Παπαηλιού: Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας οδηγούνται στο όριο της επιβίωσης

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια  της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, δομικά και οικονομικά.



Το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μειώνεται δραματικά, η τιμή πώλησης πολλών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων διαμορφώνεται κάτω από το κόστος παραγωγής και καταρρέει, ενδεικτικά, η τιμή του ελαιολάδου και του γάλακτος. Αυτό μάλιστα για ορισμένες περιοχές, όπως η Κυνουρία, η Γορτυνία και όχι μόνον της ιδιαίτερης πατρίδας μουτης Αρκαδίαςοδηγεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο όριο της επιβίωσης, αφού η καλλιέργεια, η παρασκευή   και η διάθεση αυτών των προϊόντων αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματός  τους.

Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον ενέσκηψε η πανδημία.

Εν μέσω της σφοδρής υγειονομικής αλλά και της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, φέρεται προς ψήφιση το υπό κρίση νομοσχέδιο που επιγράφεται  : «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα». Ένας τίτλος που δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενό του.

 Η κυβερνητική εξαγγελία ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα γίνονταν αποδέκτες των ευεργετημάτων που θα αποφάσιζε η κυβέρνηση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσε κενή περιεχομένου διακήρυξη, αφού άφησε εκτός υπαγωγής στις ενισχυόμενες δραστηριότητες τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς, που επλήγησαν  από την υγειονομική κρίση στον πυρήνα της δραστηριότητάς τους.

Ένας αποκλεισμός άδικος διότι όλοι αυτοί ασκούν δραστηριότητες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να διακοπούν, και οι οποίες λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του περιορισμού  ή της διακοπής της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας δεν μπορούσαν να αποδώσουν.

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει και πρόσθετο πρόβλημα στους παραγωγούς, με την επιβολή περιορισμών στις λαϊκές αγορές, που πλήττουν τους αγρότες-λαϊκατζήδες και με την απαγόρευση μετακίνησής τους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, η οποία εν τω μεταξύ ήρθη.

Ενώ ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και του τίθενται προσκόμματα, η κυβέρνηση, με το υπό κρίση νομοσχέδιο, δεν προβλέπει την ουσιαστική στήριξή του.

Οι διάσπαρτες διατάξεις του επιχειρούν να επιλύσουν τεχνικά-γραφειοκρατικά και ουσιαστικά προβλήματα, χωρίς να συνιστούν αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Ενδεικτικά, σχετικά με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις ελληνοποιήσεις, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές και αύξηση των προστίμων για τους παραβάτες. Όμως, χωρίς συστηματική εντατικοποίηση των ελέγχων,  δεν επιλύεται  το πρόβλημα.

Ο  κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι παρωχημένος και δεν έχει προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις της εποχής, οι οποίες συνδέονται  με τις συνέπειες  της κλιματικής αλλαγής. Ενδεικτικά, οι ζημιές στην παραγωγή από υψηλές θερμοκρασίες δεν αποζημιώνονται.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να θωρακιστεί η αγροτική παραγωγή  έναντι των νέων πηγών κινδύνων, είχε δρομολογηθεί η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, η σχετική διαδικασία «πάγωσε» από την κυβέρνηση της ΝΔ.  

Για την πρόσληψη γεωπόνων στον ΕΛΓΑ οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του, μετά την παρέλευση του δωδεκαμήνου  από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν προωθήθηκε κάποια νομοθετική ρύθμιση, ώστε να προσληφθούν και οι 140 γεωπόνοι (όπως είχε προβλεφθεί), αφού έχουν προσληφθεί μόνον 34. Και μάλιστα σε μία περίοδο, με την πρόκληση πλήθους ζημιών σε πολλές περιοχές, και με καθυστερήσεις στην εκταμίευση των αποζημιώσεων.

