Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για έλεγχο των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Τρίπολη

Οι αντιδράσεις κατοίκων του Σέχι για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην οδό «Καραϊσκάκη» έφτασαν στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίπολης. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν κάτοικοι του Σέχι.

Ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνουν μετρήσεις σε όλα τα σημεία και όλες οι άλλες ενέργειες για το θέμα αυτό. Επιπλέον, θα συγκροτηθεί μία επιτροπή με όλες τις παρατάξεις και τους κατοίκους του Σεχίου η οποία θα ενημερώνει το συμβούλιο για τις εξελίξεις. Ήταν μία πρόταση που αρχικά έπεσε στο τραπέζι της συνεδρίασης από τον Νίκο Τσιαμούλο και μετά από συζήτηση, έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο και ομόφωνα αποδεκτή από το συμβούλιο.



ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΧΙ

 

Εκ μέρους των κατοίκων του Σέχι, ο Κανέλλος Κούλης στην τοποθέτησή του είπε: «Μεταφέρω την αγανάκτηση των κατοίκων του Σέχι για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στην οδό Καραϊσκάκη έχουν τοποθετηθεί 4 κεραίες μέσα σε κουβούκλια για ευνόητους λόγους. Η κυρία αυτή έφυγε από πάνω και μένει στο ισόγειο.

Εμείς δεν θα κοιτάξουμε την ένταση. Θέλουμε να προστατέψουμε τον αυτό μας και τα παιδιά μας. Η υγεία μας κινδυνεύει άμεσα, τελευταία έχουμε πολλούς θανάτους στο Σέχι και πολλά κρούσματα καρκίνου. Θα προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία την προσεχή Κυριακή, στις 11.30 το πρωί. Μας ενδιαφέρει να φύγουν οι κεραίες, ανεξάρτητου βαθμού ακτινοβολίας του παράγουν. Το Ειρηνοδικείο Πατρών έχει πάρει απόφαση να αφαιρεθούν κεραίες σε περιοχή με ποινή καθυστέρησης 5.900 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης».

Ο Θανάσης Καλοπίσης είπε ότι «από εσάς ζητάμε να φροντίσετε να κατέβουν οι κεραίες με οποιονδήποτε τρόπο. Το να πάμε σε μετρήσεις, μια χαρά είναι. Έχω ανοίξει πόλεμο με τον κ. Πετσέλη χωρίς λόγο. Εσείς εδώ ήσαστε υποχρεωμένοι να μας λύσετε το πρόβλημα. Να πάρετε μία κάθετη απόφαση να κατέβουν οι κεραίες».

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Βρέντας είπε ότι «είμαστε με τους κατοίκους, κεραίες υπάρχουν και στην κεντρική πλατεία και σε πολλά σημεία της πόλης. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με την ακτινοβολία. Το λογικότερο θα ήταν να μπούμε σε άμεση μέτρηση σε όλη την πόλη»

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γιώργος Θεοδωρακόπουλος είπε ότι «οι πολίτες έχουν απόλυτο δίκιο και δυστυχώς ο τρόπος που αναπτύσσονται οι κεραίες δεν είναι κατόπιν μελέτης, αλλά βάζουν κεραίες εκεί που έχουν χαμηλό σήμα. Το κακό είναι ότι και να μετρήσουμε δεν θα βγάλουμε άκρη, αφού  μία εταιρεία μπορεί να χαμηλώσει την ακτινοβολία εξ αποστάσεως, όταν πάμε για μέτρηση. Πολλές κεραίες είναι χωρίς αδειοδότηση και οι πολίτες όταν βλέπουν κεραίες να ελέγχουν και να ενημερώνουν τον δήμο».

Ο Παναγιώτης Παπαχρόνης είπε ότι «ζω σε ένα χωριό που μας έχει απασχολήσει το θέμα, αλλά πέρα από εικασίες, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ότι στις όποιες μετρήσεις να συμπεριληφθούν όλες οι κεραίες του δήμου Τρίπολης. Επίσης, θα ήταν σωστό να έρθουμε σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο για να δοθεί άδεια σωστής λειτουργίας μίας κεραίας».

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

Ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι «αφορά ένα θέμα δημόσιας υγείας και όχι μόνο την περιοχή του Σέχι, αλλά όλη την Τρίπολη. Παλιότερα, υπήρχαν διαμαρτυρίες για την κεραία στην οδό Λαγοπάτη. Το νομικό πλαίσιο που ορίζει τη διαδικασία για τις άδειες, είναι πολύ ελαστικό και γίνεται για να εξυπηρετήσεις τις εταιρίες της κινητής τηλεφωνίας. Στην ανάγκη του πολίτη να έχει ισχυρό σήμα στο τηλέφωνο, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η υγεία.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι αυτή η ακτινοβολία είναι βλαπτική για τον άνθρωπο. Οι εταιρείες προσπαθούν  να εξυπηρετηθούν με το λιγότερο κόστος και αδιαφορούν για την υγεία των πολιτών. Υπάρχουν κι άλλοι τρόπο να έχουμε καλό σήμα, αλλά έχει υψηλότερο κόστος. Κανείς δεν έχει αντίρρηση να γίνουν μετρήσεις, αλλά ήδη έχουν γίνει μετρήσεις το 2007 και το 2013.

