Ο Χρ. Γεννιάς στη «Μικτή Ζώνη» της ΔΡΤ 91,5 (ήχος)

Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος
 
Το πρωτάθλημα της Β’ τοπικής κατηγορίας ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ξεκινάει λοιπόν το Σαββατοκύριακο και με αφορμή το γεγονός αυτό η αθλητική εκπομπή «Μικτή Ζώνη» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης 91.5, είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει τον προπονητή της ομάδας του Απόλλωνα Τρίπολης, Χρήστο Γεννιά. Στο στούντιο της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης λοιπόν έγινε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα για την φετινή προσπάθεια του Απόλλωνα καθώς επίσης και για το τοπικό μπάσκετ. Αναλυτικότερα τα όσα ειπώθηκαν είχαν ως εξής:

Στο ξεκίνημα του λοιπόν, ο Χρήστος Γεννιάς δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, στην Τρίπολη έχουμε πολύ καλές ομάδες στο χώρο του μπάσκετ, αρχής γενομένης του Αρκαδικού, που μας διαφημίζει σ’ όλη την Ελλάδα. Μέσα από την πορεία του Αρκαδικού λοιπόν και η πορεία των τοπικών συλλόγων είναι σταθερή αφού υπάρχει κίνητρο στα νέα παιδιά να παίξουν μπάσκετ, να διακριθούν και γιατί όχι να πάνε αργότερα στον Αρκαδικό και να αγωνιστούν εκεί. Το τοπικό μπάσκετ θα το έλεγα καλύτερα από κάθε άλλη εποχή, με πάρα πολύ καλές ομάδες όπως ο Δρομέας. Μία ομάδα με πολύ καλά παιδιά και ταλαντούχα παιδιά στις τάξεις του και επίσης δουλεύουν πολύ καλά στις υποδομές. Ήμουν κι εγώ πριν λίγα χρόνια σ’ αυτό το σύλλογο και βοήθησα μέχρι ενός σημείου με τους πολύ καλούς συνεργάτες, Γιώργο Μαρκόπουλο και Σωτήρη Σαλτή. Κάνουν πολύ καλή δουλειά με νέα παιδιά και έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Επίσης, το Νεοχώρι είναι μία ομάδα που από το πουθενά έφτασε πολύ σύντομα στο Α’ τοπικό, χάρη στην προσπάθεια κάποιων ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στο σύλλογο και τον αγαπούν πάρα πολύ».
Στο αν ο ίδιος θυμάται το εκπληκτικό σερί που με την παρουσία του στο Δρομέα είχε πετύχει η ανδρική ομάδα του Δρομέα πριν λίγα χρόνια: «Είχα πάρει για κάποιο καιρό τα κλειδιά της ομάδας μαζί με τους Μαρκόπουλο και Σαλτή στο Γ’ τοπικό όταν η ομάδα βρέθηκε στα πρόθυρα διάλυσης. Ξεκινήσαμε από το γ’ τοπικό όπου είχαμε κάνει ένα 10-0, παίξαμε στο Β’ τοπικό όπου κάναμε ένα 14-0  και στο Α’ τοπικό χάσαμε μόνο από την Καλαμάτα 1980 στον πρώτο γύρο την 7η αγωνιστική, αν δεν κάνω λάθος, φτάνοντας τελικά ένα σερί νικών 31-0, όπου και εκεί είχαμε χάσει εκτός έδρας στην παράταση με λάθος σφύριγμα του διαιτητή. Ήταν εκείνη τη χρονιά μία πολύ μεγάλη ευκαιρία του Δρομέα να ανέβει στην Γ’ Εθνική. Φτάσαμε το Μάρτιο να παίξουμε στην Τρίπολη με την Καλαμάτα ’80, όπου αν κερδίζαμε με πάνω από δύο πόντους θα ανεβαίναμε στην Γ’ Εθνική».
Σχετικά με το αν το τοπικό μπάσκετ έχει ανοδική πορεία και αν πλέον δημιουργεί και μάζα: «Ναι ισχύει αυτό και παίζει ρόλο σ’ αυτό και ο Αρκαδικός καθώς και η συμμετοχή πολλών νεαρών παιδιών. Στις μικρότερες ομάδες που όλες έχουν τον κύκλο τους, συγγενείς και φίλους φέρνουν κόσμο στο γήπεδο. Το Νεοχώρι, για παράδειγμα, μαζεύει 200 και 300 άτομα στους αγώνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κι γι’ αυτό μ’ έχουν αγχώσει όλοι οι άλλοι για το αν θα έχουμε κι εμείς λίγο κόσμο στο γήπεδο».
Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρεμιέρα το Σάββατο του Απόλλωνα και την αναφορά του επίσης σε δύο σημαντικούς παίκτες της ομάδας τόνισε: «Παίζουμε το Σάββατο στις 18:00 στο κλειστό του ΔΑΚ Τρίπολης, με τον Άρη Σκάλας. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει μία πολύ καλή δουλειά με την ομάδα. Έχουμε μαζέψει πάρα πολύ καλά παιδιά και καλούς χαρακτήρες, που έχουν πάρα πολύ όρεξη για δουλειά. Αν και δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ σε ονόματα, θα ήταν ντροπή να μην αναφερθώ σε δύο παιδιά που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το τοπικό μπάσκετ και μόνο και μόνο που βοηθάνε με την παρουσία τους στις προπονήσεις και τους αγώνες, μόνο να κερδίσουμε έχουμε οι υπόλοιποι. Είναι ο Μάικ Καρνέζης ο οποίος ζει, ξυπνά και κοιμάται με το μπάσκετ και δεν παίζει γιατί του κάνουμε χάρη, αλλά γιατί του αξίζει μέχρι την τελευταία σταγόνα του ιδρώτα του στην προπόνηση. Επίσης για τον Παναγιώτη Παπαχαραλάμπους που, αν αναφερθώ στην ηλικία του (σ.σ. 38), δεν θα καταλάβετε ότι είναι αυτός. Θεωρώ, όσο και αν αυτό που λέω είναι υπερβολικό, ότι είναι ο κορυφαίος Τριπολίτης αθλητής αυτή τη στιγμή στην Τρίπολη στο μπάσκετ.
Δεν παίζουν γιατί θέλουν να βάλουν πόντους ή να ανέβουν από το Β’ στο Α’ τοπικό. Δεν το έχουν ανάγκη. Αυτοί οι παίκτες παίζουν μπάσκετ γιατί έχουν κίνητρο. Κι από τη στιγμή που αντέχουν και θέλουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό, δίνει αίγλη η παρουσία τους στην ομάδα και κίνητρο στους μικρότερους να συνεχίσουν.
Και από τη στιγμή λοιπόν που έχω μαζέψει αυτούς τους δύο ως κορωνίδες στην ομάδα μου, έχω μαζέψει και τόσο καλά παιδιά από πίσω. Θεωρώ ότι γίνεται μία καταπληκτική δουλειά, πρώτα απ’ όλα γιατί έχουμε εστιάσει στο γεγονός να είναι όλοι καλοί χαρακτήρες. Είμαστε μία οικογένεια που λέγεται Απόλλων Τρίπολης και αυτό θα φανεί στο γήπεδο ελπίζω από το Σάββατο».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους στόχους της ομάδας τη φετινή αγωνιστική περίοδο ο Χρήστος Γεννιάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι στόχοι της ομάδας είναι να περνάμε καλά. Από εκεί ξεκινάμε. Είμαστε ερασιτέχνες. Έχουμε μία διοίκηση η οποία όμως δεν συνεισφέρει οικονομικά γιατί δεν μπορεί. Είναι ένα διετές πλάνο που κάναμε πριν δύο χρόνια από το Γ’ τοπικό όταν είχε πέσει η ομάδα και κινδύνευε να διαλυθεί. Δέχθηκε κι εγώ μαζί με κάποια παιδιά στη διοίκηση που όμως λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούν να βοηθήσουν πιο στενά.
