Ο Β. Γούργαρης για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Πελοποννήσου

Κυρίες και Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,



Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκίνησε και τρέχει ένα διαγωνισμό ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ χωρίς να έχει παραληφθεί και εγκριθεί η μελέτη προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ που ανέθεσε τυχαία άραγε; στον τεχνικό σύμβουλο που προσέλαβε για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη ΤΕΡΝΑ και για τη κατασκευή με ΣΔΙΤ της μαρίνας του Ναυπλίου προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν υπάρχει άλλος για αυτές τις τόσο χρυσοφόρες δουλειές;

Σημειώνουμε ότι πριν επτά χρόνια για την αποκατάσταση 76 ανενεργών ΧΑΔΑ, τη μελέτη την έκαναν οι υπηρεσίες, τώρα γιατί δώσατε ένα εκατομμύριο ευρώ δώρο;

Στοίχισε η αποκατάσταση τότε 2,5 εκατομμύρια και τώρα 23 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να είναι μέσα το Πλάτωμα στη Τρίπολη και η Αφισσού στη Σπάρτη, που είναι οι πλέον επιβαρυμένοι ΧΑΔΑ, ενώ στην Αργολίδα «ξεχάστηκε να δηλωθεί» ο μεγάλος ΧΑΔΑ στη θέση Γκριμάρια του Δήμου Άργους – Μυκηνών.

Δόθηκε τότε η αποκατάσταση σε μικρούς και μεσαίους εργολάβους στη περιοχή με έξι εργολαβίες. Τώρα κάνετε ένα μόνο διαγωνισμό για να πάρει τη δουλειά ένας από τους 4-5 γνωστούς καπιταλιστικούς ομίλους, που παίρνουν τα μεγάλα Δημόσια έργα στη χώρα. Δυο τρία στοιχεία ακόμα αρκούν.

Θα απαιτηθούν κάπου κοντά στα 1 εκατομμύρια m3 δάνεια (μπάζα) χωρίς να έχουν καθοριστεί οι δανειοθάλαμοι. Θα τους επιλέξει ο ανάδοχος; κάπως έτσι όπως η ΤΕΡΝΑ επέλεξε την χωροθέτηση και για όσους δεν το κατάλαβαν, θα πάρει μπάζα από δίπλα χώρους των ΧΑΔΑ για την επιχωμάτωσή τους;

Που θα βρουν τα κάπου 500.000m3 φυτικής γης με κόστος 6 ευρώ το m3; (τόσο κοστίζει το καστανόχωμα). Δεν υπάρχει τέτοιο εργοστάσιο στη Πελοπόννησο, θα το εισάγουν; χώμα από δίπλα θα είναι που ούτε θα το κοσκινίσουν. Και μιλάμε για ποσά κάπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ για τα πιο πάνω δάνεια-μπάζα και τη φυτική γη.

Άσε που πολλοί από τους ΧΑΔΑ είναι ανύπαρκτοι, όπως το Βαθύρεμα Τεγέας, είτε έχουν χρόνια να δεχθούν σκουπίδια και το πολύ πολύ να κάνουν κάποιες επιχωματώσεις.

Στο ΧΑΔΑ Τροπαίων του Δήμου Γορτυνίας γίνετε κάποια υποτυπώδης επιχωμάτωση, αυτό θα θεωρηθεί αποκατάσταση και θα πληρωθεί χιλιάδες ευρώ;

Από τα Δίδυμα Ερμιονίδας έρχονται καταγγελίες για ύποπτα παιχνίδια και οι εκεί εκτελούμενες εργασίες σταμάτησαν.

Παρουσιάζοντας την εικόνα αυτή, απαράδεκτη περιβαλλοντικά, υγειονομικά και οικονομικά για τα λαϊκά στρώματα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, δεν οφείλεται σε έλλειψη επιστημονικής γνώσης και τεχνικών εργαλείων αλλά στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων εξουσίας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Διαχρονικές ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ αφού συνδιοικούσε και συνδιοικεί σε μια σειρά από Δήμους κύρια με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ ή σε τουρλού σχήματα αφού συναποφάσιζαν στα Δημοτικά Συμβούλια και στα όργανα της Κεντρικής, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης.

Η προσπάθεια της πλειοψηφίας να αποτινάξει το παρελθόν της και τις ευθύνες της στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν πείθει κανέναν. Το ίδιο και για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί όχι απλά αποδέχεται αλλά επικροτεί το αντιλαϊκό ευρωενωσιακό πλαίσιο για τα απόβλητα, ειδικότερα την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98 που στοχεύει στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων μέσω της εμπορευματοποίησης των απορριμμάτων.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως για το ποιος πληρώνει, αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα ανταποδοτικής λειτουργίας στη βάση του «πληρώνω όσο πετάω».

Γιατί δέχεται την επιχειρηματική δράση σ’ αυτό τον τόσο κερδοφόρο για τα μονοπώλια τομέα. Άσε που πρωτοστατεί και σε εταιρείες λαϊκής βάσης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων (βλέπε Τρίπολης, Σπάρτης κι αλλού) στα πλαίσια του λαϊκού καπιταλισμού!!!
Γιατί στην τιμολογιακή πολιτική στη τιμολόγηση των απορριμμάτων μιλάει για «κίνητρα και αντικίνητρα» προφανώς σε όφελος επιχειρηματιών.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής προβάλουμε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με λαϊκή οικονομία κι εξουσία. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένη κι οριστική λύση στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους στο λαϊκό εισόδημα. Προβάλλοντας παράλληλα ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ και ΠΑΛΗ με προμετωπίδα:

• ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
• ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
• ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον κλάδο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Προηγούμενο άρθροΒ. Γιαννακούρας: “Ανεπίτρεπτη η επιβάρυνση της Αρκαδίας με τα απορρίμματα της Μεσσηνίας”
Επόμενο άρθρο«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οικειοποιείται κοινωνικές πρωτοβουλίες της Ν.Δ»