Αρχική Ροή ειδήσεων Επικαιρότητα Παράταση για τις 120 δόσεις: Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση

Παράταση για τις 120 δόσεις: Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019 18:26

Παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου του 2020 η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τις 120 δόσεις προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Αυτό ορίζει το υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις” και ψηφίζεται την Τρίτη. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά όσους έχουν κάνει αίτηση την πρώτη αίτηση για υπαγωγή στην ρύθμιση μέχρι 30.9.2019 αλλα επειδή δεν έχει οριστεί η οφειλή από τους ασφαλιστικούς φορείς δίνεται παράταση για την αίτηση στο ΚΕΑΟ.Πρόκειται για την δεύτερη παράταση καθώς η πρώτη λήγει 31.12.2019. Παράλληλα δίνεται παράταση μέχρι 31.5.2020 σε όσους έχασαν την ρύθμιση εντός του 2019 να καταβάλλουν το σύνολο των δόσεων για να επανέλθουν στην ρύθμιση.

Ειδικότερα ορίζεται ότι “παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης έως την 31-5-2020, στη ρύθμιση οφειλών προς ΦΚΑ, για τους οφειλέτες, που είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση των άρθρων 2, 3, 4 και 5 του ν.4611/2019 και την απώλεσαν (μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, εργοδότες κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών”.

Επίσης ορίζεται παράταση των συμβάσεων των 341 εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας έως ότου τοποθετηθούν οι επιτυχόντες μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στις απαιτούμενες θέσεις.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρέπει να γίνει έως τις 15.6.2020.

Ακόμη προβλέπεται ελεγκτική αποζημίωση ύψους 30 ευρώ μέχρι 7 ελέγχους το μήνα σε όσους διενεργούν ελέγχους και 30 ευρώ μεχρι 5 ελέγχους σε όσους συμμετέχουν. Επειδή όμως αυτοί που διενεργουν έλεγχους, 7 το μήνα, υπόκεινται στο όριο των 2.400 ευρώ το χρόνο το όριο θα διαμορφώνεται πλέον στα 2.520 ευρώ το χρόνο για τους ελέγχους αυτούς.

Η ελεγκτική αυτή αποζημίωση δεν συγκαταλέγεται στις τακτικές αποδοχές και δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις.

Ακόμη, παρατείνεται για ένα χρόνο, έως τις 31/12/2020 η προθεσμία εντός της οποίας εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, προς τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας κλπ, και προς ασφαλισμένους των ταμείων, με εξαίρεση τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ, του Οίκου Ναύτου και του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Πηγή: Dikaiologitika.news