«Όχι» στη μελέτη της ΤΕΡΝΑ για τα απορρίμματα, από το Δ.Σ Τρίπολης (vid, ph)

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 22:59

Παρόντες κάτοικοι της ΔΕ Βαλτετσίου – «Όχι» στη μονάδα από τους ΔΣ της πλειοψηφίας, Κάρλο και Τρίκολα

Πέρασε με 19 ψήφους έναντι 14 η κοινή πρόταση που κατέβασαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίαςΗ απόφαση θα κατατεθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ολοκληρώνεται στις 21 Ιανουαρίου

 Μετά από πέντε περίπου ώρες συνεδρίασης και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Τρίπολης απεφάνθησαν για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΤΕΡΝΑ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η συζήτηση είχε στιγμές έντασης, παρεμβάσεις πολλές από την ομάδα επιστημόνων που έχει συντάξει την “Αντι-ΜΠΕ”, τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου, τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης, τον κ. Θρασύβουλο Μανιό, που βρέθηκε στο ΔΣ για σχετικό με τα απορρίμματα θέμα (μία προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ Κρήτης του δήμου για διαχείριση των απορριμμάτων από το δήμο) και βέβαια από τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Ακούστηκαν οι ενστάσεις των επιστημόνων από την περιοχή της ΔΕ Βαλτετσίου, που αφορούσαν λάθη και παραλείψεις αλλά και σε παρανομίες – όπως ειπώθηκε – της Μελέτης της ΤΕΡΝΑ, ενώ αρνητικοί στην μονάδα δήλωσαν τόσο οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, όσο και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Σαμαρτζής και δύο εκ των συμβούλων της δημοτικής αρχής, οι κύριοι Κάρλος και Τρίκολας.

Στιγμές έντασης αρκετές, με τους κατοίκους να οργίζονται κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του καθηγητή Μανιού, ο οποίος κάποια στιγμή μίλησε για ανταποδοτικά οφέλη και για φιλική στο περιβάλλον διαχείριση…

Φυσικά δεν έλειψαν οι μακροσκελείς αναλύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η αναδρομή στο παρελθόν, η κριτική στη δημοτική αρχή αλλά και στην Περιφέρεια, καθώς και σε όσους δεν έλυσαν μέχρι σήμερα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και μετά από πέντε ώρες έγινε μία από κοινού πρόταση από τη μειοψηφία (συνενώθηκαν οι επιμέρους προτάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων) για καταψήφιση της ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ και για καθολική άρνηση της δημιουργίας μονάδας στα όρια του Δήμου Τρίπολης. Η πρόταση πήρε 19 ψήφους επί των παρόντων δημοτικών συμβούλων, έναντι 14 που δεν την ψήφισαν. 

Η πρόταση του δημάρχου Γιάννη Σμυρνιώτη ήταν, να στείλουν την τεχνική έκθεση μαζί με ό,τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση στη διαβούλευση και αν ο ΠΕΣΔΑ παραβιάζεται, όπως ειπώθηκε από τους επιστήμονες – κυρίως όσον αφορά την αρχή της εγγύτητας – να το δουν το θέμα εκ νέου. Σημείωσε δε πως πρέπει επιτέλους να λυθεί το ζήτημα της διαχείρισης και συμπλήρωσε ότι ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και μόνος του σε διαχείριση. Πρόταση που τελικά δεν ψηφίστηκε.

Οι κάτοικοι, μετά την απόφαση του ΔΣ Τρίπολης, έφυγαν ικανοποιημένοι και τώρα περιμένουν την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δείτε στο πρώτο βίντεο τις στιγμές έντασης στο ΔΣ για την ΜΠΕ για τα απορρίμματα.

Δείτε στο δεύτερο βίντεο τις τελευταίες στιγμές του ΔΣ και την αντίδραση των κατοίκων μετά την απόφαση.

Ε.Τ.