Σε αντίστιξη, με το υπό κρίση νομοσχέδιο, κρίνεται  αναγκαία για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, η δημιουργία 2 θέσεων δικηγόρων με έμμισθη εντολή !!!

Η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει τον ΕΛΓΑ, έναν οργανισμό που στηρίζει το εισόδημα των αγροτών, όταν πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου ή να επισπευσθεί η είσοδος σ΄ αυτόν ιδιωτών-ασφαλιστικών εταιριών ή αυτές να λειτουργήσουν παράλληλα. Η αναφορά του υπουργού, ότι προετοιμάζεται πρόταση για τον ΕΛΓΑ, εκλαμβάνεται ως απειλή. 

Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, εκτός από την πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, προτείνονται στο πλαίσιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ  «Μένουμε όρθιοι 2» :

η μείωση των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20 %, με κάλυψη του κενού από εθνικούς πόρους

η καταβολή του 70 % των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ  πριν το καλοκαίρι βάσει του μέσου όρου των δηλώσεων των περασμένων τριών ετών.

η επιτάχυνση των πληρωμών του Δημοσίου προς τους δικαιούχους (παλαιές οφειλές, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ κλπ).

ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης των παραγόμενων προϊόντων για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία-τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκα αγροτικά προϊόντα νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου

η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

η άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Φρούτα και γάλα στα σχολεία»

η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της ενεργοποίησης Χρηματοδοτικών Εργαλείων, όπως του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, του νεοϊδρυθέντος Ταμείου Εγγυήσεων ΠΑΑ (π.χ. χορήγηση μικροπιστώσεων)

Τρεις κλάδοι του αγροτικού τομέα έχουν μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία, η ελαιοκομίαη αμπελουργίαη κτηνοτροφία :

Ο τόπος μας είναι άρρηκτα δεμένος με την ελιά, από την καλλιέργεια της οποίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η διατήρηση της ζωής  στην ύπαιθρο και η κοινωνική συνοχή.

Η Ελλάδα, είναι η τρίτη χώρα παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ. Όμως, οι χρόνιες παθογένειες του ελαιοκομικού κλάδου, η απουσία εθνικής στρατηγικής και η έλλειψη συνεταιρισμών έχουν ως συνέπεια   το εξαγόμενο συσκευασμένο ελαιόλαδο να καλύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό ενώ το υπόλοιπο πωλείται σε χύμα μορφή.

Η καθήλωση των τιμών τείνει να μονιμοποιηθεί,  Η αδράνεια, και η ομολογία αδυναμίας άσκησης πολιτικής, οδηγούν στην επιδείνωση των πραγμάτων χωρίς να δίνουν προοπτική

Η στήριξη στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να παρασχεθεί, εκτός των άλλων, με ενισχύσεις στήριξης της ελαιοπαραγωγής, μέσω των de minimis (ήσσονος σημασίας) για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από δυσμενή φαινόμενα, χωρίς να κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και  με ειδική ενίσχυση ύψους 120 εκ. ευρώ. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει, διότι η αποψή της είναι ότι όλα είναι θέμα αγοράς,προσφοράς και  ζήτησης.

Για την αμπελουργία προτείνεται  ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου με ενίσχυση ύψους 30 εκατ. του συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος οίνου για την αλλαγή χρήσης των αποθεμάτων ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας τη συγκεκριμένη καλλιεργητική περίοδο.

Οι εγγενείς δυσκολίες της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και  η έλλειψη  ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δομικής στήριξης  έχουν οδηγήσει την κτηνοτροφία  σε μαρασμό και αδιέξοδο.  

Προτείνεται  η στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος με συνολικό ποσό 80 εκ. ευρώ.

Όλοι ομνύουν στον πρωτογενή τομέα και θεωρούν ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.    

Το ζήτημα είναι να το εννοούμε και να ασκούμε πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή για το καταδυτικό πάρκο Τυρού
Επόμενο άρθροΚοντοζαμάνης: Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στην Τρίπολη