Παναρκαδικό Νοσοκομείο | Ενημέρωση για τη νόσο πάρκινσον (αίτια, συμπτώματα, θεραπεία)(vid)

Οι δύο ειδικευόμενες γιατροί Κωνσταντίνα Αραβαντινού-Φατούρου και Ευαγγελία Kαρακατσάνη μαζί με τον Υπεύθυνο γιατρό του Νευρολογικού τμήματος Ευάγγελο Τσαμπάλα

Για τη νόσο πάρκινσον, που ονομάζεται και τρομώδης παράλυση, μία εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενημέρωσαν δύο ειδικευόμενες γιατροί Νευρολογίας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, η Κωνσταντίνα Αραβαντινού-Φατούρου και η Ευαγγελία Καρακατσάνη.

Οι δύο γιατροί αναφέρθηκαν στα αίτια της νόσου, στα συμπτώματα (κινητικά και μη κινητικά) καθώς και στην θεραπεία.



Να σημειώσουμε πως η ίδια η νόσος πάρκινσον δεν επιφέρει το θάνατο αλλά ο θάνατος μπορεί να επέλθει από τις επιπλοκές της νόσου.

Η νόσος πάρκινσον μπορεί να παρουσιαστεί από την ηλικία των 60 ετών αλλά και σε μικρότερες ηλικίες, δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί πλήρως ότι πρόκειται για κάποια κληρονομική νόσο και μοιάζει στα τελευταία στάδιά της με την Άνοια.

Στα πρώτα στάδια της νόσου, τα πιο προφανή συμπτώματα είναι κινητικά και περιλαμβάνουν τρόμο, ακαμψία, βραδυκινησία και δυσχέρεια στην βάδιση (κλασσική τετράδα συμπτωμάτων της νόσου). Αργότερα , μπορεί να εμφανιστούν ψυχιατρικές εκδηλώσεις , με την άνοια να εμφανίζεται στα απότερα στάδια της νόσου, ενώ η κατάθλιψη, είναι το συχνότερο σύμπτωμα, ενώ υπάρχει και δυσκοιλιότητα.

Οι μοντέρνες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στον περιορισμό των πρώιμων κινητικών συμπτωμάτων της νόσου, κυρίως με την χρήση της λεβαντόπας και των περιφερικών νταπαμινικών αγωνιστών.

Καθώς η νόσος εξελίσεται και οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες συνεχίζουν να αποπίπτουν, τα φάρμακα αυτά σταδιακά αποτυγχάνουν και συγχρόνως προκαλούν την χαρακτηριστική ανεπιθύμητη ενέργεια της δυσκινησίας (φαινόμενο on-off).

Συγκεκριμένη δίαιτα και ορισμένες μορφές φυσικοθεραπείας έχουν δείξει ότι μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και ο εν τω βάθει εγκεφαλικός ερεθισμός έχουν χρησιμοποιηθεί για την μείωση των συμπτωμάτων σε σοβαρές περιπτώσεις που τα φάρμακα αποτυγχάνουν.

Οι νεότερες έρευνες περιλαμβάνουν την χρήση νέων ζωικών μοντέλων της νόσου, την γονιδιακή θεραπεία καθώς και μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων και νευροπροστατευτικών παραγόντων. Υπάρχουν επίσης φαρμακευτικές θεραπείες για τα μη-κινητικά συμπτώματα τη νόσου, όπως οι διαταραχές του ύπνου και άλλα ψυχιατρικά συμπτώματα.

Η νόσος πήρε το όνομα της από τον Άγγλο γιατρό James Parkinson που δημοσίευσε την πρώτη περιγραφή της νόσου (An Essay on the Shaking Palsy) το 1817. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί προωθούν την ενημέρωση για την νόσο καθώς και την έρευνα για την βελτίωση του επιπέδου ζωής των ασθενών. Στις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού περιλαμβάνεται και η διεθνής ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον στις 11 Απριλίου με σύμβολο την κόκκινη τουλίπα.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο.

Προηγούμενο άρθροΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ | Το μήνυμα – κάλεσμα της ακαδημίας τένις της ΑΕΚ Τρίπολης (vd)
Επόμενο άρθροΞεκινούν οι ανοιξιάτικες προβολές του Φεστιβάλ Arcadian Screenings (vd)