Π. Νίκας | Τι είπε για «Πελοπόννησος ΑΕ», σκουπίδια, παράκαμψη Λαγκαδίων, μεταλιγνιτική εποχή και συναντήσεις με υπουργούς (vid)

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 19:40

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης (30/12) ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Παναγιώτης Νίκας.

Αρχικά ο Περιφερειάρχης ευχήθηκε το 2021 να είναι μια χρονιά ανάτασης και αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ενώ κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να μην ακούν τις λίγες φωνές που αντιτίθενται σε αυτή την μεγάλη ελπίδα.Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ανέφερε πως οι Πελοποννήσιοι μπορούν να είναι χαρούμενοι, γιατί σήμερα στην οικονομική επιτροπή ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη διαχείρισης των απορριμμάτων. “Αυτό είναι το τελευταίο βήμα για την έναρξη κατασκευής των εργοστασίων και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μένει μια τυπική υπογραφή απο εμένα. Επιδίωξη μας είναι να περιορίσουμε το 10μηνο που είναι η προθεσμία για να αρχίσει η εταιρεία να παίρνει τα σκουπίδια. Θα αρχίσουμε απο περιοχές με πολύ σοβαρό πρόβλημα όπως η Ερμιονίδα”, δήλωσε ο κ.Νίκας

Στην συνέχεια ανέφερε, πως η Περιφέρεια διέθεσε για την στήριξη της επιχειρηματικότητας – σε δύσκολες μάλιστα εποχές – ένα ποσό περίπου στα 100.000.000 ευρώ, το οποίο – όπως τόνισε – δεν λύνει ασφαλώς όλα τα προβλήματα, αλλά είναι μια σημαντική βοήθεια. Για υγεία η Περιφέρεια διέθεσε 34.000.000 ευρώ για την επούλωση των πληγών που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνεται η στήριξη των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Παράλληλα ο κ.Νίκας ανέφερε, πως γίνονται νέες εντάξεις νέων οδικών έργων της τάξεως 250.000.000 ευρώ, με το ποσό που αντιστοιχεί στην Αρκαδία να ανέρχεται στα 11.000.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στο κομμάτι των διοικητηρίων, υπογραμμίζοντας πως ολοκληρώνεται η μελέτη για το διοικητήριο στην Μεσσηνία, για το διοικητήριο Αρκαδίας υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη και θα μιλήσει γι αυτό το θέμα και ο Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης που θα βρεθεί την Τρίτη 5 Ιανουαρίου στην Τρίπολη, προχωρά το διοικητήριο και στην Αργολίδα (αγοράστηκε ο χώρος), ενώ και για το διοικητήριο της Κορινθίας ολοκληρώνονται οι μελέτες.

Ο κ.Νίκας μίλησε ακόμα για τον τομέα του πολιτισμού, υπογραμμίζοντας, πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς εκτός από το ότι δείχνει τον σεβασμό στους προγόνους, φέρνει και πλούτο. «Πάνω από 40.000.000 ευρώ διατίθενται από διάφορα προγράμματα για την συντήρηση ή την δημιουργία χώρων πολιτισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τον τομέα του αθλητισμού υπάρχουν 10.000.000 ευρώ για έργα που είναι σε εξέλιξη και θα διατεθούν ακόμα περισσότερα το 2021.

Για την δίκαιη μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στηρίζουμε πολλά στην καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης και το Δημοτικό συμβούλιο. Η μετάβαση είμαι βέβαιος πως θα είναι δίκαιη. Όλα τα χρήματα και τα κίνητρα πρέπει να πάνε στην Μεγαλόπολη και στην ευρύτερη περιοχής της. Πρωτίστως πρέπει να πάνε στον Δήμο Μεγαλοπολης και σε ένα μέρος στον Δήμο Γορτυνίας”.

«Για νέο ΕΣΠΑ, υπόσχομαι πως θα γίνει δημόσια διαβούλευση για να ρωτηθεί η κοινωνία για το τι έργα πρέπει να κάνουμε», δήλωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις που προχώρησαν και θα προχωρήσουν και το επόμενο διάστημα από την Περιφέρεια – σε θέματα που δεν άπτονταν της δικής της ευθύνης – και αφορούσαν μεταξύ άλλων την συνδρομή της στην φωτιά που ξέσπασε στις Μυκήνες, το Πολυλίμνιο, και την περίφραξη και στις δυο πλευρές της διώρυγας στον Ισθμό.

«Οφείλουμε στον λαό πολύ περισσότερα από αυτά που κάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος. Τα χρήματα των φορολογουμένων δεν είναι δικά μας. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να πιάνουν τόπο», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ.Νίκας.

Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης μίλησε για τις συναντήσεις που είχε με τρεις υπουργούς, μεταφέροντας μας την εικόνα για το τι συζητήθηκε.

Στην συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών κ.Καραμανλή συζητήθηκε όλο το φάσμα των έργων, με τον κ.Νίκα να αναφέρει μεταξύ άλλων πως το γενικό νοσοκομείο Αργολίδας μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης με ΣΔΙΤ, η παράκαμψη Λαγκαδίων δεν είναι έτοιμη μελετητικά και έχει πολλά προβλήματα με την ευρωπαϊκή τράπεζα (υποσχέθηκε όμως ο κ.Νίκας, πως θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο ΠΕΠ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είτε σε αυτό είτε στο επόμενο), για το υδατοδρόμιο στην Τάκα ο υπουργός είναι απόλυτα σύμφωνος, ενώ για το έργο Πυρί – Γύθειο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από το Υπουργείο.

Για την συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κα.Μενδώνη, ανέφερε πως υπέγραψαν τρεις προγραμματικές συμβάσεις, ξεκαθαρίζοντας, πως είναι πολλά έργα για την Μεσσηνία,  όχι γιατί είναι ο ίδιος από εκεί, αλλά για να υπάρχει μια ισορροπία στην χρηματοδότηση όλων των νομών.

Στην συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Βόρίδη συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα του διοικητηρίου της Τρίπολης – καθώς το οικόπεδο ανήκει στο Υπουργείο – με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει, πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στην επίσκεψη του Υπουργού στην Τρίπολη. Μάλιστα ο κ.Νίκας έδωσα τα εύσημα στον υπουργό και για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών.

Παράλληλα ο κ.Νίκας δήλωσε: “Από τον Ιανουάριο αρχίζει η εφαρμογή του προγράμματος ΙΡΙΔΑ και του διπλογραφικού συστήματος. Θα υπάρχει διαφάνεια σε όλα”, ενώ πρόσθεσε: “Η απλή αναλογική ωραίο σύστημα, αλλά για τον παράδεισο”.

Τέλος μιλώντας για την Πελοπόννησο ΑΕ, τόνισε: «Είμαι ευχαριστημένος με την χτεσινή απόφαση, όπου η Πελοπόννησος ΑΕ πηγαίνει για λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία. Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν. Η αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έστειλε και το θέμα στην δικαστική Αρχή», ενώ συμπλήρωσε: “Για εμάς τέρμα η Πελοπόννησος ΑΕ”.

Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης απάντησε στα ερωτήματα δημοσιογράφων.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου στο παρακάτω βίντεο: