Όλα τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 10:46

Διαβάστε παρακάτω όλα τα νέα που αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην δράση της Περιφερειακής Αρχής:

  • Εξασφαλισμένοι οι πόροι για την ανακατασκευή του Κάστρου της ΜεθώνηςΤην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την Παρασκευή 9 Απριλίου και ώρα 16.00, στην Αθήνα, όπου είχαν προγραμματισμένη συνάντηση προκειμένου να υπογράψουν δύο Προγραμματικές Συμβάσεις.

Η πρώτη ήταν για το Κάστρο της Μεθώνης και συγκεκριμένα για την ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου της Μεθώνης και την υλοποίηση των αναγκαίων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών. Μέσω της ανωτέρω προγραμματικής, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού (195.000 ευρώ), της Περιφέρειας Πελοποννήσου (250.000 ευρώ) και του Δήμου Πύλου – Νέστορος (30.000 ευρώ), στόχος είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή του μνημείου, που θα επιφέρουν αύξηση της επισκεψιμότητας και κατά συνέπεια σημαντικά οφέλη στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι αποτελεί τοπόσημο, αφού είναι ένα από τα πιο σημαντικά Κάστρα της πατρίδας μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το καλό νέο είναι ότι η ανακατασκευή του Κάστρου της Μεθώνης, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, επομένως είναι διασφαλισμένοι οι πόροι και για την ανακατασκευή του, με την ολοκλήρωση της μελέτης. Ομοίως και για το Κάστρο της Κορώνης και για τους Μυκηναϊκούς τάφους της Μεσσηνίας.

Η δεύτερη προγραμματική ήταν για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ. Στόχος της εν λόγω προγραμματικής είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για έναν χρόνο, διότι σύντομα αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕΚ πανελλαδικά, αφού αυτή τη στιγμή ο τρόπος που λειτουργούν, καθιστά το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έχουν τονίσει και στελέχη του Υπουργείου, Δήμαρχοι και Καλλιτεχνικοί Διευθυντές.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου που συμμετέχει με 30.000 ευρώ, στην προγραμματική συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ, είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει για τη διατήρησή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το οποίο έχει αναφορά σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης και η Υπουργός συζήτησαν επίσης για το έργο Τζάννε – Καλαμάκι, το οποίο, όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης, θα συζητηθεί στο ΚΑΣ στις 20 Απριλίου, αλλά και για άλλα θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας, όπως το κτήριο Μπάρκα, την επικεράμωση του Ι.Ν. των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας, τους Χριστιανούς, ενώ σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση για την υπογραφή προγραμματικής για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και για τους Χριστιανούς.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου εδώ.

  • Τηλεδιάσκεψη Αντιπεριφερειάρχη με εκπροσώπους Σχολών Οδηγών

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Απριλίου, τηλεδιάσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου, με εκπροσώπους των Σχολών Οδηγών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και επικοινωνία των εκπροσώπων των Σχολών με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Συζητήθηκε επίσης το αίτημά τους σχετικά με ένταξη των Σχολών σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της τρέχουσας και της επόμενης περιόδου.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, μετά και από την εφαρμογή του συστήματος Ίριδα, επιταχύνουν την πορεία τους προς την ψηφιακή διακυβέρνηση, γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλη διευκόλυνση για τις δραστηριότητες των Σχολών Οδηγών και τους συναλλασσόμενους με αυτές ως προς την ταχύτητα και την ποιότητα εξυπηρέτησης.

  • Επίσκεψη Θεόδωρου Βερούτη στο Δήμο Μονεμβασίας

Τον Δήμο Μονεμβασίας επισκέφθηκε την Πέμπτη 8 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης. Αρχικά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη στο Δημαρχείο των Μολάων, όπου συζήτησαν για όλα τα θέματα συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Μονεμβασίας, μεταξύ των οποίων η υπό εκπόνηση μελέτη ανάπλασης της οδού από την Γέφυρα έως την Πύλη του Κάστρου Μονεμβασίας, το υπό δημοπράτηση έργο της στερέωσης των βραχωδών πρανών του Κάστρου Μονεμβασίας, καθώς και τα έργα οδοποιίας που υλοποιούνται, αλλά και προγραμματίζονται σε περιοχές του Δήμου.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Λακωνίας, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στη Μονεμβάσια με τον Αντιδήμαρχο Μονεμβασίας Σταύρο Χριστάκο και τη συμμετοχή της Δημοτικής Συμβούλου Μαρίας Χαραμή, του Προέδρου της Κοινότητας Παναγιώτη Γράφου και του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιώργου Μπουτέρη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Μαρίνα της Μονεμβασίας και ο προγραμματισμός νέων έργων, που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και περιλαμβάνουν: τη διαμόρφωση του χερσαίου τμήματος, την κατασκευή νέας κάθετης προβλήτας και την απαραίτητη θωράκιση τμημάτων της μαρίνας. Συζητήθηκε επίσης η βελτίωση του οδικού τμήματος Άγιος Φωκάς – Μονεμβασία, για το οποίο επίκειται δημοπράτηση της μελέτης, όπου το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου.

Κατά την επί τόπου μετάβασή του στα λιμενικά έργα, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με αλιείς της περιοχής, που του εξέφρασαν συγκεκριμένα αιτήματά, τα οποία δεσμεύτηκε να εξετασθούν προς ικανοποίησή τους.

  • 1.115.900 ευρώ για βελτίωση του δρόμου Στούπα – Πλάτσα- ‘Αγιος Νίκωνας

Από εκπτώσεις προηγούμενων έργων χρηματοδοτείται νέο έργο, το οποίο αφορά στη βελτίωση της 1ης Επαρχιακής οδού Μάνης και συγκεκριμένα από Στούπα μέχρι Άγιο Νίκωνα/όρια νομού. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.115.900 ευρώ και στο πλαίσιο του εν λόγω έργου προβλέπονται εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου, όπως ασφαλτοστρώσεις, οριζόντια και κάθετη σήμανση κά.

  • Θετική η Περιφέρεια στη δημιουργία Κέντρου Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής

Από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών και Γενικό Γραμματέα τη Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκό, Χρήστο Ζερεφό, υποβλήθηκε πρόταση για τη δημιουργία δομής στην Πελοπόννησο για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για ένα έργο που ως κύριο στόχο έχει τη δημιουργία ενός ερευνητικού επιχειρησιακού πυρήνα για την παρακολούθηση και την προσαρμογή της Περιφέρειας, ώστε να μειωθούν οι οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ανταπόκριση της Περιφέρειας είναι θετική και η πρόταση μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση με την προοπτική να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 21-27.

Δείτε την σχετική επιστολή εδώ.

  • Ευχαριστήρια Επιστολή του Γάλλου

Δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές φτάνουν στο Γραφείο του Περιφερειάρχη από αποδέκτες της επετειακής έκδοσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου: «Το Χρονολόγιο της Επανάστασης 1821».

Ξεχωριστή είναι η επιστολή του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, στην οποία ο Πρέσβης αναφέρει:

“Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για το έργο σας, σχετικά με την μετάφραση (στην Γαλλική Γλώσσα) των κειμένων που αναφέρονται σε αυτήν την ηρωική περίοδο της Ελλάδας και στο ευρωπαϊκό κίνημα του Φιλελληνισμού, η ιστορία του οποίου θυμίζει τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τις χώρες μας.”

Υπενθυμίζεται οτι το Χρονολόγιο είναι μεταφρασμένο και στη γαλλική γλώσσα, όπως επίσης και στην αγγλική, γερμανική και ρωσική.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή του Γάλλου Πρέσβη και τη μετάφρασή της.