Παρέμβαση του Δ. Νικολάου στο Δ.Σ. Τρίπολης για έλεγχο στατικότητας σχολείων

Παρασκευή, 11 Αύγουστος 2017 19:27

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Νικολάου, αναφέρει τα εξής:

Μεγάλες οι ευθύνες δημοτικής αρχής και κυβέρνησης για την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων.

Σε ένα μήνα περίπου αρχίζει η νέα σχολική χρονιά. Τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία θα γεμίσουν με παιδιά και θα σφύζουν από ζωή. Οι σεισμοί όμως που έγιναν στην Κω και νωρίτερα στη Λέσβο -και που μοιραία ενδέχεται να γίνουν σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας στο μέλλον- φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις, ερωτήσεις και υπενθυμίσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για χρόνια, οι διοικήσεις  του δήμου Τρίπολης (σημερινή και προηγούμενες) δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, εκθέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο παιδιά, μαθητές, διδακτικό προσωπικό, γονείς και εργαζόμενους.

Από τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε ως τώρα υπόψη μας:

1. Από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή το 57,4% των σχολικών μονάδων χαρακτηρίζονται ”γερασμένες”, αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές. Γνωρίζει η διοίκηση του δήμου μας πόσα και ποια από τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως σχολεία ή παιδικοί – βρεφικοί σταθμοί ή και σαν δημόσιοι χώροι εργασίας και συνάθροισης των δημοτών μας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία;

2. Από τις υπόλοιπες 6.180 που έχουν χτιστεί μετά το 1985, μόλις οι 3.050 έχουν χτιστεί με πιο αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές, μετά το 1995. Γνωρίζει η διοίκηση του δήμου πόσα από τα δικά μας δημοτικά και δημόσια κτήρια βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία;

Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) -στο πλαίσιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου- μετέφεραν την ευθύνη των προσεισμικών ελέγχων στους δήμους, γνωρίζοντας συνειδητά την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των ΟΤΑ.

Τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο και κατά συνέπεια δεν αποτελούν προτεραιότητα της πολιτικής τους. Αυτό καταδεικνύεται και από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία δεν κρίνουν ως «επιλέξιμα» τέτοια έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που επίσης είναι απαραίτητα.

Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η μη θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, εν προκειμένω των σεισμών, ένα έγκλημα που συντελείται διαχρονικά από την πολιτική εξουσία.

Την ίδια ευθύνη όμως φέρνει και η διοίκηση του δήμου που από τη μια αρέσκεται να φωτογραφίζεται μπροστά σε έργα βιτρίνας και να επαίρεται για το «καλό ταμείο» της και από την άλλη να μη δίνει ούτε ένα ευρώ για την αναγκαία αντισεισμική μελέτη όλων των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων.

Ζητάμε για πολλοστή φορά να ξεκινήσει άμεσα μελέτη για τη στατική κατάσταση και την αντισεισμική ικανότητα όλων των δημοτικών και δημόσιων κτιρίων, ξεκινώντας από τα σχολεία και παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς»