Παρέμβαση Γούργαρη στο ΠΕΣΥ για το θέμα των απορριμμάτων

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 10:24

Κυρίες και κύριοι,

Δεν υπάρχει κανένας σ’ αυτή την αίθουσα που να μην γνωρίζει ότι το Έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι πολύ κοστοβόρο (θα κοστίσει 174 + 103 εκατομμύρια ευρώ) και αντιπεριβαλλοντικό με μοναδικό ωφελημένο τον μονοπωλιακό όμιλο. Για 28 τουλάχιστον χρόνια η ΤΕΡΝΑ θα απορροφά από τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας 16.000.000€ περίπου το χρόνο.Όταν επελέγη ο χώρος της Παλαιόχουνης ουσιαστικά της Μεγαλόπολης για την βασική Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δίπλα στον εθνικό δρόμο και τη σιδηροδρομική γραμμή, έδειχνε καθαρά πως υπήρχαν και κρυφές στοχεύσεις και πάνω απ’ όλα η καύση.
Επανειλημμένα ζητήσαμε να μπει καθαρά στους όρους προκήρυξης και εκτέλεσης του έργου που σαν πλειοψηφία επιμένατε, η απαγόρευση ο αποκλεισμός της καύσης, όχι μόνο το αρνήθηκε η Διοίκηση της Περιφέρειας και η Πλειοψηφία, αλλά δεχτήκαμε κατ’ επανάληψη επιθέσεις, ύβρεις και συκοφαντίες από τον κ. Τατούλη και όχι μόνο.

Όπως σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας αυτού του εγκλήματος, η αδιαφάνεια και οι μεθοδεύσεις δεν μπόρεσαν να κρύψουν την αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική ουσία της Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δεν μπορούν να κρυφτούν και όσα ετοιμάζονται σε συνδυασμό με την πώληση του Λιγνιτικού Ενεργειακού Κέντρου της Μεγαλόπολης.

Στην εγκριτική της ΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Περ. Πελ/σου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενοποίησε τις τρις διαχειριστικές ενότητες σε μία, ώστε να μπορούν τα σκουπίδια ολόκληρης της Πελ/σου και όχι μόνο (στην πορεία μπορεί να δούμε και απορρίμματα από ολόκληρη τη νότια Ελλάδα) να πάνε στη ΜΕΑ της Παλαιόχουνης και έβαλε διάταξη για ανάκτηση ενέργειας από τα σκουπίδια, δηλαδή θερμική επεξεργασία ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την καύση.
Οι διατάξεις αυτές πέρασαν και στο ΠΕΣΔΑ που ψήφισε η Πλειοψηφία. Με την πώληση του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης μπαίνουν σε εφαρμογή οι σχεδιασμοί που θέλουν την ευρύτερη περιοχή, χώρο υποδοχής κάθε είδους απορριμμάτων ακόμη και επικίνδυνων.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης που θα είναι πολύ σύντομα, θα έχουμε επιχειρηματικούς ομίλους να κατέχουν τις μονάδες, τα ορυχεία, 50.000 περίπου στρέμματα γης, τον υδροφόρο ορίζοντα, χωροθετημένο χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Ολοκληρώνονται οι προϋποθέσεις ώστε η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης που είναι ήδη περιβαλλοντικά κορεσμένη να γίνει πλέον χαβούζα.

Πρόκειται για εγκληματική πολιτική επιλογή, κόντρα στην κοινή λογική και την επιστήμη που θέλουν μέτρα απορρύπανσης και όχι περαιτέρω επιβάρυνσης.

Στις 8-4-2017 έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την Προεδρεία του κ. Φλαμπουράρη, παρουσία πέντε υπουργών της κυβέρνησης, δύο Γενικών Γραμματέων και παρευρέθηκαν ο κ. Τατούλης, η κ. Νικολάκου και ο τότε πρόεδρους του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχο Ευρώτα κ. Γρυπιώτης, ο οποίος αφού έκανε τη βρώμικη δουλειά με την Προγραμματική Σύμβαση ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας για την υπογραφή της ΣΔΙΤ παραιτήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε κοινή βούληση κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ να δοθεί λύση και να ολοκληρωθεί το έργο της ΣΔΙΤ.

Δρομολογήθηκε η Σύμβαση ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας για την υπογραφή της ΣΔΙΤ και για να παρθεί η γνωστή απόφαση έγκρισης με 22 ψήφους υπέρ από τους 53 του ΦΟΔΣΑ σ΄ αυτή τη συνεδρίαση έγιναν σημεία και τέρατα τα ξέρετε όλοι.

Είδαμε στελέχη της Ν.Δ. στο ΦΟΔΣΑ να ψηφίζουν υπέρ της σύμβασης κόντρα σε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού τους συμβουλίου κατά της ΣΔΙΤ.

Είδαμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναμορφώνεται σε κίνημα αλλαγής ακόμη και από το Δήμο Μεγαλόπολης, να ψηφίζουν υπέρ της Προγραμματικής Σύμβασης κόντρα σε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης κατά της ΣΔΙΤ.

Η Προγραμματική Σύμβαση ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας με τα γνωστά κενά τις ασάφειες και λοιπά μαγειρέματα εγκρίθηκε και από το ΠΕΣΥΠ με 18 ψήφους Υπέρ στους 51.

Αυτή η σύμβαση είναι μνημείο προστασίας των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ και προβλέπει ακόμα ότι ο ΦΟΔΣΑ θα μεταβιβάζει στην Περιφέρεια «τις εισφορές των μελών των Δήμων» προκειμένου αυτή να πληρώνει την ΤΕΡΝΑ.

Αυτή την Προγραμματική επέστρεψε το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που σε συνδυασμό με όσα γίνονται γύρω από την αγοραπωλησία των χωραφιών για τις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ, επιβάλλουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον το σταμάτημα όλων των ενεργειών της Περιφέρειας μέχρι που να ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Γι΄αυτό απευθύνομαι ιδιαίτερα στους Περιφερειακούς Συμβούλους της πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν μια ακόμη πολιτική κωλοτούμπα και στο θέμα των σκουπιδιών εδώ πρόκειται για πολιτική κατρακύλα, τα έδωσε όλα στην ΤΕΡΝΑ.

Με την πώληση του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης τα δίνει ΟΛΑ στο κεφάλαιο και προκαλεί την κοινωνία με την προσπάθεια εξαγοράς των ιθαγενών με καθρεφτάκια και χάντρες αξίας δέκα Ευρώ το Μήνα κι’ αυτά για ένα χρόνο.

Όσοι συνδράμουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση αυτού του εγκλήματος θα είναι υπόλογοι στο λαό της Πελοποννήσου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ 90.000 τόνοι στο ΛΚΜ(1)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΚΟΕ ΑΜΙΑΝΤΙΤ

Α Π Ο Φ Α Σ Η 45ΒΧΟΡ1Φ-9ΓΓ –