Οι εξελίξεις στην ψυχική υγεία σε ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης(vid, ph)

Πέμπτη, 14 Μάιος 2015 12:14
Βήμα προβληματισμού αλλά και ενημέρωσης γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της υγείας αποτέλεσε η τρίτη ημερίδα του Μηχανισμού Υποστήριξης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης την Πέμπτη 14 Μαΐου. 
Θέμα της ημερίδας «Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο χώρο της ψυχικής υγείας»

Στην ημερίδα βρέθηκαν επαγγελματίες ψυχικής υγείας από όλη τη χώρα καθώς και εκπρόσωποι οικογενειών και ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς και εκπρόσωποι που έχουν ρόλο καθοριστικό και ρυθμιστικό στην υλοποίηση του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ.
Στη διάρκεια της ημερίδας τέθηκαν θέματα που αφορούν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και προβλήματα που παρουσιάζονται σε δομές ψυχικής υγείας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης Σπύρος Βρέντας, ενώ οι άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι δεν παρέστησαν ή έστειλαν γραπτά μηνύματα (βουλευτές, υποδιοικητής 6ης ΥΠΕ, Διοικητής Παναρκαδικού Νοσοκομείου, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας).
Να σημειώσουμε πως ο κ. Βρέντας τόνισε στο χαιρετισμό του πως είναι ανάγκη μεταξύ άλλων να υπάρχουν προαγωγοί ψυχικής υγείας μέσα στη σχολική τάξη, καθώς και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και να δημιουργηθούν μικρά τοπικά συμβουλευτικά γραφεία εκτός νοσοκομείων σε συνεργασία με οργανισμούς που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
Ο Μιχάλης Λαζαρίδης, υπεύθυνος του Μηχανισμού Υποστήριξης ανέφερε πως στο νέο ΕΣΠΑ, στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης όπως λέγεται υπάρχει πρόβλεψη για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στο χώρο της ψυχικής υγείας και οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τον πρώτο λόγο και ρόλο ενώ σε εκείνο που θα δοθεί βαρύτητα δεν θα είναι οι υποδομές σε κτίρια αλλά οι ωφέλειες σε ανθρώπους.
Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο.
Ε.Τ.