Οι Στερεοελλαδίτες πρόσφεραν την εικόνα του οσίου Λουκά του εν Στειρίω…

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΕΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΕΝ ΣΤΕΙΡΙΩ



 

Την Κυριακή 9η Δεκεμβρίου 2012,  ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας «Η ΡΟΥΜΕΛΗ» προσέφερε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως,  Ιερά Εικόνα του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Λουκά του εν Στειρίω, την οποία θα  εορτάζει πανδήμως  κάθε χρόνο την 7η του μηνός Φεβρουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό, με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία. Η προσφορά αυτή έτυχε της αποδοχής του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού, πρωτίστως όμως της ευλογίας και εγκρίσεως  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

Ο Αιδ. Πρόεδρος του  Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου,  διαβίβασε στην Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βασιλική Μπουντούρη και τα μέλη του Δ / Συμβουλίου  Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας «Η ΡΟΥΜΕΛΗ», την έγκριση του Σεβ. Μητροπολίτου,  καθώς και την Πράξη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου περί της  προθύμου αποδοχής του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού της ως άνω ξεχωριστής και σημαντικής προσφοράς και ευλογίας. Εν συνεχεία  ο Αιδ. Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αφού έκανε εκτενή αναφορά στον βίο και την πολιτεία του Οσίου Λουκά μετέφερε τις ευχαριστίες και τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου καθώς και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του πληρώματος της Ενορίας.

Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας «Η ΡΟΥΜΕΛΗ» προσέφερε  καφέ και νηστίσιμα  γλυκίσματα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ναού  Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως επί της πλατείας Εθνάρχου Μακαρίου, όπου στο κάλεσμα τους αυτό συμμετείχαν πολλά μέλη του Συλλόγου και Ενορίτες του Μητροπολιτικού Ναού.

Ευχόμαστε ο Όσιος Λουκάς  ο εν Στειρίω να σκέπη τόσο τον Σύλλογο όσο και πάντες του Τριπολίτες οι οποίοι και ευλαβούνται τον Όσιο Λουκά. Κλείνοντας προσευχόμαστε τέτοιες όμορφες πρωτοβουλίες να βρουν μιμητές, ιδιαιτέρως  αυτή την δύσκολη εποχή που η κοινωνία μας δοκιμάζετε,  γιατί οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι οι μόνοι πραγματικοί προστάτες πάντων και  έχουμε μεγάλη ανάγκη την βοήθειά τους και προστασία τους.

Τῆς Ἑλλάδος τό κλέος, καί Ὁσίων τό καύχημα,

καί τόν τοῦ Στειρίου φωστῆρα, καί οἰκήτορα ὅσιον,

τιμήσωμεν ᾀσμάτων ἐν ᾠδαῖς, Λουκᾶν τόν θεοφόρον εὐσεβῶς·

τῷ Χριστῷ γάρ οἰκειοῦται διαπαντός, τούς πίστει ἀνακράζοντας·

δόξα τῷ δεδοκότι σοι ἰσχύν· δόξα τῷ σέ στεφανώσαντι·

δόξα τἐνεργοῦντι διά σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Ο ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΕΝ ΣΤΕΙΡΙΩ ΚΑΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ι. ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ

www.imli.gr/files/agiologio/loukas.pdf

Ο Όσιος Λουκάς είναι βλαστός και στολίδι της Ελλάδος. Οι πρόγονοί του κατάγονταν από την Αίγινα και, επειδή δεν μπορούσαν να υποφέρουν τις συνεχείς επιδρομές των Αγαρηνών, μετανάστευσαν στην Φωκίδα. Στο Καστόριο της Φωκίδας γεννήθηκε το 896 μ.Χ. ο Όσιος Λουκάς. Όταν οι Βούλγαροι, επί Βασιλέως Συμεών, εισέβαλαν στη Μακεδονία και έφτασαν μέχρι την Στερεά Ελλάδα, ο Λουκάς κατέφυγε στην Πελλοπόνησο –πρώτα στην Κόρινθο και μετά στην Πάτρα. Μετά τον θάνατο του Συμεών, οι Βούλγαροι έφυγαν από την Ελλάδα. Έτσι ο Λουκάς επέστρεψε στη Φωκίδα (το 927) και εγκαταστάθηκε στο Στείριο όρος, κοντά στην σημερινή ομώνυμη κοινότητα της Βοιωτίας.

