Παναγής Μπαρμπάτης στη ΔΡΤ 91.5: “Φέτος ο πολιτισμός που θα προσφέρουμε, πρέπει να είναι πιο προσεγμένος από ποτέ” (ήχος)

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 10:50

Φέτος – μια δύσκολη χρονιά λόγω του κορονοϊού και της πανδημίας – έχει επηρεαστεί συνολικά ο προγραμματισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων όχι μόνο στην περιοχή μας φυσικά, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Για την φετινή επέτειο της άλωσης όμως ο Δήμος Τρίπολης – μέσα σε αυτό το δύσκολο και αυστηρό πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες πανδημίας – έχει προγραμματίσει μία σειρά εκδηλώσεων.

Για την εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Άρεως «Τραγουδώντας τη Ρωμιοσύνη …Διακόσια χρόνια μετά», μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης 91,5 και τον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο ο διακεκριμένος επτανήσιος μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης, ο οποίος μας μίλησε γι’ αυτήν την μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στην ”Άλωση της Τριπολιτσάς” και στα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης.Αρχικά ο ίδιος ευχαρίστησε τον Δήμο Τρίπολης και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα.Ελένη Καρούντζου για την πρόσκληση που του έκαναν και για το ότι “τόλμησαν σε δύσκολες εποχές να δώσουν ένα σπουδαίο πολιτιστικό παρών”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ.Μπαρμπάτης αναφέρθηκε στο τι θα παρακολουθήσει ο κόσμος και εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός, πως θα βρεθεί στην πόλη μας και θα συνεργαστεί και με τις δυο χορωδίες (Ορφέας, Χορωδία Τρίπολης) τις οποίες είχε μαζί του και σε άλλα μεγάλα “ταξίδια”. “Έχω ισχυρούς καλλιτεχνικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με την Τρίπολη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Φέτος ο πολιτισμός που θα προσφέρουμε πρέπει, να είναι πιο προσεγμένος από ποτέ. Πρέπει να προσφέρουμε πολιτισμό ουσίας γιατί οι Έλληνες διψούν για ψυχική ανάταση και ευχαριστούμε τον Δήμο Τρίπολης και την Αντιδήμαρχο Ελένη Καρούντζου, που μας το προσφέρουν αυτή την ευκαιρία”, δήλωσε στην συνέχεια, ενώ όπως ανέφερε θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο κ.Μπαρμπάτης αποκάλυψε κατά την διάρκεια της συνέντευξης και μια ακόμα εκδήλωση που σχεδιάζει με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου. “Είμαστε ήδη σε προσπάθεια με την κα.Καρτούντζου του χρόνου τέτοια εποχή να καταφέρουμε να φέρουμε στην Τρίπολη όλο το έργο του Καλλιμάρμαρου την ιστορική αυτή συναυλία, που έγινε πριν τέσσερα χρόνια. Το κοινό μας όνειρο είναι, να ενώσουμε όλες τις πόλεις και τις χορωδίες της Πελοποννήσου. Μιλάμε για μια εκδήλωση με 400-500 χορωδούς”, ανέφερε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Λεπτομέρειες για την συναυλία:

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Άρεως / ώρα 20:00

«Τραγουδώντας τη Ρωμιοσύνη …Διακόσια χρόνια μετά»

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΗ

Η παράσταση περιλαμβάνει αποσπάσματα απ’ το έργο του μαέστρου ”Ο Χορωδιακός Μίκης Θεοδωράκης” με Επικό χαρακτήρα” μέσα απ’ τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος μας συνθέτης όπως:

Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη

Ρωμιοσύνη και Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου

Τραγούδι του νεκρού αδελφού του Μίκη Θεοδωράκη

Τα τραγούδια του Αγώνα του Μάνου Ελευθερίου

Μυθιστόρημα και Επιφάνεια του Γιώργου Σεφέρη

Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη κ.ά.

καθώς επίσης και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως Θ. Ι. Σακελλαρίδη, Μ. Χατζιδάκι, Στ. Κουγιουμτζή, Μ. Λοΐζου, και Δημοτικά τραγούδια της Επανάστασης.

Συντελεστές της παράστασης:

Αφηγητής: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ

Λαϊκός ερμηνευτής: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΡΔΕΑΤΟΣ

Λυρικοί ερμηνευτές: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ – ΕΛΕΝΗ ΔΑΒΟΥ

Πιάνο : ο συνθέτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΣΗΣ

Μπουζούκι: ο συνθέτης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

και η Χορωδία: ”ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ”