Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης | «Σφαγή» προϊστάμενων νοσηλευτικής υπηρεσίας

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί αυτό το διάστημα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία του νοσοκομείου μας με την διαφαινόμενη μείωση του αριθμού των προϊσταμένων (Ν.Υ.) των τμημάτων από 21 σε 15. Όπως επίσης και με τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου που διακρίνετε μεταξύ των άλλων και για τις ασάφειες του. Πώς γίνετε λοιπόν ένα νοσοκομείο που ΘΑ αναβαθμισθεί στο μέλλον να ξεκινά την αναβάθμιση του καρατομώντας έμπειρες προϊστάμενες τμημάτων.

Με τον καινούριο οργανισμό του Γ.Π.Ν. Τρίπολης καταργούνται έξι (6) θέσεις ευθύνης, δηλαδή προϊσταμένων νοσηλευτικών τμημάτων, ενώ τα νοσηλευτικά τμήματα αυξάνονται. Συγκεκριμένα, ο Παθολογικός Τομέας έχει οκτώ (8) νοσηλευτικά τμήματα και πέντε (5) προϊστάμενες, ο Χειρουργικός Τομέας έχει δέκα (10) νοσηλευτικά τμήματα και έξι (6) προϊστάμενες, ο Εργαστηριακός και ο Διατομεακός Τομέας πέντε (5) τμήματα και τέσσερις (4) προϊστάμενες. Αναρωτιόμαστε σε αυτά τα τμήματα ποιός θα είναι προϊστάμενος ή το έλλειμμα του κράτους, θα το λύσει η κατάργηση των θέσεων?



Επίσης, έχουν “ξεχάσει” σε αυτόν τον οργανισμό τμήματα βασικά για τη λειτουργία του νοσοκομείου όπως το τμήμα της Αποστείρωσης, του Χειρουργείου, το Τμήμα των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, τα οποία, αναφέρονται ως ιατρεία των τμημάτων όμως οργανωτικά έπρεπε να είναι τμήματα.

Με όλα τα παραπάνω φθάσαμε να σφαγιασθούν οι θέσεις των προϊστάμενων στο βωμό των ελλειμμάτων του δημόσιου αλλά όχι των άλλων υπηρεσιών του νοσοκομείου που απεναντίας αναβαθμίστηκαν και ω!!! του θαύματος δεν επιβαρύνουν το κρατικό προϋπολογισμό.
Όμως, δεν φθάνουν όλα τα παραπάνω, η επάνδρωση με νοσηλευτικό προσωπικό και μάλιστα με ΠΕ και ΤΕ, είναι λίγη γιατί θα πρέπει να ξέρουμε τι νοσηλευτική φροντίδα θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες. Θέλουμε νοσηλευτές που ξέρουν τι κάνουν ,για ποιο λόγο το κάνουν ή απλώς εκτελεστές ιατρικών οδηγιών που μη έχοντας γνώσεις δεν μπορούν να προσφέρουν στο γιατρό την ασφάλεια ότι οι ασθενείς βρίσκονται με νοσηλευτικό προσωπικό που έχει γνώσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών τους και αναγνώριση και αξιολόγηση οποιασδήποτε αλλαγής της κλινικής εικόνας τους και αντιμετώπισής της. Από τον τρόπο κατανομής του νοσηλευτικού προσωπικού φαίνεται ότι επιθυμούν μόνο χέρια εργασίας και όχι επιστήμονες υγείας.

Από τον τρόπο που έχει διατυπωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου φαίνεται ότι η νοσηλευτική υπηρεσία είναι αυτή που πληρώνει και πάλι την ανεπάρκεια των διοικούντων.

Για το νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπει ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου.

Για την ΠΕ κατηγορία Νοσηλευτικής : 16

Για την ΤΕ κατηγορία Νοσηλευτικής: 151 (οι 21 για τον Ψυχ. Τομέα)

ΔΕ Βοηθών Νοσ\κής: 166 (42 για τον Ψυχ. Τομέα)
ΔΕ Επιμελητών ασθενών: 23 (7 για τον Ψυχ. Τομέα)
ΔΕ Φυλάκων ασθενών : 3 (1 για τον Ψυχ. Τομέα)
ΥΕ Βοηθητικό προσωπικό: 91 (19 για τον Ψυχ. Τομέα)

δηλαδή, για τα 420 κρεβάτια των Τομέων (Παθολογικό,Χειρουργικό,Εργαστηριακό-Διατομεακό και του Ψυχ. Τομέα) το επιστημονικό νοσηλευτικό προσωπικό ΠΕ και ΤΕ είναι 167 άτομα και για την ΔΕ κατηγορία ( Βοηθών Νοσ\κής,Επιμελητών και Φυλάκων ασθενών) 192 άτομα. ΣΥΝΟΛΟ: 359

Δεν αναφέρονται 13 ΤΕ Μαιευτικής και 5 ΔΕ Βρεφονηπιοκόμων γιατί μπορούν να εργαστούν μόνο στην Μαιευτική\ Γυναικολογική Κλινική.

Δηλαδή, για 420 κρεβάτια και 150 κρεβάτια που προβλέπονται για την Μ.Ψ.Α. στο σύνολο 570 κρεβάτια θα έχει 468 άτομα εκ των οποίων μόνο τα 167 είναι επιστημονικό νοσηλευτικό προσωπικό ΠΕ και ΤΕ.

Από αυτό καταλαβαίνουμε τι υγεία επιθυμεί να έχει ο πολίτης της Αρκαδίας και των άλλων όμορων νομών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Στον Νόμο 4492/2017 – ΦΕΚ 156/Α/18-10-2017 για την διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις,στο άρθρο 18 προβλέπονται οι Μεταβατικές τοποθετήσεις προϊσταμένων στις νέες οργανωτικές δομές. Με άλλα λόγια σε ένα νόμο για σφαγιασθέντα κρέατα σφάζουν και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή: docmed.gr

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ενότητα ΑΠΟΨΕΙΣ του παρόντος ιστοχώρου, δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης ή της ΔΕΠΕ Τρίπολης.

Προηγούμενο άρθροΜιχ. Βερβαινιώτης στη ΔΡΤ 91,5: «Αν βοηθήσουν και οι σύλλογοι μπορούμε να αναδείξουμε νέα ταλέντα» (ήχος)
Επόμενο άρθροΣυζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή του Μητροπολίτη Γόρτυνος για το σύμφωνο συμβίωσης
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5