Από την παιδική του ηλικία ο Λουκάς ζούσε σκληρή ασκητική ζωή. Δεν απείχε μόνο από την κατανάλωση κρέατος, αλλά νήστευε ακόμη και τα αυγά και το τυρί. Την τροφή του αποτελούσαν το κριθαρένιο ψωμί, το νερό και τα όσπρια. Έλιωνε κυριολεκτικά το σώμα του με κάθε κακοπάθεια και σκληραγωγία. Θεωρούσε ευχαρίστηση και χόρταινε ο ίδιος με το να τρέφει τους πεινασμένους και να χαρίζει ρούχα στους γυμνούς. Έτσι, πολλές φορές, προσφέροντας και το προσωπικό του ένδυμα, επέστρεφε στην κατοικία του γυμνός.

Επειδή ο όσιος είχε φτάσει στο άκρο της ηθικής τελειότητας, κάθε φορά που προσευχόταν στο Θεό, τα πόδια του υψώνονταν ως έναν πήχη πάνω από το έδαφος και φαίνονταν να μην αγγίζουν τη γη. Και όταν έγινε μοναχός, επέδειξε μεγάλη εγκράτεια και υπέμενε απερίγραπτες κακουχίες.

Ο Λουκάς, αφού επισκέφτηκε όλες τις παραλιακές πόλεις της περιοχής και με τα θαύματα που επιτέλεσε έγινε η αιτία της σωτηρίας πολλών ανθρώπων, άφησε τις περιοδείες και εγκαταστάθηκε μαζί με την αδελφότητα που τον ακολουθούσε στο μοναστήρι που έχτισαν. Εκεί έζησαν τηρώντας τους μοναχικούς κανόνες του Μεγάλου Βασιλείου.

Στο μοναστήρι εγκαταβίωσε επί εφτά χρόνια και προαισθάνθηκε το τέλος του βίου του. Το γεγονός αυτό το ανακοίνωσε στις χιλιάδες του λαού που πρόστρεχαν κοντά του, για να πάρουν την ευλογία του και να τον συμβουλευτούν για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο όσιος Λουκάς εκοιμήθη στις 7 Φεβρουαρίου του έτους 953, σε ηλικία πενήντα εφτά ετών. Στον τόπο όπου ενταφιάστηκε, στους πρόποδες του Ελικώνα, κοντά στο χωριό Στείριο της Βοιωτίας, ανεγέρθηκε μετά την κοίμησή του η πασίγνωστη μονή του οσίου Λουκά. Η οικοδόμηση της Μονής είχε αρχίσει ενόσω ζούσε ακόμη ο όσιος, από το 942, με τη συνδρομή του διοικητή του θέματος της Ελλάδος, Κρηνίτη.

Όπως συνέβη και με πολλά άλλα ιερά λείψανα, το λείψανο του Οσίου Λουκά μεταφέρθηκε γύρω στον 12ο‐13ο αι. από τους Σταυροφόρους στρατιώτες στην Ιταλική χερσόνησο. Τότε, κατά την μεταφορά του ιερού λειψάνου στη Δύση, θεωρείται βέβαιο ότι προσέγγισαν την Λευκάδα για μια ακόμη φορά τα πλοία των Λατίνων στρατιωτών.

Σήμερα το λείψανο του Αγίου έχει επιστραφεί στο ομώνυμό του μοναστήρι, όπου προσκυνείται από τους ευσεβείς Χριστιανούς.

Η μνήμη του Οσίου Λουκά τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Φεβρουαρίου 

+  Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Προηγούμενο άρθροΟ υπουργός Α.Α & Τ. στην Πελοπόννησο…
Επόμενο άρθροΜήνυμα δημάρχου για τη μεγάλη διάκριση των κοριτσιών του πόλο…