Παρουσία του ΠτΔ οι εκδηλώσεις μνήμης για την άλωση της Πόλης στο Μυστρά (ph)

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 00:20

Μήνυμα προς την Τουρκία, ότι είμαστε κατ’ εξοχήν υπέρμαχοι της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών, αλλά και ανυποχώρητοι εγγυητές της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το Μυστρά, όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις μνήμης «Παλαιολόγεια 2019».

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 566 χρόνων από την άλωση της Πόλης, ο κ. Παυλόπουλος έθεσε και φέτος υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας τις επετειακές εκδηλώσεις στον Μυστρά για τη θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, και υπογράμμισε την σημασία της υπεράσπισης του βυζαντινού πολιτισμού, των παραδόσεων, αρχών και αξιών του.Όπως τόνισε ο πρόεδρος «αυτόν τον πολιτισμό πρέπει να υπερασπισθούμε ιδίως σήμερα, στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έναντι όσων επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις πολιτιστικές του καταβολές. Και με βάση τις παρακαταθήκες του πολιτισμού αυτού πρέπει να στείλουμε, urbi et orbi και κυρίως προς την γείτονα Τουρκία, το μήνυμα ότι είμαστε κατ’ εξοχήν υπέρμαχοι της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών. Είμαστε όμως, όπως είναι αυτονόητο, εξίσου υπέρμαχοι αλλά και ανυποχώρητοι εγγυητές, έναντι πάντων, του πραγματικού θεμελίου της ειρήνης, που δεν είναι άλλο από τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, στο σύνολό τους».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «κατά την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453, “η Πόλις εάλω”. Όμως ο Μυστράς, ο σεπτός τόπος απ’ όπου ξεκίνησε ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, παρέμεινε Ιερό Σκευοφυλάκιο και τείχος υπεράσπισης του βυζαντινού πολιτισμού, των παραδόσεών του, των αρχών και των αξιών του».

Καταλήγοντας, σημείωσε, ότι ιδίως εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να συνειδητοποιούμε ότι το Βυζάντιο και ο βυζαντινός πολιτισμός όχι μόνο δεν υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα αλλά, όλως αντιθέτως, συνθέτοντας ιδανικά τα δεδομένα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του πολιτισμού της Παιδείας και του Θάρρους, καθώς και της Αρχαίας Ρώμης των Θεσμών και του Νόμου, έριξαν τον «σπόρο» της Αναγέννησης. Και μαζί, τον «σπόρο» του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά και στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τελέσθηκε  αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Στη συνέχεια τελέσθηκε μνημόσυνο, για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ο οποίος στις 6 Ιανουαρίου 1449, ανήμερα των Φώτων, στέφθηκε στον ίδιο χώρο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου κι ακολούθησε ομιλία από τον κ. Παναγιώτη Ξηντάρα, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα «Ο θρήνος της άλωσης της Πόλης και του Βυζαντινού Μυστρά τα αντιφεγγίσματα».

Εν συνεχεία στο κέντρο του Μυστρά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα κι έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κι έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

 

Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Ι.Μ. Μονεμβασίας & Σπάρτης