Ο Σταύρος Κουκάκης και «Η ιστορία ενός 40άρη»

Συνέντευξη στον Φώτη Αλεξόπουλο

FotisAlex



Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης ο καλός συνάδελφος Σταύρος Κουκάκης, «ζωντανεύει» την ιστορία ενός… «40άρη», αποτυπωμένη μέσα στις 320 ενός βιβλίου που παίρνει «σάρκα και οστά. Ένας «40άρης» που δεν είναι άλλος από την 40ετη ιστορία του ΣΕΦΑ Αρκαδικού από μια διαδρομή στον αθλητισμό και το μπάσκετ που ξεκινάει από το 1976 και φτάνει μέχρι σήμερα!

Μία ιστορία γεμάτη αναμνήσεις, αγώνες, ανέκδοτες ιστορίες γεμάτες από μπάσκετ για έναν από τους σημαντικότερους συλλόγους της περιφέρειας στον Ελλαδικό χώρο. Τον ΣΕΦΑ Αρκαδικό! Με αφορμή λοιπόν την παρουσίαση αυτού του ξεχωριστού συγγραφικού έργου του Σταύρου Κουκάκη με τίτλο «Η ιστορία ενός 40άρη» σε λίγες μέρες, το «Κόντρα Επίθεση» είχε την ευκαιρία για μια ξεχωριστή κουβέντα αφιερωμένη σ’ αυτή την συγγραφική προσπάθεια από την πρώτη σκέψη και αφορμή μέχρι την έκδοσή και παρουσίαση της στο αναγνωστικό κοινό.

Σταύρο είναι γεγονός η παρουσίαση του «40άρη του Αρκαδικού μπάσκετ» μετράει αντίστροφα. Είναι όλα έτοιμα για την 12η Σεπτεμβρίου;

Ψυχολογικά είμαστε έτοιμοι για μια όμορφη και ξεχωριστή πιστεύω βραδιά. Προετοιμαζόμαστε, μαζί με τους συνεργάτες μου, για να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο, τόσο σαν εκδήλωση όσο και σαν βιβλίο. Το βιβλίο έγινε με πολύ αγάπη και σεβασμό στην ιστορία του Αρκαδικού που είναι ο «40άρης» μας. Η ομάδα που έκλεισε 40 χρόνια και στο βιβλίο γίνεται μια αναφορά, για το πώς ξεκίνησε αυτή η ομάδα τα «πέτρινα» χρόνια από τα χωμάτινα και τσιμεντένια γήπεδα από το φιλέ με το σιδερένιο διχτάκι και πώς έφτασε να παίζει στην κορυφαία εθνική κατηγορίαμε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, οι οποίοι έχουν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης. Καταφέραμε να ζήσουμε στην Τρίπολη ένα μεγάλο όνειρο.

Πηγή έμπνευσης ή αν προτιμάς αφορμή για να ξεκινήσεις την δεύτερη συγγραφική σου προσπάθεια μετά το «10 + 1 Χρόνια Μπάσκετ στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ» τι ήταν;

Η ιδέα μπήκε στις 2 Μαΐου 2015. Τη μέρα δηλαδή που ο Αρκαδικός κέρδισε το Ψυχικό εξασφαλίζοντας την άνοδό του στην Α1 Εθνική κατηγορία. Στην αρχή σκέφτηκα να κάνω ένα βιβλίο πολύ γρήγορα, αλλά δεν μου άρεσαν τα 39 χρόνια. Έτσι, περίμενα να τελειώσει και η μεγάλη χρονιά του Αρκαδικού στην Α1, να συμπληρωθούν τα 40 χρόνια και να παρουσιάσουμε την ιστορία της ομάδας ολοκληρωμένα και σωστά με όλες τις μεγάλες στιγμές.
Πρέπει να σου πω Φώτη ότι αυτούς τους 15-16 μήνες που διήρκησε η έρευνα των στοιχείων που παρουσιάζουμε, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια με αγάπη, πάθος και σεβασμό στην ιστορία του Αρκαδικού. Υπήρξαν άνθρωποι που μας βοήθησαν σημαντικά σ’ αυτή την προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του Αρκαδικού, τόσο ο σύλλογος όσο και οι άνθρωποι της διοίκησης, όσο και παλιοί παίκτες και προπονητές, αλλά και αρκετοί φίλοι μεταξύ των οποίων κι εσύ, εκπροσώπους των ΜΜΕ, που είχαν να προσφέρουν κάτι στην καταγραφή της ιστορίας. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου αναφέρονται όλοι όσοι βοήθησαν δίνοντας κάτι από το προσωπικό τους αρχείου.
Μέσα από την ενημερωμένη αθλητική ιστοσελίδα σου, θέλω να τους ευχαριστήσω και δημόσια, γιατί βοήθησαν για να γίνει ένα συγγραφικό μου όνειρο πραγματικότητα.

