Παρέμβαση Γόντικα στο ΠεΣυ για τα προβλήματα με τα αδιάθετα εσπεριδοειδή της Περιφέρειας Πελ/σου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μια σημαντική παραγωγή εσπεριδοειδών με βασικότερες τις Περιφερικές ενότητες Αργολίδας και Λακωνίας, αλλά και σημαντικές παραγωγές και στις άλλες Περιφερειακές ενότητες.

Το εισόδημα των μικρών και μεσαίων παραγωγών συμπιέζεται χρόνο με το χρόνο και πολλοί αγρότες ξεκληρίζονται.



Η κατάσταση φέτος είναι απελπιστική.

Στην Αργολίδα έχουν μείνει πάνω στα δέντρα περισσότεροι από 20.000 τόνοι πορτοκάλια, ενώ σημαντικές ποσότητες έπεσαν από τα δέντρα και κατεστράφησαν.

Στη Λακωνία, τόνοι πορτοκάλια Μέρλιν λόγω υπερωρίμανσης και υψηλών θερμοκρασιών έπεσαν και καταστράφηκαν, όμως υπάρχουν ακόμη πάνω στα δέντρα σημαντικές ποσότητες.
Χιλιάδες τόνοι μανταρινιών Ορτανίκ και μανταρινιών Κλημεντίνης παραμένουν αδιάθετα ενώ κάποιες μικροποσότητες που απορροφά το εμπόριο τις παίρνει σε εξευτελιστικές τιμές, ουσιαστικά τα παίρνει τζάμπα.

Δεκάδες χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια Βαλέντσια (που ουσιαστικά τώρα ξεκινάει η περίοδος συγκομιδής) παραμένουν αδιάθετα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον απορρόφησης και οι όποιες μικροποσότητες απορροφώνται από το εμπόριο, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
Μικρότερες ποσότητες υπάρχουν στους νομούς Μεσσηνίας και Κορινθίας.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που αγωνίζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πέραν των άλλων, στις υπάρχουσες συνθήκες επικεντρώνεται στη διεκδίκηση της απορρόφησης της υπάρχουσας ποσότητας των εσπεριδοειδών μέσω της κοινωνικής απόσυρσης με ευθύνη του κράτους και σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν στον αγρότη ένα εισόδημα να ζήσει και να ξανακαλλιεργήσει.

Η διακίνηση να γίνει μέσα από τα συνεταιριστικά συσκευαστήρια, να διατεθούν στις κοινωνικές δομές που θα τις διαθέσουν σε άπορους, σχολεία, ένοπλες δυνάμεις, πρόσφυγες κ.τ.λ.
Πέρα από τις όποιες συγκυριακές επιπτώσεις, η απαξίωση συνολικά της αγροτικής παραγωγής είναι αποτέλεσμα της ΚΑΠ της ΕΕ που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ κ που στηρίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΙΡΥΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων που επιτρέπει για παράδειγμα στις βιομηχανίες τυποποίησης χυμών να εισάγουν χυμό πορτοκάλι από την Βραζιλία και να μένουν στα αζήτητα τα πορτοκάλια των μικρών παραγωγών, να σαπίζει η παραγωγή στο χωράφι, ή ακόμα που επιτρέπει στους μονοπωλιακούς ομίλους να μεταφέρουν την παραγωγή στις γειτονικές χώρες όπως τη Βουλγαρία, για να έχουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη και ακόμη πιο φτηνή πρώτη ύλη , από την εξευτελιστική τιμή που αγοράζουν τα πορτοκάλια στην Ελλάδα που κυμαίνεται στα 4 με 5 λεπτά του Ευρώ προκείμενου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την ήδη πολύ υψηλή κερδοφορία τους. Η 3Ε (τρία έψιλον) είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι φτωχομεσαιοι αγρότες είναι ότι η ΚΑΠ της ΕΕ μέχρι το 2020 έχει διακηρυγμένο στόχο της αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας και στον αγροτικό τομεα,μέσα από την οικονομική μεγέθυνση.

Δηλαδή στόχος τους είναι να εξυπηρετηθεί πιο γρήγορα η παραπέρα ανάπτυξη και κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων, συγκεντρώνοντας γη, παραγωγή και εμπορία των αγροτικών προϊόντων, μέσα από την καταστροφή και συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Ο στόχος αυτός εξυπηρετεί μέσω μνημονίων και εθνικών μέτρων , κυρίως με φορολογικά εργαλεία , όπως έκανε η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (π.χ φορολόγηση χωραφιών, υποχρεωτικό άνοιγμα βιβλίων και τέλος επιτηδεύματος με φορολόγηση από το πρώτο εύρο με 13% κ.α).

Αυτό συνεχίζει εντονότερα , πιο βιαία η σημερινή κυβέρνηση που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, το επόμενο διάστημα, νόμο με την άγρια και εξοντωτική φορολόγηση και νόμο – λαιμητόμο για την ΚοινωνικήΑσφάλιση.

Προβλέπεται:
• Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
• Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Την ίδια στιγμή η σοδειά μένει απούλητη ή στην καλύτερη περίπτωση την παίρνουν τσάμπα οι έμποροι, σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων που προσπαθούν να βγάλουν από την παραγωγή το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, για να μείνουν οι μεγαλοαγρότες και οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι μονόδρομος για τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς να στήσουν ένα ισχυρό αγώνα επιβίωσης ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, τους πετάει από τα χωράφια και τα κοπάδια τους.

Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός με ολόκληρη την εργατικής τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους. Οι εργατοϋπάλληλοι, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αναπτύξουν κοινούς στόχους και αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Για να ανατραπεί αυτή η βαρβαρότητα και να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομία που στο στόχαστρο της θα έχει την ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού, να απαλλαγούμε από το ζυγό, την εξουσία των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Μπορεί το αίτημα αιχμής για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών αυτή την περίοδο να είναι η κοινωνική απόσυρση, δεν πρέπει όμως να περιορίζονται σ΄αυτό, πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης με βάση τις συνολικές τους ανάγκες.

Προηγούμενο άρθροΒρέθηκαν κλεμμένες ηλεκτρικές συσκευές στη Μεγαλόπολη
Επόμενο άρθροΕξιχνίαση κλοπής και σύλληψη για καταδικαστικό έγγραφο στην Αρκαδία
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5