιοχές natura.

Eίμαστε κάθετα αντίθετοι σαν κόμμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην αλλοίωση της αισθητικής του Μαινάλου και στην υποβάθμιση της αρχαιολογικής σπουδαιότητας του Λύκαιου όρους και

ΚΑΛΟΥΜΕ τους αρμόδιους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, την Αυτοδιοίκηση Α! και Β! βαθμού και κάθε Μαζικό Κοινωνικό Φορέα, να σταματήσουν την έγκριση των ως άνω αδειών και να προχωρήσουν άμεσα στις παρακάτω αναγκαίες ενέργειες:

1η. Στην άμεση εφαρμογή του χωροθετικού σχεδιασμού εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε όλη την Ελλάδα που σχεδίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά παραμένει ανεφάρμοστος από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

2η. Στο ξεπάγωμα της οριοθέτησης των περιοχών natura που είχε προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

3η. Στη καθιέρωση της διαβούλευσης της τοπικής κοινωνίας για κάθε τέτοια επένδυση μέσω του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α! Βαθμού που δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο κατήργησε.