Πανό σε σχολεία κατά του νομοσχεδίου για την Παιδεία από την ΚΝΕ Τρίπολης

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 17:15

Σε ανάρτηση πανό στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Τρίπολης, την Τετάρτη 13/5/2020 προχώρησε η Οργάνωση Τρίπολης της ΚΝΕ, καταγγέλοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την Παιδεία.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου αναφέρει: Η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου και σταδιακά και στις υπόλοιπες τάξεις, με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις, που όπως δηλώνει η υπουργός Παιδείας στις προθέσεις της είναι να συνυπολογίζεται ο βαθμός τους για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο όπως επίσης και τη θέσπιση “ελάχιστης βάσης εισαγωγής” στο Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα αυξάνει βάζει περισσότερες εξετάσεις από την Ά Γυμνασίου και κάνει ξανά απανωτές αλλαγές στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα

Το αποτέλεσμα απολύτως προβλέψιμο και γνωστό: Οι μαθητές θα δίνουν συνεχώς εξετάσεις επί 3 χρόνια, κυνηγώντας τα SOS και προσπαθώντας να “παπαγαλίσουν” αποσπασματικές γνώσεις, που λίγο μετά θα ξεχνιούνται, με την εκπαίδευση να γίνεται και με τον “νόμο” ένα ακριβοπληρωμένο τρεχαλητό από το σπίτι στο σχολείο και μετά στο φροντιστήριο. Η ουσιαστική μόρφωση και ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών χτυπιούνται ακόμα περισσότερο.

Ταυτόχρονα να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την εγκατάσταση καμερών μέσα στις τάξεις όπου μετατρέπουν σε ριαλιτι τον χώρο όπου οι μαθητές μορφώνονται και κοινωνικοποιούνται!

Το σύνθημα “θέλουμε σχολείο δημιουργικό και όχι κέντρο εξεταστικό”, που βροντοφωνάζουν αυτή την περίοδο χιλιάδες μαθητές, δείχνει την ουσία της αντίθεσής τους στο σχολείο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Το σημερινό σχολείο, που με τον νόμο Γαβρόγλου της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ακόμα πιο σκληρό και ψυχοφθόρο και έχασε ακόμα περισσότερο από τον παιδαγωγικό-μορφωτικό του ρόλο, γίνεται ακόμα χειρότερο με τις εξαγγελίες της ΝΔ για σχολείο-εξεταστικό κέντρο.

Οι μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ κατάφεραν με τους αγώνες τους τα προηγούμενα χρόνια την απόσυρση της Τράπεζας Θεμάτων και την καθυστέρηση πέρυσι για έναν ολόκληρο χρόνο του Νόμου Γαβρόγλου. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χιλιάδες μαθητές σε όλη την  Ελλάδα βγήκαν στους δρόμους, αντιδρώντας στην κατάσταση που συναντούν στα σχολεία τους.

Ο αγώνας για σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για το σχολείο που καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες όλων των μαθητών, χωρίς διακρίσεις και εμπόδια, μπορεί και πρέπει να δυναμώσει τώρα ακόμα περισσότερο, με το δυνάμωμα της συζήτησης και των αγωνιστικών διαθέσεων μέσα και έξω από τα σχολεία, με τον συντονισμό των μαθητών, με την κοινή πάλη με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους.