Παρακολούθηση των εντόμων της καστανιάς στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που μόλις ξεκίνησε μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας έχει εγκατασταθεί δίκτυο παγίδων και γίνεται παρακολούθηση των εντόμων της καστανιάς στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εντόμων της καστανιάς.

Τα δεδομένα των συλλήψεων στις παγίδες δείχνουν υψηλούς αριθμούς του εντόμου Pammene fasciana που αναφέρεται και ως «πρώιμη καρπόκαψα των καστάνων». Πρόκειται για μια μικρή πεταλούδα που εναποθέτει τα ωά της λίγο μετά την καρπόδεση της καστανιάς στους νεαρούς καρπούς (αχαίνια, καβούκια ή κύπελλα) μεγέθους 3-5 χιλιοστών. Η προνύμφη κατατρώγει όλα τα κάστανα του κάθε καρπού και η παρουσία της αναγνωρίζεται από τα ρινίσματα που διακρίνονται εξωτερικά. Οι νεαροί καρποί δεν αναπτύσσονται και πέφτουν πρόωρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε και τους συναντούμε στο έδαφος κάτω από την κόμη του δένδρου.
Το έντομο αυτό γενικά προκαλεί σημαντικές ζημιές αλλά κυρίως όταν η παραγωγή είναι μειωμένη. Στο δίκτυο των παγίδων στις περιοχές της Καστάνιτσας, Άνω Δολιανών και Καστρίου καταγράφηκαν πολύ αυξημένοι πληθυσμοί στις παγίδες.



Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Διονυσίου Περδίκη, αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις παραπάνω περιοχές και όπου υπάρχει ιστορικό σημαντικών προσβολών τα δύο προηγούμενα έτη συνιστάται άμεσα ψεκασμός κάλυψης όταν οι νεαροί καρποί έχουν μέγεθος 3 – 5 χιλιοστά,  µόνο σε καστανιές µε μειωμένη καρπόδεση. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνει με επιμέλεια και με εντομοκτόνο εγκεκριμένο για τη καλλιέργεια της καστανιάς.

Προηγούμενο άρθροΑνεβοκατεβαίνουν τα κρούσματα στην Αρκαδία
Επόμενο άρθροΣυζήτηση – σύσκεψη στην Τρίπολη για τις Πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ (+ph, vd)