Πανελλήνιος ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός – Η συμμετοχή της Τρίπολης (photos/video)

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργάνωσε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 μια γιορτή για το μητρικό θηλασμό, τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό.

Σε αυτή τη γιορτή συμμετείχε και η πόλη της Τρίπολης. Μητέρες θήλασαν δημόσια τα παιδιά τους στην πλατεία Πετρινού, με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία «από μητέρα προς μητέρα».



Παράλληλα μέλη της ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αρκαδίας μοίρασαν ενημερωτικό υλικό, ενώ έλυσαν και τις όποιες απορίες υπήρχαν από τις μέλλουσες μητέρες, που βρέθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να μάθουν τα πάντα γύρω από τον θηλασμό.

Στις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησε ο ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός, με την Τρίπολη να συμμετέχει με έξι μητέρες, που κατάφεραν να θηλάσουν εκείνη την ώρα τα παιδιά τους και έτσι καταμετρήθηκαν στην πανελλαδική μέτρηση.

Η Δέσποινα, εθελόντρια της ομάδας θηλασμού της Αρκαδίας, μας μίλησε για αυτή τη μεγάλη γιορτή που στήθηκε και στην πόλη μας, για τα οφέλη του θηλασμού αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Αναφορικά με το εάν ο δημόσιος θηλασμός αποτελεί ταμπού στην Ελλάδα, η Δέσποινα δήλωσε: «Πρέπει επιτέλους να το ξεπεράσουμε αυτό το θέμα. Τα παιδιά θα πρέπει να θηλάζουν όποια ώρα χρειαστεί, ακόμα και αν οι μαμάδες είναι έξω εκείνη την ώρα. Δεν πρέπει οι μαμάδες να κλείνονται σπίτι για να θηλάσουν».

Για όσες γυναίκες επιθυμούν να έρθουν σε επικοινωνία με την ομάδα της Αρκαδίας μπορούν να το κάνουν μέσω facebook (ΕΔΩ)

Μια από τις μητέρες, που συμμετείχε στον δημόσιο ταυτόχρονο Πανελλαδικό θηλασμό, μιλώντας στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας, έκανε λόγο για μια υπέροχη εμπειρία. Η ίδια όπως ανέφερε, συμμετέχοντας σε αυτή τη γιορτή, θέλησε να στείλει το μήνυμα, πως ο θηλασμός είναι κάτι πολύ όμορφο και πως καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να νιώθει ενοχές να θηλάσει το μωρό της ακόμα και δημόσια, όταν αυτό χρειάζεται.

Μερικά στοιχεία για τον θηλασμό:

  • 2001 – O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 6 μήνες αποκλειστικού μητρικού θηλασμού και έπειτα εισαγωγή ασφαλών κατάλληλων, συμπληρωματικών τροφών, με παράλληλη συνέχιση του θηλασμού για 2 χρόνια τουλάχιστον και μετά για όσο το επιθυμεί η μητέρα και το παιδί.
  • Οι έγκυες και οι επίτοκες επιθυμούν να θηλάσουν (90%) αλλά δεν υποστηρίζονται αρκετά για να το πετύχουν.

Οι γονείς αναφορικά με το κομμάτι του θηλασμού, έρχονται αντιμέτωποι με εμπόδια όπως:

– Την έλλειψη εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στο θηλασμό και τη βρεφική διατροφή
– Την απουσία εθνικής πολιτικής για την βρεφική διατροφή στην Ελλάδα
– Την έλλειψη υποστήριξης για να συνεχίζουν το θηλασμό όταν επιστρέφουν στη δουλειά.

 

 

Προηγούμενο άρθροΘρίλερ – Εξαφανίστηκε 16χρονος στα Καλάβρυτα
Επόμενο άρθροΠαρουσιάστηκε το βιβλίο του Αρκά Γιάννη Παπαμιχαήλ “Ένα παιδί σε χρόνους δίσεκτους” (vid,ph)