Παρέμβαση του Δήμου για το ασφαλιστικό των Βορειοηπειρωτών ζητά ο Δ.Βόσνος

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 16:54

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα όσα ανέφερε στην τοποθέτηση του στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης ο επικεφαλής της παράταξης “Για την Τρίπολη”, Δημήτρης Βόσνος… 

Η δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου από τον αρμόδιο Υπουργό κύριο Βρούτση φέρνει πάλι στο προσκήνιο το απαράδεκτο πρόβλημα της προκλητικής και αντισυνταγματικής για πολλούς αντιμετώπισης των ασφαλισμένων Υπερηλίκων Ομογενών Βορειοηπειρωτών από την Αλβανία.Το σχέδιο νόμου διατηρεί την εξαίρεση των Ελλήνων ομογενών, από την λήψη του συνόλου της εθνικής σύνταξης , που καθιερώθηκε με διάταξη του ν. 4387/2016 ( νόμος Κατρούγκαλου) καθώς τους ενέταξε στους εκτός ΕΕ πολίτες αγνοώντας ότι είναι Έλληνες που έχουν στερηθεί την Ελληνική υπηκοότητα, τους αφαιρέθηκε χωρίς δική τους βουληση και ούτε υπαιτιότητα, και αντιμετωπίζονται έτσι και στη μητέρα πατρίδα ,στην Ελλάδα.

Άλλωστε ο ιδιος ο σημερινος πρωθυπουργός , σαν αντιπολίτευση τοτε , είχε δήλωσει και είχε δεσμευτεί ,ότι θα άρει αυτήν την αδικία, αλλά και το σύνολο των κομμάτων, θα πρεπει να διορθώσουν αυτή την αδικία, την άνιση μεταχείριση και να εξομοιώσουν τους Έλληνες ομογενείς με τους Ελλαδίτες, εφόσον έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές και τα ίδια χρόνια.

Ιδιαίτερα, να γίνει εξαίρεση για τους Βορειοηπειρώτες που ήρθαν σε μεγάλη ηλικία στην Ελλάδα, από την υποχρέωση των 40 χρόνια διαμονής, προκειμένου να πάρουν την κατώτερη σύνταξη. Είναι γνωστο ότι οι πρωτοι ηρθαν στην Ελλαδα πριν 30 χρονια το πολύ ( Δεκεμβριος 1990 ) .

Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την ψηφισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση( Μάιος 2019) τροπολογία, με την οποία αίρονται οι περιορισμοί διαμονής , για τη λήψη του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων Ομογενών από την Αλβανία, το οποίο θεσμοθέτησε αρχικα ,από πολύ παλαιότερα και είχε ύψος 360 ευρω και διακόπηκε το 2013 .

Γι’ αυτό προτείνω ,σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας , να εκφράσει , με ένα ΨΗΦΙΣΜΑ , την εντονη διαμαρτυρια του και να ζητα να αρθει ΑΜΕΣΑ , η πιο πανω αναφερθεισα ,άδικη και άνιση μεταχείριση των συμπολιτών –συνδημοτων μας και ολων των ομογενών από την Αλβανία ( Βορειοηπειρωτών ), που σημερα κατοικουν ,εργαζονται και μεγαλωνουν τα παιδια τους , στην μητερα Ελλαδα.

Αλλωστε , ολοι μας σε συναντησεις και σε εκδηλωσεις των Βορειοπηρωτων , εχουμε εκφρασει την δεσμευση μας για την στηριξη των παραπανω αιτημα των τους .