Παπαηλιού: Στο ν/σ του Υπ.Υγείας προβλέπονται νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κατεδαφίζουν βασικά εργασιακά δικαιώματα

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 12:10

Ο Γιώργος Παπαηλιού, Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία), με ανακοίνωσή του για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση δύο ΠΝΠ που αφορούν ρυθμίσεις «προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού..»,  αναφέρει:

Η χώρα έχει εισέλθει σε μία νέα περίοδο μεγάλης  ύφεσης, ήδη το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η ύφεση «έχει σκαρφαλώσει» στο 15,2 %.  Αντί  η κυβέρνηση να λάβει γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας, της μικρο-μεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων ώστε να αποτραπούν τα «λουκέτα» και να διασφαλιστούν  οι θέσεις εργασίας, προωθεί τη νομοθέτηση  περαιτέρω ελαστικοποίησης μέχρις ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτή την εχθρική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ προς τους εργαζόμενους προστίθεται και η αδιαφορία της γι΄ αυτούς, όπως αποδεικνύεται με το γεγονός, ότι η Ελλάδα εξασφάλισε 2,7 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα sure για την ενίσχυση της εργασίας, όταν χώρες του ιδίου μεγέθους και των ιδίων χαρακτηριστικών με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία, απέσπασαν 5,6 δισ. ευρώ.Με το νομοσχέδιο για την κύρωση δύο ΠΝΠ που αφορούν ρυθμίσεις «προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού …» προβλέπονται νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες  κατεδαφίζουν βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Ειδικότερα και ενδεικτικά :

-) παρατείνεται το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, με την καθιέρωση νέου «υποκατώτατου» μισθού ως αποζημίωσης για τις εν αναστολή τελούσες συμβάσεις εργασίας. Έτσι συνεχίζεται η επιδότηση της ανεργίας, αντί να ενισχυθεί η επιδότηση της εργασίας,

-) θεσπίζονται απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή, αφού παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες που τους απασχολούν,  να καθορίσουν με απόφασή τους ότι η εργασία που παρέχεται από αυτούς, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, οπότε καταβάλλεται κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών αυτών ή να απασχολούν τους εργαζόμενος, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου  κατά μία ώρα ημερησίως σε άλλες εργάσιμες ημέρες από τη λήξη του περιορισμού του εργαζομένου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον. Με αυτό τον τρόπο επεκτείνεται η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης άνευ αμοιβής με μονομερή απόφαση των επιχειρήσεων,

-) παρατείνεται το αποτυχημένο πρόγραμμα Συν-Εργασία που μειώνει μισθούς και ελαστικοποιεί περαιτέρω την εργασία αφού μετατρέπει την πλήρη εργασία σε μερική και εκ περιτροπής, με τρόπο ώστε να επιδοτείται η μισή δουλειά αντί  μισού μισθού,

-) μειώνεται το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή, αφού αυτό θα υπολογίζεται  βάσει  της μειωμένης αποζημίωσης των 534 ευρώ που ελάμβαναν όσο βρίσκονταν  σε καθεστώς αναστολής και όχι βάσει του ονομαστικού μισθού τους,

-) προβλέπεται περαιτέρω μετάθεση (αναστολή ή ματαίωση) της αύξησης του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021,

-) δεν προβλέπονται κανόνες για τη ρύθμιση του ανεξέλεγκτου τοπίου της τηλεργασίας, αφήνοντάς την στις καλένδες.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση άφησε να περάσει άπρακτο το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, χωρίς την παραμικρή προεργασία για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Η διενέργεια τεστ, η παροχή υπηρεσιών απολύμανσης και καθαριότητας, η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας, η διάθεση των υπολοίπων μέσων προστασίας,  αποτελούν το προστατευτικό πλαίσιο, όπως συστήνουν οι ειδικοί. Όμως αυτά δεν φαίνεται να μπορούν να  υλοποιηθούν και δεν υλοποιούνται. Η χρήση μάσκας που διατίθεται δεν αποτελεί πανάκεια.  Δυστυχώς, οι μαθητές θα στοιβάζονται στις αίθουσες διδασκαλίας χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις, αφού δεν έχει προβλεφθεί η προσθήκη ή η αναδιαμόρφωσή τους (των αιθουσών διδασκαλίας), ώστε οι μαθητές ανά τμήμα να μην υπερβαίνουν τους 15, οι καθαριστές-στριες  δεν έχουν ακόμη προσληφθεί και αναλάβει καθήκοντα, διορισμοί μόνιμων καθηγητών και δασκάλων δεν έχουν σχεδιαστεί, προσλήψεις επαρκούς αριθμού αναπληρωτών δεν έχουν γίνει και πάντως επιπλέον αριθμός δεν έχει προβλεφθεί που να καλύπτει τις πρόσθετες ανάγκες.

Κατά συνέπεια, η λειτουργία των σχολείων επαφίεται στον «πατριωτισμό», των εκπαιδευτικών, αφού η κυβέρνηση άφησε τα πράγματα στην τύχη τους, μη διαθέτοντας επιπλέον πόρους, πιστή στην απέχθειά της προς το δημόσιο σχολείο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η πρόσληψη αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις, πράγμα που προφανώς σημαίνει ανυπαρξία  δικαιωμάτων αυτής της κατηγορίας των αναπληρωτών. Αυτοί καλούνται να καλύψουν ανάγκες που θα προκύψουν λόγω Covid-19 (άδειες, ασθένεια κλπ.) αλλά και για την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τίθενται στη διάθεση της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης προκειμένου να καλύψουν, στο χρονικό διάστημα που ορίζει η σύμβαση, οποιαδήποτε βραχυχρόνια ανάγκη προκύψει. Όποιος εκπαιδευτικός προσληφθεί ως προσωρινός αναπληρωτής (νέος όρος για την εργασία στην εκπαίδευση), δεν είναι διαθέσιμος πλέον για άλλη πρόσληψη και κατά συνέπεια  δεν δικαιούται να προσληφθεί ως αναπληρωτής ορισμένου χρόνου, δηλαδή θα διαγραφεί από τους πίνακες  προσλήψεων των αναπληρωτών.

Αυτοί οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται σε καθεστώς «ημιανεργίας» καθώς θα εργάζονται με ελαστικές και βραχυχρόνιες συμβάσεις εργασίας, ενώ είναι προφανές, ότι μόνο με μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών μπορούν να καλυφθούν ουσιαστικά οι ανάγκες που έχουν προκύψει.

Συμπερασματικά, στο νομοσχέδιο για την κύρωση των ΠΝΠ αποτυπώνεται με ενάργεια η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Xρησιμοποιεί ως «πάτημα»-πρόσχημα την υγειονομική κρίση προκειμένου να εφαρμόσει τα νεοφιλελεύθερα προτάγματά της, τα οποία δεν ενστερνίζονται ακόμη και κοινωνικά (μέχρι τώρα ή πρόσφατα) και πολιτικά στηρίγματά της, τα μεσαία στρώματα,  οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες, η συνδικαλιστική εκπροσώπηση της ΝΔ  σε πολλούς τομείς του δημόσιου βίου. Με αυτό τον τρόπο μετασχηματίζεται η κρίση σε ευκαιρία.

Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων η νεοφιλελεύθερη επέλαση ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της ΝΔ με ρυθμίσεις που ανέτρεπαν όσες είχαν ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ,   που, μετά τη «μνημονιακή» λαίλαπα επανέφεραν  σταδιακά  την εργασιακή κανονικότητα και με ρυθμίσεις κοπής και κατ΄ επιταγήν του ΣΕΒ. Ενδεικτικά, η κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης η κατάργηση της νομοθετημένης 13ης σύνταξης που μετονομάστηκε από τον πρωθυπουργό «έκτακτο επίδομα», η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ κλπ.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, προωθείται η απαξίωση του δημόσιου σχολείου με τη μειωμένη χρηματοδότησή του, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και τα «δωράκια» στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων με την αντίστοιχη υποβάθμιση της θέσης των διδασκόντων σ΄ αυτά.