Παρουσίαση του VAR από την UEFA στους “16” του UCL

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 13:11

H UEFA συναντήθηκε με τους 16 συλλόγους που θα συμμετάσχουν στη φάση νοκ-άουτ του Champions League που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξηγήσει το σύστημα VAR που θα χρησιμοποιηθεί από την φάση αυτή.

Η UEFA κάλεσε τους εκπροσώπους των 16 συλλόγων που εξακολουθούν στη διοργάνωση, προπονητές, και εκπροσώπους ομάδων, σε συνάντηση στη Φρανκφούρτη για να τους ενημερώσει για το σύστημα, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους διαιτητές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.Το VAR εισάγεται στο UEFA Champions League από την επόμενη εβδομάδα μετά από επιτυχείς τεχνολογικούς ελέγχους και την εκπαίδευση των διαιτητών τους τελευταίους μήνες. Οι προπονητές και οι εκπρόσωποι των συλλόγων που συνεχίζουν στην φάση των «16», συμμετείχαν σε μια παρουσίαση από τον επικεφαλής διαιτησίας της UEFA Ρομπέρτο Ροζέτι, ο οποίος τους ενημέρωσε για την λειτουργία του συστήματος.

Εξήγησε ότι η ομάδα VAR θα ελέγχει διαρκώς για σαφή και προφανή σφάλματα που σχετίζονται τα γκολ, πέναλτι και κόκκινες κάρτες. «Ήταν πολύ σημαντικό να μιλήσουμε άμεσα με τους συλλόγους», δήλωσε ο Ροζέτι, «Να τους εξηγήσουμε πώς σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε το VAR στο UEFA Champions League και πώς ετοιμάσαμε τους διαιτητές γι ‘αυτό. Είναι σημαντικό να κατανοεί κανείς όποτε μπορεί να παρέμβει το VAR, αλλά να καταλαβαίνει επίσης πότε δεν θα παρέμβει το VAR. Υπήρξαν καλές συζητήσεις και τα σχόλια που λάβαμε ήταν πολύ θετικά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το VAR θα είναι επωφελής, καθώς θα προσφέρει βοήθεια, που θα επιτρέψει στους διαιτητές να μειώσουν τις σαφώς εσφαλμένες αποφάσεις, κάτι που τελικά είναι καλό για τους συλλόγους, τους παίκτες, τους προπονητές, τους διαιτητές και τον ανταγωνισμό».

Εκτός από τον UEFA Champions League, το VAR θα χρησιμοποιηθεί στο τελικό του UEFA Europa League στο Μπακού, στους τελικούς της UEFA Nations League στην Πορτογαλία τον Ιούνιο και στο Euro U-21 στην Ιταλία τον ίδιο μήνα.

Eπίσης στο Super Cup του 2019, ενώ η UEFA σχεδιάζει να επεκτείνει στη συνέχεια τη χρήση του VAR στην τελική φάση του UEFA EURO 2020, καθώς και στο UEFA Europa League 2020/21 από το στάδιο των ομίλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