Από την ενασχόλησή μου και τα προηγούμενα χρόνια με τα οργανωτικά, έχω κρατήσει μόνο τα καλά και δεν θέλω να βάλω πράγματα άλλα που μπορεί να επηρεάσουν την ομάδα. Μίλησαν ξεχωριστά με κάθε παίκτη. Πήρα τη βοήθεια από πολλά παιδιά και καταφέραμε κάπως έτσι από το γ’ τοπικό να ανέβουμε στο Β’ τοπικό και πέρυσι στο Β’ τοπικό να μείνουμε τελικά πολύ εύκολα στην κατηγορία και κάπως έτσι να προετοιμαστούμε για τη φετινή χρονιά. Μια χρονιά με καλύτερες βάσεις και περισσότερες ώρες προπόνησης και λίγο καλύτερη οργάνωση.
Στόχος λοιπόν της ομάδας φέτος είναι να παίξει καλό μπάσκετ, να δει κάθε αγώνα ξεχωριστά και κατά τη διάρκεια της χρονιάς να οριοθετήσουμε αν αξίζουμε βάσει του μπάσκετ που παίζουμε και το χαρακτήρα που δείχνουμε στο γήπεδο αν αξίζουμε να έχουμε θέση στο Α’ τοπικό».
Στο αν στόχος στην ομάδα είναι να προκύψουν παιδιά μέσα από το σύλλογο που θα μπορούσαν να παίξουν σε υψηλότερο επίπεδο και αν θα χαλάλιζε την άνοδο προκειμένου να δει δύο παιδιά της ομάδας να παίζουν στον Αρκδικό στο μέλλον, ο προπονητής του Απόλλωνα δήλωσε: «Εννοείται θα το χαλάλιζα. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος σκοπός. Η δική μας ομάδα βέβαια δεν είναι αυτού του στυλ. Θεωρώ ότι ο Δρομέας μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο γιατί έχει πολλά νερά και ταλαντούχα παιδιά και θα μπορούσε να συνεργαστεί. Εμείς είμαστε κάτι ενδιάμεσο θα έλεγα. Είμαστε μία ομάδα που προσπαθεί να βρει παιδιά στα οποία θα δώσει κίνητρο να δουλέψουν και ίσως να μην είναι επιπέδου Α2. Αλλά είναι κρίμα μετά το σχολείο τους κάποια παιδιά που τελειώνουν το εφηβικό τους γιατί δεν χωράνε στην μεγάλη ομάδα του Αρκαδικού, να έχουν μία εναλλακτική λύση όπως είναι η ομάδα μας. Να παίξουν το μπάσκετ που ίσως έχουν μέσα τους αλλά πρέπει δουλέψουν και να βρεθούν και οι κατάλληλες συνθήκες και μακάρι να έρθει ο Αρκαδικός και να μας ζητήσει παίκτη. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη χαρά μας και όχι απλά θα τον δίναμε στον Αρκαδικό, αλλά θα θυσίαζα και μία άνοδο προκειμένου να το πετυχαίναμε αυτό.
Ο Απόλλωνας δεν είναι ομάδα που αποσκοπεί σε ανόδους και κυριαρχικές βλέψεις. Είμαστε μία ομάδα που παρέχουμε μία επιπλέον επιλογή σε νέα παιδιά της Τρίπολης. Έχουμε και φοιτητές και ντόπια παιδιά και θέλουμε να γυμναζόμαστε και να περνάμε καλά».
Αναφορικά με τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα στο χώρο του τοπικού μπάσκετ όπου όλα αποτιμώνται και κοστίζουν (σ.σ. παράβολα συμμετοχής, διαιτησίες, έξοδα μετακινήσεων, νερά, εξοπλισμός κ.α,.), ο Χρήστος Γεννιάς σχολίασε: «Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που θίξατε. Το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ασχολούνται με το χώρο. Δεν το ξέρουν οι αθλητές τόσο, όσο οι διοικήσεις. Εγώ δεν σας κρύβω ότι ο λόγος που έχω όρεξη και ασχολούμαι με μία ομάδα, είναι γιατί αποτελείται από ανθρώπους που ξέρουν τι εστί ένα τέτοιο πρόβλημα το οποίο θίγετε. Τι εννοώ…αυτή τη στιγμή η ομάδα δεν έχει μία διοίκηση η οποία να είναι σε θέση να πληρώσει τα έξοδα του πρωταθλήματος.
