Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου και παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Καρκίνου (World Cancer Day) – 4 η Φεβρουαρίου 2016 και Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου – 15η Φεβρουαρίου 2016.

Η Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε µε τον Χάρτη των Παρισίων, ο οποίος υιοθετήθηκε στην Παγκόσµια Σύνοδο κατά του καρκίνου για τη Νέα Χιλιετία στο Παρίσι στις 4 Φεβρουαρίου 2000. Ο Χάρτης αποσκοπεί στην προαγωγή της έρευνας µε στόχο τη θεραπεία, αλλά και την πρόληψη της νόσου, την αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώµης και στην κινητοποίηση της παγκόσµιας κοινότητας ενάντια στον καρκίνο.



Η ∆ιεθνής Ένωση Ελέγχου του Καρκίνου (UICC), έθεσε το σύνθηµα «Μπορούµε. Μπορώ» ως βασικό µήνυµα της εκστρατείας για την Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Καρκίνου για την περίοδο 2016 – 2018. Το µήνυµα αυτό εκφράζει τη σηµασία της διατοµεακής συνεργασίας όλων των εµπλεκοµένων φορέων στον αγώνα κατά του καρκίνου, καθώς και της προσωπικής ενδυνάµωσης του ατόµου, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης της νόσου.

Οι γνώσεις σχετικά µε τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο, µε τις παρεµβάσεις πρόληψης και τη διαχείριση της ασθένειας, είναι εκτεταµένες. Ο καρκίνος µπορεί να µειωθεί και να ελεγχθεί µε την εφαρµογή τεκµηριωµένων στρατηγικών για την πρόληψη του καρκίνου, την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση αυτού και τη διαχείριση των ασθενών µε καρκίνο. Πολλοί τύποι καρκίνου έχουν υψηλή πιθανότητα ίασης, εάν ανιχνευθούν έγκαιρα και αντιµετωπιστούν κατάλληλα. Περισσότερο από το 30% των θανάτων από καρκίνο θα µπορούσε να προληφθεί µε την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης που επικεντρώνονται στην τροποποίηση ή την αποφυγή των βασικών παραγόντων κινδύνου, τον εµβολιασµό έναντι των ιών των ανθρωπίνων θηλωµάτων (HPV) και της ηπατίτιδας Β (HBV), τον έλεγχο των επαγγελµατικών κινδύνων και τη µείωση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Ιδιαίτερη έµφαση δίδεται στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, συµβάλλοντας στη µείωση της θνησιµότητας, εφόσον οι περιπτώσεις αυτές διαγνωστούν και αντιµετωπιστούν εγκαίρως. Επιπλέον είναι απαραίτητο να δίδεται προτεραιότητα σε στρατηγικές ανακουφιστικής φροντίδας των ασθενών σε επίπεδο εξωνοσοκοµειακής, κοινοτικής φροντίδας όπως ηµερήσια νοσηλεία, κατ’ οίκον νοσηλεία, ψυχοκοινωνική στήριξη κ.λ.π.

Με την ΚΥΑ « Ενιαίος Κανονισµός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισµού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) (ΦΕΚ 2456/3.11.2011) ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, παρέχονται στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής υποχρεωτικά και χωρίς συµµετοχή του ασφαλισµένου, τα εξής:

α) Για την πρώιµη διάγνωση του καρκίνου του µαστού, µαστογραφία µε την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε οµάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραποµπή ειδικού γιατρού
β) Για την πρώιµη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής.
γ) Για την πρώιµη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τεστ PSA κάθε δύο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.
δ) Για την πρώιµη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, µικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιµοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, εφόσον ανήκουν σε οµάδα υψηλού κινδύνου. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραποµπή ειδικού ιατρού.
ε) Αναφορικά µε την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας, σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζει το εµβόλιο έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωµάτων (HPV), το οποίο περιλαµβάνεται στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών (Α∆Α: 73ΟΖΘ-∆ΟΗ). Σύµφωνα µε αυτό, ο εµβολιασµός ενδείκνυται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας καθώς και για την πρόληψη άλλων καρκίνων και καλοήθων νοσηµάτων σχετιζόµενων µε τον ιό. Η µέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εµβολιασµός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Στη χώρα µας διατίθενται το διδύναµο (HPV2) και το τετραδύναµο (HPV4) εµβόλιο HPV. Τα εµβόλια HPV2 και HPV4 χορηγούνται δωρεάν σε 2 δόσεις µε µεσοδιάστηµα 6 µηνών (σχήµα 0, 6) σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 15 ετών.

Επίσης επισηµαίνεται ότι το εµβόλιο HPV συνιστάται να γίνεται σε γυναίκες 18-26 ετών µε εµβολιαστικό σχήµα τριών δόσεων και θα χορηγείται δωρεάν µέχρι 31/12/2016.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΩ∆ΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

1 Μην καπνίζετε. Μην χρησιµοποιείτε καπνικά προϊόντα.
2 Απαγορεύστε το κάπνισµα στο χώρο σας. Υποστηρίξτε την πολιτική απαγόρευσης του καπνίσµατος στην εργασία σας.
3 ∆ιατηρήστε το σωστό σωµατικό βάρος.
4 Εντάξτε τη σωµατική άσκηση στην καθηµερινότητα σας. Περιορίστε την καθιστική ζωή.
5 Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή: • Τρώτε πολλά προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. • Περιορίστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε θερµίδες (τροφές µε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε λιπαρά) και αποφεύγετε τα σακχαρούχα ποτά. • Αποφεύγετε το επεξεργασµένο κρέας- περιορίστε το κόκκινο κρέας και τις τροφές µε υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά περιορίστε την κατανάλωση τους. Είναι καλύτερα για πρόληψη του καρκίνου να µην πίνετε αλκοόλ.
6 Αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως των παιδιών. Χρησιµοποιείτε µέσα προστασίας από τον ήλιο. Μην χρησιµοποιείτε συσκευές µαυρίσµατος. προστατευθείτε από καρκινογόνες ουσίες στον τόπο εργασίας ακολουθώντας τις οδηγίες ασφάλειας και υγιεινής.
7 Εξετάστε αν εκτίθεστε σε ακτινοβολία από φυσικά υψηλά επίπεδα ραδονίου στο σπίτι σας. Λάβετε µέτρα για να µειώσετε τα υψηλά επίπεδα ραδονίου.
8 Για τις γυναίκες: • Ο θηλασµός µειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του µαστού. Αν µπορείτε, θηλάστε το µωρό σας. • Η ορµονοθεραπεία της εµµηνόπαυσης (ΗΡΓΓ) αυξάνει τον κίνδυνο εµφάνισης ορισµένων µορφών καρκίνου. Περιορίστε τη χρήση της ορµονοθεραπείας.
9 ∆ιασφαλίστε τη συµµετοχή των παιδιών σας σε προγράµµατα εµβολιασµού: • κατά της ηπατίτιδας Β (για τα νεογέννητα) • κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωµάτων (ΗΡν). 12 Λάβετε µέρος σε οργανωµένα προγράµµατα προσυµπτωµατικού ελέγχου: • για τον καρκίνο του εντέρου (άνδρες και γυναίκες) • για τον καρκίνο του µαστού (γυναίκες) • για τον καρκίνο του τραχήλου της µήτρας (γυναίκες).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Προηγούμενο άρθροΜνημόσυνο για τη μακαριστή Γερόντισσα Παρθενία (ph)
Επόμενο άρθρο3ο εσωτερικό τουρνουά τένις ΑΟΑ Άτλαντα