Ο Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΡΤ | Τι είπε για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, τα σενάρια εκλογών και την Μεγαλόπολη (ήχος)

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 11:10

“Είναι μαχητή αυτή την στιγμή η θέση της συνέχισης της διαδικασίας αεριοποίησης στην Πελοπόννησο…”

“Η ευθύνη της κυβέρνησης που ανακοίνωσε βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο και ακόμα δεν έχει δώσει ούτε πέντε ευρώ για μια θέση εργασίας στην Μεγαλόπολη παραμένει ακέραιη…”“Για οποιονδήποτε κάνει σχέδια για εκλογές – εν μέσω πανδημίας – η στάση του είναι τουλάχιστον ανήθικη ως προς την κοινωνία…”

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας (11/05) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός κ.Σωκράτης Φάμελλος.

Αρχικά ο κ.Φάμελλος αναφέρθηκε στο φυσικό αέριο και τις εξελίξεις που αφήνουν εκτός την Πελοπόννησο από την επέκταση του δικτύου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Είναι μαχητή αυτή την στιγμή η θέση της συνέχισης της διαδικασίας αεριοποίησης στην Πελοπόννησο. Η αντίδραση η δική μας δεν είναι, για να κερδίσουμε πολιτικά οφέλη, αλλά γιατί πρέπει να επιστρέψει γρήγορα η κυβέρνηση στον προγραμματισμό της σύνδεσης με το φυσικό αέριο των πόλεων της Πελοποννήσου”.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην περίοδο 2015- 2019 και στα όσα έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας, πως αυτό που κατάφεραν σε μια δύσκολη περίοδο, ήταν να βάλουν μπρος το σχέδιο αεριοποίησης για όλη την Ελλάδα. “Είναι και θέμα δημοκρατίας να έχουν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρηματίες πρόσβαση σε φθηνό καύσιμο”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις περίεργες – όπως τις χαρακτήρισε – κινήσεις που έκανε με το που ανέλαβε τα ηνία της χωρας, ενώ τόνισε πως τώρα πληρώνουμε τα μεθεόρτια των λανθασμένων επιλογών της ΝΔ.

Για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος έχει πει πολλάκις, πως έχουν δεσμευτεί 20.000.000 για αυτή την επέκταση του δικτύου, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είμαι ενήμερος και γι αυτό και μου προκαλεί εντύπωση, το γιατί προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή την απένταξη”.

“Πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί γιατί βγαίνει από την μέση η ΔΕΔΑ” ανέφερε στη συνέχεια, ενώ συμπλήρωσε: “Δηλαδή η κυβέρνηση επιλέγει να βγάλει από τον προγραμματισμό έργο, για να υποσχεθεί σε κάποιον τρίτο, που μπορεί να ανεβάσει και το κόστος για τον πολίτη;”.

Ο κ.Φάμελλος αναφέρθηκε και στον αγώνα, που πρέπει να δοθεί, υπογραμμίζοντας πως τα Επιμελητήρια, η κοινωνία και οι ομοσπονδίες επιχειρηματιών θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην διεκδίκηση της επέκτασης του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, που είναι προς το συμφέρον όλων.”Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι. Η απαίτηση του πολιτικού κόσμου, της κοινωνίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατυπωμένη και είναι να βρει τις λύσεις η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε να έχουν πρόσβαση και σε χαμηλές τιμές οι επιχειρηματίες και οι πολίτες της Πελοποννήσου. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από λεπτομέρειες που δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Τους πολίτες τους ενδιαφέρει το έργο. “, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο κ.Φάμελλος μίλησε για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως οικολογικό και συνταγματικό πραξικόπημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας που όπως είπε πολλά άρθρα ήρθαν κυριολεκτικά νύχτα, ενώ τόνισε, πως πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις το χαρακτηρίζουν ως “περιβαλλοντικό έγκλημα”

“Το νομοσχέδιο αυτό υποβαθμίζει την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ παράλληλα αποδομεί τις λειτουργίες του περιβάλλοντος, καθώς ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί πως το περιβάλλον είναι αντίπαλος στο σχέδιο του. Ακυρώνει τους δασικούς χάρτες και οδηγεί την χώρα σε μια καθυστέρηση και ως προς το κράτος δικαίου και ως προς τους κανόνες του περιβάλλοντος”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε: “Ο κ.Χατζικάκης δημιουργεί ασφυξία στις λειτουργίες του δημοσίου για το περιβάλλον, για να δικαιολογήσει μετά την κατάργηση τους”.

Αναφορικά με τα σενάρια περι πρόωρων εκλογών δήλωσε: “Για οποιονδήποτε κάνει σχέδια για εκλογές – εν μέσω πανδημίας – η στάση του είναι τουλάχιστον ανήθικη ως προς την κοινωνία. Αν κάποιος θέλει να συνδέσει την μάχη με την ζωή με την πολιτική του επιβίωση και την καρέκλα του, τότε η κοινωνία θα το πληρώσει με πολύ ακριβό νόμισμα και αυτό είναι ανήθικο”.

Τέλος ο κ.Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση- όπως είπε – αναφορικά με το σχέδιο δίκαιης μετάβασης για την Μεγαλόπολη. “Υπάρχει καθυστέρηση. Μαθαίνω πως το τελευταίο διάστημα παίζονται παιχνίδια και με την τηλεθέρμανση στην Μεγαλόπολη”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ συμπληρωσε: “Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ανακοινώσει ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο για την Μεγαλόπολη και την δίκαιη μετάβαση στην περιοχή. Είναι τραγικό που δεν έχει κατατεθεί ακόμα καμία πρόταση ενώ υπάρχουν στο ταμείο του Υπουργείου – και τα αφήσαμε εμείς – 60 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο δίκαιης μετάβασης. Οχι απλά δεν ενεργοποιήθηκε τίποτα, οχι απλά γίνεται μια βίαιη διακοπή των μονάδων στην Μεγαλόπολη, αλλά δεν χρησιμοποιείται ούτε το φυσικό αέριο, ούτε η τηλεθέρμανση με περίεργες αιτιολογίες που θα οδηγήσουν πιθανά τους πολίτες της Μεγαλόπολης να μην έχουν δουλειές αλλά να έχουν και μεγαλύτερο κόστος στα ενεργειακά τους αγαθά”

Ακούστε την συνέντευξη: