Π. Λιαργκόβας στη ΔΡΤ: Δεν είναι στις επιλογές μου η κάθοδος στις εκλογές (ήχος)

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018 10:40

Στην εκπομπή «Επί της ουσίας» μίλησε, την Πέμπτη το πρωί, ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Αρχικά κ. Λιαργκόβας, αναφερόμενος στα προηγούμενα καθήκοντά του, ανέφερε ότι παρόλο που το Γραφείο το στελέχωναν άτομα από διαφορετικές ιδεολογικές κατηγορίες, οι αποφάσεις που λαμβάνονταν ήταν ομόφωνες και δεν υπήρχε κανένα εσωτερικό ζήτημα αμφισβήτησης. Για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σημείωσε ότι “όλα αυτά τα χρόνια είχαμε δόση λιτότητας πολύ μεγάλη, υπήρχε μεγάλη ένταση στη λιτότητα” και ότι κάποια ζητήματα είτε δεν τα εφαρμόσαμε ως χώρα, είτε εφαρμόσαμε επιλεκτικά κάποια άλλα, κυρίως μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει μεταρρυθμίσεις στο πώς λειτουργούν οι αγορές αγαθών, ώστε οι πολίτες να δουν ότι υπάρχει όφελος με τις χαμηλές τιμές κι αυτός είναι ένας λόγος που δημιουργήθηκε αρνητική αντίδραση από τον κόσμο για την έννοια των μεταρρυθμίσεων.Ως το μεγαλύτερο πρόβλημα χαρακτήρισε την πραγματική οικονομία για την οποία είπε ότι “στενάζει” και παραδέχτηκε ότι μπορεί το κράτος να βελτιώθηκε όσον αφορά τα έσοδα, αλλά αυτό έγινε εις βάρος του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “οι πολίτες εξαντλούνται, αφυδατώνονται και φτωχοποιούνται, μπαίνοντας κι αυτοί στους οφειλέτες”.

Για τη φορολογία τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία και να αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται οι κρατήσεις, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι επιβαρύνσεις, μέσω ενός σαφούς πλάνου μείωσης την επόμενη τριετία, το οποίο είναι εφικτό, χωρίς να διαταραχτεί η σχέση και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. “Εμείς επιλέγουμε τα εργαλεία, χωρίς να θίγονται οι στόχοι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι δεν είναι στις άμεσες επιλογές του η κάθοδος στην πολιτική. “Σημασία έχει να προσφέρεις στη χώρα και να βάλεις ένα λιθαράκι. Χρειάζεται προσπάθεια από πολλούς για να γίνει επανεκκίνηση, χρειάζεται…ένα restart”, κατέληξε ο κ. Λιαργκόβας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: