Παπαηλιού: Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 δεν πρέπει να έχουν αθηνοκεντρικό χαρακτήρα

(Τοποθέτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Παπαηλιού κατά τη συνάντηση με την πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Τρίπολη στις 18.6.2020)

Γιώργος Παπαηλιού : «200 χρόνια 1821-2021»



Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 δεν πρέπει να έχουν αθηνοκεντρικό χαρακτήρα. Η ελληνική περιφέρεια πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και να βρίσκεται στο επίκεντρο. Εξάλλου, ο Μοριάς, η Αρκαδία αποτέλεσαν το λίκνο της.

Χρειάζονται συνεργασία και συντονισμός ενεργειών όλων όσοι εμπλέκονται στα δημόσια πράγματα αλλά και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Για τους Αρκάδες, το 1821 είναι ενσωματωμένο στο κύτταρό τους, πράγμα που εκδηλώνεται ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.

Μέσω των δράσεων (για τα 200 χρόνια), πρέπει να αναδειχθούν η σημασία των στρατιωτικών-πολεμικών και των πολιτικών-θεσμικών γεγονότων της Επανάστασης, των σημαντικότερων τόπων, στους οποίους αυτά διαδραματίστηκαν, αλλά και ο ρόλος και η συνεισφορά των πρωταγωνιστών του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.

Η ανάδειξη όλων των πλευρών της Επανάστασης του 1821 να γίνει μέσω ενός «οδικού και χρονολογικού χάρτη».

Προτείνεται να διοργανωθεί στην Τρίπολη ένα συνέδριο υπό την αιγίδα ή τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα π.χ. την εξέλιξη της πολιτικής-θεσμικής διάστασης της Επανάστασης που οδήγησε στην ίδρυση και συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους (τα συντάγματα στη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, τις κοινωνικές δυνάμεις και το συσχετισμό τους που επέδρασαν στη διαμόρφωσή τους, το ρόλο των ξένων δυνάμεων, την κατάληξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα κλπ). Ένα τέτοιο συνέδριο, με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία, να θεσμοθετηθεί και να πραγματοποιείται κατά τακτά διαστήματα στην Τρίπολη ή αλλού στην Αρκαδία, με τρόπο ώστε να αποκτήσει χαρακτηριστικά διάρκειας.

Στην ανάδειξη του 1821 πρέπει να προσδοθεί και η διάσταση του παρόντος και αυτή της προοπτικής. Αυτή η διάσταση έχει δύο παραμέτρους : Η μία είναι η συναγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων για τη θέση και την περαιτέρω πορεία της χώρας στο σύγχρονο κόσμο. Η δεύτερη συνδέεται με την ανάγκη οι δράσεις του 1821 να διατηρηθούν και να ενταχθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Τρίπολης, της Αρκαδίας.

 

Προηγούμενο άρθροΚ. Τζιούμης: “Φιλοδοξούμε να επανατοποθετήσουμε την Τρίπολη στο εθνικό και – γιατί όχι – στο διεθνές γίγνεσθαι”
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Γιώργου Καμπύλη με τον διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη