Παραδόθηκε σε κυκλοφορία τμήμα του περιφερειακού της Καλαμάτας. Αντιπλημμυρικά έργα ανακοίνωσε η κυβέρνηση (vid,ph)

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 02:35

Κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, επιθεώρησε τα έργα του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας και παρέδωσε σε κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα του που οδηγεί στην καρδιά της πόλης και συγκεκριμένα το τμήμα από τον κόμβο της Θουρίας έως και τον κόμβο της οδού Αρτέμιδος.

Ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας αποτελεί το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Μορέα, που στο σύνολό του ολοκληρώνεται στα μέσα του επόμενου μήνα και αναμένεται να εγκαινιαστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι είναι και ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που ολοκληρώνεται στο σύνολο της συμβατικής υπορέωσης.Το κυβερνητικό κλιμάκιο συνοδευόμενο από τους βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα, τον δήμαρχο της Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αντιδημάρχους της Καλαμάτας και υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και του Δήμου, πραγματοποίησε ακόμη επίσκεψη στο αντιπλημμυρικό έργο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως το Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας», που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και εκτελείται από τον Δήμο Καλαμάτας και στη συνέχεια, μετέβησαν άπαντες στο Δημαρχείο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα προγραμματιζόμενα έργα της περιοχής.

Αναλυτικά, οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, Επικρατείας κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης επισκέφτηκαν σήμερα την Καλαμάτα και μετέβησαν σε έργα που υλοποιεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή.

Αρχικά επιθεώρησαν την πρόοδο των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Μορέα ενόψει της οριστικής παράδοσης του στους πολίτες της Πελοποννήσου στα μέσα Δεκεμβρίου. Για το συγκεκριμένο έργο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «πιστεύουμε ότι έγινε πάρα πολύ δουλειά αυτούς τους μήνες για να ολοκληρωθεί το έργο. Έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της σύμβασης και η ολοκλήρωσή του αποτελεί μια δικαίωση για όλους μας».

Προσθέτοντας, «θα θέλαμε να έχουμε παραλάβει ένα έργο στην εξέλιξή του, με άλλες συμβάσεις, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τους όρους χρησιμοποίησης του έργου από τους πολίτες. Δυστυχώς οι προηγούμενες Κυβερνήσεις φρόντισαν όλες οι παραχωρήσεις να έχουν συμβάσεις που δεν ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, υπέρ του πολίτη. Δεν σταματάμε εδώ. Θα συνεχίσουμε για να προχωρήσουμε τα αναλογικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους όπως έχουμε συμφωνήσει για την επόμενη χρονιά, αλλά και για να ολοκληρώσουμε τις υποδομές στη χώρα».

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα στην τελική φάση ολοκλήρωσης αυτού του πολύ σημαντικού έργου, δεν έγινε με το πάτημα ενός κουμπιού», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης. Και υπογράμμισε πως, «έγινε μετά από μια πολύ συντονισμένη δουλειά όλων των συναρμόδιων υπουργείων, με βεβαίως πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό να έχει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Αμέσως μετά την επίσκεψη στον αυτοκινητόδρομο του Μορέα οι κύριοι Σπίρτζης, Βερναρδάκης και Χαρίτσης επισκέφτηκαν το αντιπλημμυρικό έργο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας», που χρηματοδοτεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Για το συγκεκριμένο έργο, ο υπουργός Υποδομών, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «το αντιπλημμυρικό αυτό έργο είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2015. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όταν προγραμματίζονται έργα πρέπει να γίνονται και όχι όπως γινόταν στο παρελθόν να προγραμματίζονται έργα και να μην γίνονται ποτέ. Αν αυτό το έργο είχε γίνει εγκαίρως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη της Καλαμάτας, στις φτωχογειτονιές της Καλαμάτας. Δυστυχώς οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως του δεύτερου βαθμού, αλλά και του πρώτου, δεν είχαν φροντίσει να γίνουν αυτά τα έργα και να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός. Χρηματοδοτούμε αυτό το έργο, που υλοποιείται από το Δήμο και θα χρηματοδοτηθούν και άλλα αντιπλημμυρικά έργα, που έχουν κάνει προτάσεις οι δήμοι στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, ώστε να μη ξαναζήσουν οι φτωχογειτονιές της Καλαμάτας αυτά που έζησαν φέτος».

Τέλος, οι τρεις υπουργοί συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα στο δημαρχείο της πόλης και πραγματοποίησαν σύσκεψη για την εξέλιξη και ολοκλήρωση των λιμενικών, οδικών και αντιπλημμυρικών έργων βάσει του σχεδιασμού που προωθεί η κυβέρνηση και τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθούν τρία νέα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη της Καλαμάτας και τη Μεσσήνη, καθώς όπως είπε, οι χρόνιες παθογένειες δεν αποτελούν άλλοθι για «να αφήσουμε τις φτωχές γειτονιές της Καλαμάτας και των αστικών κέντρων να πλημμυρίζουν γιατί κάποιοι δεν πρόβλεψαν να ολοκληρώσουν το χωροταξικό σχεδιασμό και να κάνουν αυτά που έπρεπε για να συμπληρώσουν τις κοινωνικές υποδομές».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ακόμη, ότι η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος έχουν πραγματικά πάρα πολλές ευκαιρίες να βοηθήσουν τη χώρα να αποκτήσουν παραγωγική δομή, «να βγούμε από τη μιζέρια των υπηρεσιών και να περάσουμε σε εποχές της παραγωγής. Αρκεί να συμπληρωθούν οι κοινωνικές υποδομές και οι υποδομές που απαξιώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό και δίνεται έμφαση στην ωρίμανση του έργου του λιμανιού στο master plan, στους οδικούς άξονες, στο σιδηρόδρομο που είχε σταματήσει, στην οδοποιία την τοπική μέσα στη Μεσσηνία».


perimetrikos-kalamatas-9 perimetrikos-kalamatas-8

perimetrikos-kalamatas-7perimetrikos-kalamatas-6

perimetrikos-kalamatas-5perimetrikos-kalamatas-1

perimetrikos-kalamatas-2perimetrikos-kalamatas-3

perimetrikos-kalamatas-4

Κείμενο: ΔΡΤ με πληροφορίες από Υπ.ΥΠΟΜ
Πηγή video:tharrosnews.gr
Πηγή Φωτογραφιών: Fb Γ. Δέδε