Άλλωστε ένας «40άρης» δεν θα μπορούσε να μην έχει μέσα του και μια πορεία στην Α1…

Ναι και με πολλά βιώματα σε όλη την διαδρομή, με πολλές παραστάσεις και ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1976 και το οποίο θέλουμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια στις υψηλές κατηγορίες για τον Αρκαδικό.

Πιστεύουμε ότι πολλά θα αποκαλυφθούν την 12η Σεπτεμβρίου με την παρουσίαση του βιβλίου, γύρω από την ιστορία του Αρκαδικού που περιλαμβάνεται μέσα σ’ αυτό. Θα μπορούσες επιγραμματικά να μας περιγράψεις λίγο το περιεχόμενό του;

Το βιβλίο είναι μία πολυτελή έκδοση με 320 σελίδες, Illustration χαρτί, 350 φωτογραφίες και τους 812 αγώνες που καταγράφονται, αλλά και 40 ιστορίες με πρόσωπα ή γεγονότα που έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην διαδρομή του Αρκαδικού στο πέρασμα των χρόνων. Έγινε η καλύτερη δουλειά που θα μπορούσε να γίνει, όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι.

Η ιστορία ξεκινάει το 1976 και κάθε χρόνο παρουσιάζεται το πώς η ομάδα κατακτούσε τα πρώτα τοπικά πρωταθλήματα, τις πρώτες προσπάθειες μέχρι να ανέβει στην Β’ Εθνική το 1985. Ακολούθησαν οι τρεις χρονιές στην Γ’ Εθνική από το 1986 μέχρι το 1989. Η επιστροφή στα τοπικά πρωταθλήματα. Μετά η νέα επιστροφή στην Γ’ Εθνική το 1993. Στη συνέχεια γίνεται μια ανανέωση σε πρόσωπα, μια συνεργασία με την ΑΕΚ Τρίπολης το 1994.

Μετά το 1999 η ομάδα είχε μια περίοδο όπου ανεβοκατέβαινε μεταξύ Γ’ Εθνική και τοπικών πρωταθλημάτων. Από το 2004-2005 που κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα αήττητη ως η μοναδική ομάδα που το έχει κατορθώσει αυτό στην περιοχή μας, ξεκίνησε η ανοδική του πορεία. Ακολούθησαν οι άνοδοι και οι παρουσίες στην Γ’ Εθνική, στην Β’ Εθνική, στην Α2 που έπαιξε για έξι χρονιές και στην περσινή σεζόν στην Α1 Εθνική κατηγορία.

Στις 320 σελίδες του βιβλίου καταγράφονται 812 αγώνες του Αρκαδικού και είναι σχεδόν όλοι. Λέω είναι σχεδόν όλοι, γιατί μερικά στοιχεία και κάποια φύλλα αγώνες δεν βρέθηκαν ποτέ. Για αυτό το λόγο αδικούνται οι παίκτες που έπαιζαν εκείνα τα πρώτα 5-6 χρόνια. Υπάρχουν ακόμα, πολλά στατιστικά που ενδιαφέρουν τους λάτρεις τους μπάσκετ και των αριθμών.

Νομίζω ότι έχει γίνει μια πολύ ωραία προσπάθεια και περιμένουμε στις 12 Σεπτεμβρίου να αποκαλύψουμε όλα τα «μυστικά» που «βασανίζουν» όλους τους φίλους του τοπικού μπάσκετ.

Πόσο χρειάστηκε Σταύρο για να ολοκληρωθεί αυτό το βιβλίο;

Από τις 2 Μαΐου 2015 μέχρι τώρα, έχουμε διανύσει 15-16 μήνες. Υπήρχαν κάποια στατιστικά και ένα σημαντικό αρχείο στο προσωπικό μου αρχείο, αλλά μέσα από την έρευνα που κάναμε καταφέραμε να πλουτίσουμε και άλλο το αρχείο μας.

Θα ήθελα να σταθώ στον Κώστα Σιμωνίδη, έναν άνθρωπο του μπάσκετ και μια κινητή εγκυκλοπαίδεια του αθλήματος, ο οποίος εδώ και 7 χρόνια έχει βγει στη σύνταξη, αλλά για να βοηθήσει να βρούμε κάποια Φύλλα Αγώνος, ήρθε αρκετές φορές στα γραφεία της Ομοσπονδίας στο Μαρούσι. Ανακαλύψαμε Φύλλα αγώνος που ακόμη και παίκτες που έχουν παίξει στο παρελθόν, τα είχαν ξεχάσει. Για τον οποίο, δεν κρύβω ότι υπάρχει η διάθεση να τον τιμήσουμε εκείνο το βράδυ, μαζί με ένα ακόμη πρόσωπο που θέλουμε να κρατήσουμε σαν έκπληξη.

Ποιοι άλλοι βοήθησαν στην συγγραφή του βιβλίου;

Βοήθησε πάρα πολύ ο Πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Γιάννης Κουτραφούρης και ο Σπύρος Ηλιόπουλος φίλος συνάδελφος και μέλος του ΔΣ της Ένωσης μας, με τους οποίους βρήκαμε παλιά Φύλλα Αγώνος ξεχασμένα στο πέρασμα των χρόνων στο αρχείο της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στην Καλαμάτα. Φωτογραφικό υλικό έδωσε πολύ κόσμος και όλες αυτές τις ευχαριστίες τις μεταφέρουμε και στο βιβλίο. Επιτρέψτε μου να έχω και μια ξεχωριστή αφιέρωση σε προσωπικό επίπεδο ξεφεύγοντας από το καθαρά ιστορικό και αθλητικό κομμάτι.

Να ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνουν τρεις άνθρωποι του αθλητισμού και του Μπάσκετ. Πρώτα από όλα, ο Πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, μια μεγάλη προσωπικότητα του Παγκοσμίου Μπάσκετ. Στη συνέχεια, ο Βασίλης Σκουντής γνωστός σε όλους και ο κορυφαίος όλων μπασκετικός δημοσιογράφος και ο Σωτήρης Τριανταφύλλου Πρόεδρος του ΠΣΑΤ που θα είναι μαζί μας εκείνη την ημέρα μαζί μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Τριαντάφυλλο Σωτηρόπουλο Πρόεδρο της ΔΕΠΕ παλιό φίλο και συνάδελφο, την Γιώτα Καμπισιούλη πιο έμπειρη δημοσιογράφο της περιοχής μας και την νεότερη Μαρία Γαβρήλου, οι οποίοι δέχθηκαν να κάνουν το συντονισμό αυτής της παρουσίασης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου:

Τον Παύλο Αρτόπουλο στο στήσιμο του βιβλίου. Τον τελευταίο μήνα με κατηγορούσε ότι αυτός φτιάχνει το βιβλίο κι εγώ του το χαλάω, γιατί ήθελα να προσθέσω και άλλα στοιχεία που βρίσκαμε. Η υπομονή του και η αγάπη του ήταν από τα «όπλα» του βιβλίου.
Την Τέτα Νικολοπούλου για την φιλολογική επιμέλεια σε ένα βιβλίο 320 σελίδων. Τα παιδιά με τα ηχητικά και τον Χρήστο Καρνέζη που θα ετοιμάσει ένα βίντεο έκπληξη με αναφορά σε όλη την ιστορία του Αρκαδικού.
Επίσης τους πολύ καλούς μου φίλους, οι οποίοι με στήριξαν σημαντικά σ’ αυτή την προσπάθεια, πίστεψαν σ’ αυτό το όνειρο και βοήθησαν με τον τρόπο τους ο καθένας να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Θα αναφερθώ τώρα στον Μαρίνο Μπάλο, αλλά επιτρέψτε μου για όλους αυτούς να τους αναφέρω περισσότερο στη δική μου τοποθέτηση εκείνο το βράδυ.

Είπαμε ότι το βιβλίο έχει 320 σελίδες… Η πιο ξεχωριστή σελίδα μεταξύ αυτών ποια είναι;

Η πιο ξεχωριστή… Αν εξαιρέσουμε την προσωπική αφιέρωση που έχω κάνει, η πιο σημαντική σελίδα είναι το ξεκίνημα του βιβλίου. Όταν ξεκινάς κάτι πρέπει να το τελειώνεις. Τέλος είναι το σημείο που αρχίζουμε.

