Όλα τα επιχειρηματικά – οικονομικά νέα από το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Διαβάστε παρακάτω το επιχειρηματικό – οικονομικό δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας…

ΚΕΠ Plus ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



Νέα εποχή για τα ΚΕΠ με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτών, αλλά και επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΚΕΠ Plus που ανέπτυξε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, αναβαθμίζονται ξεκινώντας ένα πρόγραμμα διερεύνησης επιχειρησιακών αναγκών προκειμένου να αναζητηθούν και να δοθούν οι λύσεις. Στόχος του ΚΕΠ Plus είναι η δημόσια διοίκηση να συμβάλλει εποικοδομητικά με νέες, σύγχρονες υπηρεσίες για αυτό και κρίνεται χρήσιμη η ανάπτυξη ενός προγράμματος διερεύνησης και σχεδίασης πρότυπων φυσικών σημείων εξυπηρέτησης (one stop shops) για επιχειρήσεις, μέσα από την επαφή και συνεργασία με τους πλέον αξιόπιστους φορείς γύρω από την επιχειρηματικότητα αλλά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες.

ΙΕΛΚΑ-ΟΠΑ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ e-SHOP

Σημαντική αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου από τους καταναλωτές, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί σε μεγάλο βαθμό και μετά την κρίση, καταδεικνύει έρευνα που πραγματοποίησαν το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών, με δείγμα 1.050 ατόμων την περίοδο Μάρτιος-Μάιος 2020. Συγκεκριμένα, σε σχέση με πέρυσι, έχει υπερδιπλασιαστεί η συστηματική τάση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα γενικά (από το 21% των χρηστών Διαδικτύου που είχε κάνει τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά το τελευταίο δεκαήμερο το 2019) σε 51% τον Μάιο 2020 (με το ποσοστό μάλιστα να είναι σταθερό και στις δύο μετρήσεις του Μαΐου).

ΙΟΒΕ: ΕΝΤΟΝΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟ ΜΑΪΟ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώθηκε έντονα το Μάιο και υποχώρησε στις 88,5 μονάδες, έναντι 99,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε όλους τους τομείς πλην των κατασκευών, με εντονότερη την υποχώρηση στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, και ηπιότερη αυτή στη βιομηχανία. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η απαισιοδοξία κλιμακώθηκε οριακά σε σχέση με τον Απρίλιο, με τα περισσότερα νοικοκυριά να διατυπώνουν αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των δικών τους οικονομικών τους δεδομένων και της ευρύτερης οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες.

ΑΑΔΕ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΟΥ 25% ΦΠΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ Α’ 3ΜΗΝΟΥ

Διευκρινίσεις για τον συμψηφισμό του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και α΄ τριμήνου δίνει με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει με τις οφειλές του Ιουνίου. Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου και α΄ τριμήνου 2020 για διπλογραφικές και απλογραφικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, με μελλοντικές οφειλές, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι, με βάση τον προγραμματισμό των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικής Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αυτό θα γίνει με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές, οι οποίες μετά την αναστολή των οφειλών Μαΐου για 30 Σεπτεμβρίου, είναι οι οφειλές Ιουνίου. Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές από δόσεις μέχρι και τον Μάιο, θα είναι εφικτός ο συμψηφισμός και σε οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων Ιουνίου και επόμενων μηνών.

ΥΠ. ΑΝ.: ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία», το οποίο αποσκοπεί στην πάταξη του παρεμπορίου, αλλά και στην άρση εμποδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται, σύμφωνα με το υπουργείο, αφενός η αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς σε όλα τα στάδια διακίνησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μέσω της διυπηρεσιακής συνεργασίας των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών και αφετέρου εισάγονται διατάξεις που ευνοούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της άρσης των εμποδίων για την διευκόλυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

TAXISNET: «AΝΟΙΞΕ» Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΦΠΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Η ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Τα ποσά του ΦΠΑ τα οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να συμψηψίσουν με άλλους φόρους ή δόσεις ρυθμίσεων τους επόμενους μήνες εμφανίστηκαν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet στην κατηγορία προσωποποιημένη πληροφόρηση. Τα ποσά αυτά αφορούν το 25% του ΦΠΑ (Μαρτίου ή πρώτου τριμήνου 2020 για διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία αντίστοιχα) τον οποίο επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εξόφλησαν εμπρόθεσμα έως τις 30 Απριλίου. Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συμψηφισμός είναι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν μέσω e-mail στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., τη βούλησή τους για αυτόν.

ΟΔΗΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ

Πρακτικό οδηγό για σωστή επικοινωνία των ηλεκτρονικών καταστημάτων με τους καταναλωτές εξέδωσε σήμερα ο ΣΕΒ, με αφορμή την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μέσω Ίντερνετ λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία ο Απρίλιος έκλεισε με αύξηση 171% των ηλεκτρονικών πωλήσεων σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, χρονιά κατά την οποία έφθασαν σε 5,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι, το 87% των καταναλωτών πραγματοποίησαν τις ηλεκτρονικές τους αγορές από εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να παρέχουν την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση προς τους καταναλωτές.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η ΚΥΑ υπό τον τίτλο «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19» που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσδιορίζει τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Προηγούμενο άρθροΠρογραμματισμένη διακοπή ρεύματος στην Τρίπολη
Επόμενο άρθροΠρογραμματισμένη διακοπή ρεύματος στην Γορτυνία – Ποια περιοχή αφορά