Εμείς ξεκινήσαμε με δική μου ιδέα μια πρωτοβουλία και έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας από την πρώτη προπόνηση. Είμαστε μαζί με μένα στην ομάδα 16 αθλητές. Ο λόγος για να μπορέσει να επιβιώσει αυτή η ομάδα και γι’ αυτό το λόγο την θεωρώ οικογένεια, είναι ότι επειδή δεν υπάρχει διοίκηση έχουμε γίνει εμείς τα μέλη. Οι 16 αθλητές βάζουμε κάθε μήνα δέκα ευρώ. Αυτά είναι τα έξοδα και τα έσοδα ταυτόχρονα της ομάδας. Εξαιτίας των παικτών μελών και του προπονητή, επιβιώνουμε».
Πέρα από το χόμπι για το αν στην ομάδα υπάρχουν παιδιά στα οποία δημιουργείται αθλητική παιδεία ο προπονητής του Απόλλωνα δήλωσε: «Αυτό είναι ακριβώς αυτό που ανέφερα νωρίτερα. Στην ομάδα προσπαθούμε να βάλουμε κάποιους κανόνες στο σύλλογο που θα κάνει τα μέλη του καλύτερους. Προσπάθησα να πάρα από τις προηγούμενες ομάδες εδώ και 28 χρόνια που ασχολούμαι με το μπάσκετ μόνο τα καλά. Στην ομάδα μου για παράδειγμα μπορεί να φανεί αστείο, απαγορεύεται να βρίζει ο οποιοσδήποτε. Δεν υπάρχουν βρισιές και δεν υπάρχει ο αυστηρός προπονητής που επίσης θα βρίζει τους παίκτες. Υπάρχει η σωστή παρατήρηση όταν πρέπει, μόνο για το καλό του αθλητή. Όλοι αφήνουν κάτι την ώρα εκείνη για να βρίσκονται στην προπόνηση και πραγματικά αυτό με χαροποιεί. Πρώτα θέλουμε να κάνουμε το ρόστερ της ομάδας καλύτερους χαρακτήρες. Αυτό πιστεύω ότι ήδη έχει φανεί στην ομάδα μας και δεν θέλω να πω ονόματα. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν δύο παιδιά στην ομάδα μου που με τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια να αγωνιστούν στον Αρκαδικό. Ειδικά ο ένας από αυτούς που έχει δώσει έμφαση στις σπουδές του μόνο και μόνο αν προπονούνταν με τον Αρκαδικό και εκμεταλλευόμενος την αλτικότητα του και το τρέξιμό του, θεωρώ ότι θα άξιζε μία ευκαιρία. Στη Ελλάδα του σήμερα όμως θεωρώ ότι το πρωταρχικό πράγμα που τονίζουμε και εμείς συνέχεια είναι το διάβασμα και οι σπουδές τους και μετά όλα τα άλλα».
Σαν επίλογο αυτής της κουβέντα ο Χρήστος Γεννιάς ανακεφαλαίωσε λέγοντας: «Αυτό που εγώ θα έλεγα είναι κάτι που λέω χρόνια σε φίλους και οικογένειες. Να προτρέψουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με αθλητισμό. Δεν υπάρχει δεν προλαβαίνω και δεν υπάρχει δεν θέλω και δεν έχω χρόνο. Αν το θες και το αγαπάς. Καλό είναι να ξεκολλήσουμε λίγο τα παιδιά από το ίντερνετ. Λιγότερο ίντερνετ και περισσότερο παιχνίδι στο γήπεδο, στο ποδόσφαιρο, στο κολύμπι ή και στο χορό».
 
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Γεννιά στη «Μικτή Ζώνη» της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5:
 



Προηγούμενο άρθροΣτους καλύτερους της ΣΤ Ένωσης, 6 αθλητές του ομίλου ΑΕΚ
Επόμενο άρθροΞεκινά η υλοποίηση δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για ΜμΕ και ανέργους
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5