Στο βιβλίο ξεκινάμε από μια τελεία παίρνοντας αφορμή από το φινάλε της σεζόν 2014-2015 και την άνοδο στην Α1 κατηγορία. Το editorial έχει σημασία, γιατί μετά από μια μεγάλη προσπάθεια ένοιωσα την ανάγκη να γράψω δύο λόγια αφιερώνοντας το βιβλίο σε όλους αυτούς τους παίκτες, προπονητές , διοικούντες που έβαλαν όλοι το δικό τους «λιθαράκι» για να γίνει ο Αρκαδικός μια μεγάλη ομάδα όπως είναι τώρα.

Επειδή είσαι ο εμπνευστής της καταγραφής της ιστορίας του Αρκαδικού, η δική σου άποψη με αφορμή τις κρίσιμες στιγμές αναφορικά με την προοπτική παραμονής του Αρκαδικού στην Α1 ποια είναι;

Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και το γνωρίζω πολύ καλά και θέλω να ευχηθώ στη διοίκηση του Αρκαδικού τα καλύτερα. Θα ήταν μεγάλη υπόθεση τη βραδιά της παρουσίασης να ξέρουμε ότι η ομάδα θα έχει μείνει στην Α1 Εθνική κατηγορία. Θα μου δώσει ιδιαίτερη χαρά!

Έχω αγωνιστεί στον Αρκαδικό και έχω φορέσει τη φανέλα του. Είναι μια ομάδα που αγαπώ πάρα πολύ, μου αρέσει και θέλω να την βλέπω να αγωνίζεται στα κορυφαία σαλόνια του Ελληνικού μπάσκετ ανάμεσα σ’ αυτά τα μεγαθήρια. Είναι πολύ όμορφο να έχουμε μια ομάδα από την πόλη μας να πρωταγωνιστεί και να γράφει τη δική της ιστορία.

Επειδή έχω ζήσει από κοντά αλλά και από πιο μακριά, τον κόπο και την προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι παράγοντες στον Αρκαδικό, σε συνδυασμό με την στήριξη του κόσμου που γεμίζει σε κάθε ματς το γήπεδο, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο το κέντρο της Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου να έχει μια ομάδα στην Α1 Εθνική κατηγορία. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου κι εγώ δηλώνω «φαντάρος» σ’ αυτή την προσπάθεια της παραμονής.

Μια από τις πλέον ξεχωριστές μπασκετικές εκδόσεις όχι μόνο στην περιοχή μας, θα μπορούσε να τύχει μια αναγνώρισης από τον χώρο κάποια στιγμή; Δεν πραγματοποιείται άλλωστε η καταγραφή της ιστορίας ενός ιστορικού επαρχιακού συλλόγου μπάσκετ συχνά…

Για να είμαι ειλικρινής το έχω σκεφτεί. Θα ήθελα να διεκδικήσω δύο συγκεκριμένες διακρίσεις. Νομίζω ότι και αυτό το βιβλίο έχει τα φόντα να μπει στο Μουσείο του Μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη, όπως και το πρώτο μου βιβλίου «10+1 χρόνια Μπάσκετ στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ».
Θα ήθελα να είναι μέσα στα βραβεία του Χειμώνα στον ΠΣΑΤ. Έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά από όλους τους συντελεστές του.

Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα στο οικονομικό κομμάτι. Βοήθησαν σημαντικά οι χορηγοί της έκδοσης και απλά επιτρέψτε μου να κάνω ξεχωριστή μνεία στην ΙΟΝ και στην ISOPLUS, που είναι οι μεγάλοι μας χορηγοί βοηθώντας μας στο να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα ευχαριστήσω το Βασίλη Κοταρίνο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΙΟΝ που αγκάλιασε και στήριξε αυτή την προσπάθεια και τον Γιώργο Κωτσιόπουλο Πρόεδρο της ISO PLUS που πίστεψε και εμπιστεύτηκαν αυτό το όνειρο.

Θα κυνηγήσουμε λοιπόν και κάποιες διακρίσεις, οι οποίες θα μας δώσουν την ηθική ικανοποίηση και την αναγνώριση γι’ αυτή την προσπάθεια. Όμως ο μεγάλος κριτής μας είναι ο κόσμος που θα πάρει στα χέρια του αυτό το βιβλίο και θα αναγνωρίσει πιστεύω την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει στην καταγραφή της ιστορίας.

Πηγή: contraepithesi.gr

Προηγούμενο άρθροΒραβείο ήθους: Ιδιαίτερη τιμή για τον Αρκαδικό!
Επόμενο άρθροΚατάσταση οδικού δικτύου Περιφ. Πελ/σου λόγω κακοκαιρίας
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5