Η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι πιο δυναμική και να πατήσουμε πάνω στην απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών που επικαλέστηκε ο κ. Κούλης. Να πάρουμε μία απόφαση και να ζητήσουμε να απομακρυνθούν οι κεραίες στην πόλη, για λόγους υγείας των κατοίκων».

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «πλέον ο καθένας κοιτάει την πάρτη του, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι η δικαστική απόφαση της άλλης πόλης δεν ξέρουμε τι χαρακτηριστικά έχει. Οι μετρήσεις να γίνουν και χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δημάρχου. Να βγάλουμε μία απόφαση ότι αν δεν απομακρυνθούν οι κεραίες δεν θα υπάρχει ανανέωση δημοτικών χώρων να φιλοξενούνται οι κεραίες τους στα χωριά. Οι κινήσεις να είναι προσεκτικές, για να μην κάνουμε κάποιο λάθος. Να γίνει ίσως και μία Επιτροπή διαπαραταξιακή και με εκπρόσωπο των κατοίκων και να προχωρήσουμε άμεσα τις κινήσεις μας».

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «να λέμε ότι θα τις βγάλουμε επειδή θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, είναι λαϊκισμός. Το θέμα είναι να τηρούν αυτά που προβλέπει ο νόμος. Να έρθουμε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο ή κάποιον πιστοποιημένο φορέα, για να έχουμε πραγματική μέτρηση και μετά να συζητήσουμε αν πρέπει να μείνει η κεραία ή όχι».

Ο Γιάννης Λάζαρης είπε ότι «το πρώτο που πρέπει να κάνει ο Δήμος είναι να μετράμε σε όλη την πόλη τα επίπεδα. Δεν φταίει η ιδιοκτήτρια, φταίει η εταιρεία που πληρώνει. Άμεσα ο Δήμος να κάνει μετρήσεις και υπάρχουν πολλοί φορείς που τις κάνουν. Να δούμε οργανωμένα και όχι στον αέρα».

Ο Ηλίας Κούρος είπε ότι «πρόκειται για πρόβλημα “βουνό”, οι πολίτες έχουν δίκιο. Εγώ προτείνω να είναι ένα μέλος από κάθε παράταξη, όπως πρότεινε ο κ. Τσιαμούλος, για να ξεκινήσουμε πρώτα αν είναι αδειοδοτημένη σωστά η κάθε κεραία. Αυτή η επιτροπή θα διερευνήσει την κατάσταση και θα τη φέρει στο δημοτικό συμβούλιο. Από ‘κεί να ξεκινήσουμε και όχι από τις μετρήσεις».

Η ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Ο κ. Δημήτρης Παυλής είπε ότι «όταν είναι ιδιωτικός χώρος δεν ζητείται η γνώμη του Δήμου, Για οικοδομές, ζητείται η άποψη της πολεοδομίας, για τη στατικότητα του κτιρίου. Όλες οι άδειες εκδίδονται από την ΕΕΕΤ και τη γνωστοποιεί στο Δήμο. Έχουν άδειες. Αλλά αυτή η άδεια αδειοδοτήθηκε το καλοκαίρι του 2017, αλλά εκπέμπει εδώ και 2-3 χρόνια.

Αυτό είναι μεμπτό. Συνήθως το καμουφλάζ είναι μεγάλος θερμοσίφωνας με τις κεραίες μέσα. Ρώτησα την Cosmote και μου είπε ότι είναι χαμηλής όχλησης και πράγματι έτσι είναι. Μου είπε ότι έχει πάνω από 20-25 μέσα στην Τρίπολη και άλλες εταιρείες έχουν από 1-2. Η Cosmote μου είπε ότι έχουν βάλει πολλές για να χαμηλώσουν την ένταση.

Από τη στιγμή που είναι αδειοδοτημένη, δεν μπορεί κανείς να παρέμβει. Παρεμβαίνει όταν έχει στοιχεία ότι δεν λειτουργεί σωστά, σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις.  Με τρία Πανεπιστήμια, θα τρέξω όλους τους ελέγχους, χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Αυτές οι εταιρείες είναι και χορηγοί στα πανεπιστήμια, στα εργαστήρια παντού. Την ώρα, που διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι, έπαιρναν τηλέφωνο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλεγαν ότι θα έρθουν σε δύο μέρες για μέτρηση. Ποιος τους κάλεσε; Από τη στιγμή που αυξομειώνονται οι εντάσεις από την απόσταση, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Η ΕΕΤΤ δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην οδό Καραϊσκάκη. Ούτε σημαίνει ότι επειδή αδειοδότησε θέλει να καλύψει την εταιρεία. Απλώς, την όλη διαχείριση των μετρήσεων διαχειρίζονται οι ίδιες εταιρίες, με στημένες μετρήσεις. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Ήδη, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενδιαφέρεται. Αν θα είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ή κάποιος άλλος, δεν αφορά τη δημοσιότητα, αλλά εμάς.

Το θέμα δεν σταματά στις μετρήσεις, είναι και μία σειρά άλλα πράγματα που θα ακολουθήσουν».

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Χορωδιών στο Στάδιο Τεγέας
Επόμενο άρθροΦεστιβάλ “Σπάρτη Παγκόσμια Πόλη” – Ο τουρισμός δεν είναι μεμονωμένος κλάδος