Ο Σωκ. Φάμελλος στη ΔΡΤ 91,5 | Επικοινωνιακή «φούσκα» το πλάνο της Κυβέρνησης για την Μεγαλόπολη – Έρχεται φτώχεια και ανεργία (ήχος)

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 21:08

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε το απόγευμα της Τρίτης ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Αρχικά σχολιάζοντας την πανδημία του κορωνοϊού από την οποία δοκιμάζεται και η χώρα μας και το πλάνο των εμβολιασμών ανέφερε: “Όταν ξεκίνησε από την κυβέρνηση η επικοινωνιακή καμπάνια για το θέμα του εμβολιασμού, είχαμε πει να μην εφησυχάζουμε. Για να καλύψει η κυβέρνηση τα ελλείματα στο σύστημα υγείας, υπερτίμησε σε επίπεδο αριθμών το θέμα του εμβολιασμού. Το έκανε και τροφοδότησε την ελπίδα, για να καλύψει τα μεγάλα λάθη που έκανε με τις επιλογές της”, ενώ πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο στην μάχη που δίνεται να είναι κλειστή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιφέρεια – το πρώτο δηλαδή δίχτυ προστασίας. “Αυτή την περίοδο στην Βόρεια Ελλάδα τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά – εδώ και πολλούς μήνες – επειδή δεν έκαναν προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών και μετέφεραν το προσωπικό στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία”, υπογράμμισε.Παράλληλα ο κ.Φάμελλος έκανε λόγο για εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης στην Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε ως προκλητική γελοιότητα την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας περι ευθύνης των γιατρών για τους ασθενείς που πέθαναν εκτός ΜΕΘ, ενώ επεσήμανε και την αναγκαιότητα για ισχυροποίηση του ΕΣΥ με προσλήψεις και ΜΕΘ, γιατί – όπως τόνισε – μας έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες για τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας. “Μην μας πουν μετά από την κυβέρνηση, πως δεν είμαστε πάλι έτοιμοι. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα λάθη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην συνέχεια στην Μεγαλόπολη, την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή και την μείωση των πόρων για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Εμείς είχαμε προβλέψει και είχαμε φτιάξει ένα εθνικό ειδικό ταμείο – έναν κουμπαρά δηλαδή – δίκαιης μετάβασης, όπου συγκεντρώνονταν χρήματα για τις λιγνιτικές περιοχές. Είχαμε μάλιστα καθορίσει και τους άξονες προτεραιότητας, για το τι θα χρηματοδοτηθεί πρώτο. Υπήρχε σχέδιο για την Μεγαλόπολη. Το ταμείο αυτό θα το τροφοδοτούσαν πόροι από τα δικαιώματα για τα αέρια του θερμοκηπίου και είχαμε πει ενα ποσοστό αυτών να πηγαίνει μόνιμα στις λιγνιτικές περιοχές, για να μην μένουν ποτέ χωρίς χρηματοδότηση και να προχωρούν τα έργα. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε όμως ποτέ στην αξιοποίηση αυτού του ταμείου”, ενώ πρόσθεσε: “Αντί ο κ.Χατζηδάκης να ξεκινήσει γρήγορα την εκταμίευση και την προκήρυξη μέτρων από το ταμείο δίκαιης μετάβασης, ξεκίνησε την επικοινωνιακή καμπάνια για την βίαιη απολιγνιτοποίηση”.

“Η επιλογή Χατζηδάκη να μειώσει στο ένα πέμπτο τους πόρους, που δίνει η Ελλάδα σρτο ταμείο δίκαιης μετάβασης, είναι μια τραγική επιλογή, που δείχνει, πως η κυβέρνηση ξεχνάει τις λιγνιτικες περιοχές και μειώνει το μόνο ταμείο, που ήταν άμεσα διαθέσιμο, για να δοθούν χρήματα στις περιοχές αυτές. Ζητάμε να τροποποιηθεί αυτή η απόφαση.Το μείωσαν, γιατί έχουν χρεοκοπήσει και το ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, δήλωσε ο κ.Φάμελλος, ενώ συμπλήρωσε, πως η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα το σχέδιο για την ανάπτυξη των λιγνιτικών περιοχών. “Το χωρικό σχέδιο που θέλει η Ευρώπη, δεν έχει κατατεθεί ακόμα. Επίσης δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κλάδους προτεραιότητας και σε συντελεστές επιχορηγήσεων. Αυτό που έχουμε λοιπόν είναι μια έκθεση ιδεών – ευχών”, τόνισε.

Μιλώντας για την τηλεθέρμανση στην Μεγαλόπολη, τόνισε μεταξύ άλλων: “Πάει χαμένο ένα μεγάλο δημόσιο έργο που έχει και ευρωπαϊκους πόρους και δεν ξέρω, πως θα αντιδράσει και η Ευρώπη. Τηλεθέρμανση. Η κυβέρνηση κάνει επιλογές και μετά όλοι μας πληρώνουμε τα πρόστιμα. Και στην Μεγαλόπολη υπάρχει σοβαρό θέμα με το δίκτυο της τηλεθέρμανσης”.

Τέλος αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες δήλωσε, πως ήταν μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για την χώρα μας. “Με κόπο το ξεκινήσαμε και δώσαμε όλα τα εργαλεία στους πολίτες, ώστε χωρίς κόστος για τις αντιρρήσεις να λυθούν, τα όποια θέματα υπήρχαν. Όλα έχουν ακυρωθεί δυστυχώς στην λογική να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η χώρα τώρα έχει μείνει χωρίς δασικούς χάρτες. Η Ευρώπη αυτό το παρακολουθεί. Απόδειξη όλα αυτά του πόσο αναχρονιστική είναι αυτή η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει διαδικασία που να τηρείται και ρουσφέτι, που να μην γίνεται και δυστυχώς αυτό το πληρώνουν και οι λιγνιτικές περιοχές με φτώχεια και ανεργία”.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: