Παρουσίαση βιβλίου του Αργύρη Πετρονώτη στην Τρίπολη

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 10:08

Το βιβλίο του αρχιτέκτονα Αργύρη Πετρονώτη «Η μνήμη του νερού. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30 στην Τρίπολη, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Αμφιθέατρο Δημάρχου Θ. Σεχιώτη).

Μια μακράς πνοής έρευνα στην Αρκαδία, ακολουθώντας τις υδάτινες φλέβες και τα αρχαία υδρωνύμια, έδωσε καρπό ένα νέο βιβλίο με θέμα τις κρήνες – τα κρηναία δημόσια κτίσματα –  σε όλο τον πλούτο των μορφών τους. Με τίτλο «Η μνήμη του νερού. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας», η μελέτη του αρχιτέκτονα Αργύρη Π.Π. Πετρονώτη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θίνες με την επιμέλεια της εκδότριας Ζιζής Σαλίμπα.Είναι μια έκδοση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο τεκμηριώνει με το αφηγηματικό και προσωπικό ύφος του καθηγητή Αργύρη Πετρονώτη τη μακρά παράδοση των υδάτινων διαδρομών στην Αρκαδία. Στέκεται στις αρχιτεκτονικές μορφές, στην ποικιλία των κατασκευών, στα είδη της χρήσης, στη διαχρονικότητα και το παλίμψηστο της παρουσίας τους. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας τεκμηριώθηκαν μία προς μία σε μια έρευνα πεδίου και αποκαλύπτονται σε όλη την εξέλιξη της δομής και της μορφής τους.

«Το βιβλίο μας βοηθάει να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε αυτό το είδος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους να συμβάλουν θετικότερα στη συντήρηση και διάδοσή του», γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου ο αρχιτέκτων Χρήστος Φλώρος.

Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Δήμο Τρίπολης, τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων και τις εκδόσεις Θίνες, που εξέδωσαν το βιβλίο.

Θα μιλήσουν:

Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας

Βασίλης Καρδάσης, ιστορικός, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Εύα Γαλανιάδη, δημοσιογράφος