Οσα έλεγε ο Γεράσιμος Θωμάς για τη ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη

Ο Γεράσιμος Θωμάς παραιτήθηκε από Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενας άνθρωπος που αρκετές φορές αναφέρθηκε στην μεταλιγνιτική εποχή της Μεγαλόπολης και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε όσα έχουν δρομολογηθεί για την περιοχή.

To ρεπορτάζ της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης από την επίσκεψή του στην Τρίπολη, αρχές του έτους, ήταν το εξής:



Γεράσιμος Θωμάς: Δεσμευόμαστε για τις θέσεις στη ΔΕΗ – Ξοδεύτηκαν πόροι στο όνομα της απολιγνιτοποίησης και δεν έγινε τίποτα”

Με την δέσμευση, πως ο σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για την μεταλιγνιτική εποχή, θα γίνει μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, άρχισε την τοποθέτηση του ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

“Μέχρι το καλοκαίρι θα σχεδιαστούν οι δράσεις, θα μπουν σε διαβούλευση και θα υλοποιηθούν. To master plan θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο”, τόνισε ο υφυπουργός αναφερόμενος στα όσα θα δρομολογηθούν για την περιοχή της Μεγαλόπολης, ενώ απαντώντας στην διάχυτη αγωνία των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολο της, υπογράμμισε: “Είμαστε δεσμευμένοι για τις θέσεις της ΔΕΗ, αλλά η αγωνία μας είναι να διασφαλίσουμε και τις άλλες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και εξαρτώνται έμμεσα από την ΔΕΗ”.

Στην συνέχεια ο κ.Θωμάς μίλησε για το “πλεονέκτημα” – όπως το χαρακτήρισε – της Μεγαλόπολης, που δεν είναι άλλο από την μονάδα φυσικού αερίου, που υπάρχει στην περιοχή, ενώ γνωστοποίησε, πως σύντομα θα αυξηθεί η ισχύς του εργοστασίου φυσικού αερίου. “Η Μεγαλόπολη με το φυσικό αέριο, θα δίνει την ενέργεια μέχρι την Κρήτη”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: “Είναι σημαντικό για την χώρα και τον εθνικό σχεδιασμό να μπουν φωτοβολταϊκά στα λιγνιτικά πεδία. Είναι ένα από τα πράγματα που θέλει να κάνει η ΔΕΗ και την υποστηρίζουμε, για να μπει δυναμικά στην αγορά των ανανεώσιμων αγορών ενέργειας, για να συνεχίσουμε να έχουμε και την ενεργειακή ανεξαρτησία που έχουμε τώρα”.

Ο κ.Θωμάς αναφέρθηκε και στα χρήματα που είναι διατεθειμένη να δώσει η Πολιτεία για την μετάβαση σε αυτή τη “νέα εποχή”, ενώ τόνισε, πως έχουν ξοδευτεί πόροι στο όνομα της απολιγνιτοποπίησης στο παρελθόν (το 2010) και στην Μεγαλόπολη, χωρίς όμως να έχει γίνει τίποτα. “Θα δοθούν όλα τα κίνητρα για τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για να γίνουν εμβληματικές επενδύσεις στην περιοχή” Απαντώντας σε ερώτηση μας αναφορικά με το εάν υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση για την μετατροπή της Μεγαλόπολης σε βιομηχανική περιοχή με ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο, προκειμένου να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις ο κ.Θώμας τόνισε:

”Πήγα σήμερα και είδα εναν χώρο που έχει δεσμευτεί για βιοτεχνικό πάρκο. Έμεινα απογοητευμένος γενικότερα από το επικουρικό υλικό που υπάρχει. Για κάποιο λόγο οι μελέτες δεν έχουν μαζευτεί. Δεν υπάρχει καλή υποδομή για να χτίσουμε”, ενώ συμπλήρωσε: “Είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε όλα τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για μικρομεσσαίες επιχειρήσεις και εμβληματικές επενδύσεις. Είμαστε σε επικοινωνία για μερικές εμβληματικές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν και σε συνεργασία με την ΔΕΗ και σε άλλους τομείς. Δεν θέλω, να ανακοινώσω κάτι ακόμα. Αυτό που χρειάζεται, είναι να συνδράμει η τοπική κοινωνία και να αγκαλιάσει τους όποιους επενδυτές θελήσουν, να έρθουν στην περιοχή. Τέλος ο υφυπουργός ενέργειας επανέλαβε, πως ο σχεδιασμός προβλέπει το κλείσιμο της “μονάδας 3” το 2022 και της “μονάδας 4” το 2023. “Πριν τα αποδεχτεί αυτά τα χρονοδιαγράμματα η κυβέρνηση ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ μελέτη, για να δει αν είναι συμβατά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας”, δήλωσε ο κ.Θωμάς.

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς
Επόμενο άρθροΤο κοινό της Τρίπολης αποθέωσε τη σπουδαία ηθοποιό Μελίνα Μποτέλλη!