Παρουσιάστηκε η μελέτη της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα

Τρίτη, 5 Απριλίου 2016 13:51

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 03 Μαρτίου 2016, στο Ξενοδοχείο REX στην Καλαμάτα, η παρουσίαση της μελέτης «ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΤΡΑ- ΠΥΡΓΟΣ –ΚΑΛΑΜΑΤΑ», με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Δέδε Γεωργίου, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, μελών Δημοτικών και Περιφερικών Συμβουλίων, Βουλευτών και πλήθος πολιτών. Στόχος της παρουσίασης ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των αιρετών και των πολιτών, σχετικά με την μελέτη αλλά και με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η υλοποίηση του έργου.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Δέδες Γεώργιος, μίλησε για τον επανασχεδιασμό που προχωρά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών, τονίζοντας πως όταν αυτός ολοκληρωθεί, θα έχει πολλαπλασιαστικά και άμεσα αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες.Μίλησε για τις παθογένειες του παρελθόντος που αποδείχθηκαν τροχοπέδη για τα έργα που υλοποιήθηκαν στη χώρα και τα εμπόδισαν να είναι παραγωγικά και ανταποδοτικά.

Τέλος μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται να ενταχθούν τα έργα που αφορούν υποδομές και μεταφορές, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ποσοστό συμμετοχής της οποίας έφτασε, από 20% στο 50%, αλλά και στο πακέτο Γιουνκέρ.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Βούρδας Αθανάσιος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αλλαγή στρατηγικής που επιχειρείται, σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, και σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η μελέτη «Σιδηροδρομική Γραμμή Πάτρα- Πύργος –Καλαμάτα», και η ένταξή της σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο σιδηρόδρομος είναι οικολογικό και οικονομικό μέσο, τόσο για τουριστικές όσο και για εμπορικές μεταφορές. Ο σιδηρόδρομος μπαίνει ενεργά στην λογική των συνδυασμένων μεταφορών και μπορεί και οφείλει να παίξει τον πραγματικό του ρόλο. Συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι και οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου, Καμπόσος Δημήτριος, Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών, στον χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στην χρησιμότητα του σιδηρόδρομου, σαν μέσο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, υπενθύμισε την μεγάλη ευθύνη που έχουν οι Αιρετοί στην δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα. Η δράση μας, τόνισε, πρέπει να είναι ενωτική και με συνεργασίες να δίνουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Περιφέρειας μας, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για διασπάσεις γκρίνιες και μιζέριες.