Παρουσιάστηκε ο Οδηγός του αρχαιολογικού μουσείου Τεγέας (ph/vid)

Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 11:11

Στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (25/05) σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης, βιβλιοπαρουσίαση με αντικείμενο το νέο αρχαιολογικό Οδηγό του μουσείου.

Συγγραφέας του Οδηγού είναι η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αρκαδίας, δρ. Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου και η έκδοσή του χρηματοδοτήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.Στην εκδήλωση έδωσε το “παρών” και ο πρόεδρος της Βουλής κ.Βούτσης.

Την παρουσίαση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Παυλής. “Βρισκόμαστε σε ένα από τα ομορφότερα μουσεία, που έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος. Σήμερα καλωσορίζουμε στον τόπο του τον πρόεδρο της Βουλής κ.Βούτση, που μας τιμά με την παρουσία του και την ευγενική χορηγία της Βουλής στην εκδοσή του νέου Οδηγού του μουσείου, ο οποίος συμβάλει σημαντικά στη γνωριμία του επισκέπτη με τα μοναδικά εκθέματα και το δικό μας υποδειγματικό μουσείο. Κύριε πρόεδρε η άμεση ανταπόκριση σας ήταν συγκινητική και σας ευχαριστούμε από καρδιάς, που στηρίζετε έμπρακτα το αρχαιολογικό μας μουσείο και τις προσπάθειες εξωστρέφειας της Τεγέας και της Αρκαδίας γενικότερα”, δήλωσε ο Δήμαρχος, ενώ συμπλήρωσε: “Ο νέος Οδηγός του μουσείου που επιμελήθηκε η κα.Καραπαναγιώτου αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα έντυπου ξεναγού, που δίνει με άριστο τρόπο σημασία όχι μόνο στα εκθέματα, αλλά και στις ανάγκες και τις προσδοκίες του επισκέπτη, που μέσω αυτού του οδηγού μπαίνει πλέον στο μουσείο όχι ως ένας απλός παρατηρητής αλλά ως ένας ενημερωμένος κριτής”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Κατσίρης, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έγιναν για την ανάδειξη του αρχαιολογικού μουσείου, το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα και ως “φάρο” για ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Βουλής κ.Βούτση, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως το αρχαιολογικό μουσείο της Τεγέας είναι ένα επίτευγμα, κάνοντας παράλληλα και μια μνεία στην προσφορά του μουσείου για όλη την Αρκαδία προκειμένου “να πιαστεί το νήμα της ιστορικής διαδρομής”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. “Έχει ανάγκη η χώρα – ιδιαίτερα τώρα βγαίνοντας από αυτή την πολύχρονη κρίση -την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης και την διαμόρφωση από κοινού μιας συλλογικής συνείδησης, μιας κουλτούρας μνήμης που θα είναι ένα στήριγμα και ένα εφαλτήριο για την χώρα”, δήλωσε ο κ.Βούτσης, ενώ συνεχάρη όλους όσους συμβάλουν σε καθημερινή βάση με τις ενέργειες τους τόσο στην υποδειγματική λειτουργία όσο και στην ανάδειξη του συγκεκριμένου μουσείου σε πανελλλαδικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κλείνοντας η κα.Καραπαναγιώτου, αναφέρθηκε στον Οδηγό που δημιούργησε, όπου αποτυπώνονται με τρόπο κατανοητό όλες οι σύγχρονες επιστημονικές απόψεις και ερμηνείες για τα εκθέματα του μουσείου, ενώ μίλησε και για την «ηθική αμοιβή» που έλαβε η ίδια αλλά και όλοι όσοι δούλεψαν σκληρά, όταν επετεύχθη ο στόχος της διεθνούς διάκρισης του μουσείου. «Η Βουλή των Ελλήνων με την χρηματοδότηση της έκδοσης του Οδηγού τιμά την αρχαιολογική υπηρεσία και τους ανθρώπους της που ερευνούν τον πλούτο του παρελθόντος για να τον καταστήσουν κληρονομιά για το μέλλον», δήλωσε η κα.Καραπαναγιώτου.

Η βιβλιοπαρουσίαση έκλεισε με μουσική εκδήλωση την οποία επιμελήθηκε ο “Ορφέας Τρίπολης”, που για ακόμα μια φορά απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα για την άρτια παρουσία του.


Αρχαιολογικό μουσείο Τεγέας - Παρουσίαση Οδηγού