Οικονομική ημερίδα στην Τρίπολη…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Ημερίδα με θέμα την Ελληνική Οικονομία και τις Τρέχουσες Οικονομικές Εξελίξεις, διοργάνωσε στην Τρίπολη το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Αποστολοπουλείου Πνευματικού κέντρου, με τη συμμετοχή, κυρίως, οικονομολόγων, καθηγητών οικονομίας του πανεπιστημίου πελοποννήσου, καθώς και εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου.



Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, τόνισε ότι, στην παρούσα φάση, πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί το σενάριο για την ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με όσους επιθυμούν την υποτίμηση του ευρώ. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα, όταν εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, θα κατορθώσει να αποπληρώσει το νέο χρέος της και να διατηρήσει το έλλειμμά της σε βιώσιμα επίπεδα, ενώ συμπλήρωσε ότι η μονόδρομη πολιτική της καθολικής μείωσης μισθών και συντάξεων και αύξησης της φορολόγησης, πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα, από δράσεις ενίσχυσης της δημόσιας και ιδιωτικής επένδυσης και απασχόλησης.

Ο Γραμματέας της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημείωσε ότι οι αποφάσεις του κόμματός του βρίσκονται στην κατεύθυνση διασφάλισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, δηλαδή να υπάρχει ένα ισχυρό νόμισμα (το ευρώ), γνωρίζοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία είναι πρόκληση για τη ΝΔ και με την πρότασή της πολιτικής και οικονομίας, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ο κ. Λυκουρέντζος κατέληξε λέγοντας ότι, ευθύνη του καθενός είναι να αποφασίσει ποιος ηγέτης επιθυμεί να κυβερνήσει τη χώρα, γιατί οι όποιας μορφής αντιδράσεις έχουν αξία μόνο όταν, την επόμενη μέρα των εκλογών, η Ελλάδα θα μπορεί να έχει πολιτική σταθερότητα, αντέχοντας στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Χουντής, δήλωσε αντίθετος με τους οικονομικούς μονόδρομους και τους σωτήρες, όπως χαρακτηριστικά είπε. Θεώρησε ότι υπάρχουν τα οικονομικά μεγέθη, η οικονομική διάσταση και οι νόμοι της οικονομίας, αλλά τελικά οι πολιτικές επιλογές θα χαρακτηριστούν από το σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα και, ενδεχομένως, από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Χουντής χαρακτήρισε τα οικονομικά φαινόμενα ως μη φυσικά φαινόμενα, ώστε να μην μπορούν να ανατραπούν και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να αποπληρωθεί το χρέος, να μειωθεί το έλλειμμα και να επιτευχθεί ανάπτυξη, με πολιτικές ύφεσης, λιτότητας και περικοπές. Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, τη χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη και πως “δεν μπορεί να αφεθεί στους καθηγητές Πολιτικής Οικονομίας, που παρελαύνουν από τα κανάλια και τα δελτία των 8…”.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, τόνισε ότι η χώρα μας χρειάζεται δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή “νοικοκύρεμα” των δημοσίων οικονομικών της αφού, όπως είπε, καμία οικονομία δεν μπορεί να ζει για πολλά χρόνια, πέρα από τις δυνατότητές της, δημιουργώντας συνεχώς ελλείμματα, γιατί κάποια στιγμή θα είναι αναγκασμένη να δημιουργήσει πλεονάσματα.Ο κ. Λιαρκόβας έκρινε απαραίτητο το γεγονός της μη ύπαρξης εξαιρετικά υψηλού δημόσιου χρέους, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά δημοσιονομική ανισορροπία, ενώ συμπλήρωσε ακόμα ότι μια χώρα (όπως π.χ. η Ελλάδα) δεν μπορεί να διακρίνεται από φθίνουσα ανταγωνιστικότητα για πολλά χρόνια, γιατί κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να το αντιμετωπίσει.

Να σημειώσουμε ότι είχε προσκληθεί στο πάνελ ως ομιλητής και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Διοικητής του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, λόγω όμως ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί στην ημερίδα.

Αργύρης Καρδαράς

Προηγούμενο άρθροΤα νέα του Αστέρα Τρίπολης…
Επόμενο άρθροΈκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Ε.Μ.Υ….